MØTES AV STREIK: LO-leder Gerd Kristiansen.
MØTES AV STREIK: LO-leder Gerd Kristiansen. Foto:KRISTIAN HELGESEN / VG,

LO-ansatte i streik - mot LO

Historisk streik mot LO-Gerd

INNENRIKS

For første gang i historien går ansatte i LO til streik mot LO i et lønnsoppgjør.

Publisert: Oppdatert: 13.11.14 13:44

Det skriver frifagbevegelse.no.

LO-leder Gerd Kristiansen ønsker foreløpig ikke å kommentere saken overfor VG.

Partene meklet ni timer på overtid og mislyktes: Det betyr at 150 ansatte i LOs forbund i morgen går ut i streik etter at meklingen i årets lønnsoppgjør brøt sammen.

Steile fronter

Det dreier seg om forhandlinger mellom Handel og Kontor og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF). Forhandlingene ble brutt i september etter at arbeidsgiverne, ifølge frifagbevegelse.no, nektet HK innsyn i lønnen til alle dem som omfattes av tariffavtalen det forhandles om.

Det er Handel og Kontor som organiserer de ansatte i LO, LO-forbundene og andre virksomheter i arbeiderbevegelsen.

De mener det er umulig å drive reelle lønnsforhandlinger uten tilgang til all lønnsstatistikk.

Arbeidsgiverne stod like steilt på innsynsnekten under meklingen, og klokka 09.30 torsdag formiddag brøt HK meklingen. Det betyr at 150 av de 1.500 HK-medlemmene i dette tariffområdet går ut i streik, hovedsakelig i Oslo. Streiken starter i morgen tidlig, skriver frifagbevelgse.no

- Lønnsfest

– Statistikken vi fremskaffer på egenhånd viser urovekkende lønnsforskjeller mellom ansatte. Vi ser at lederne stikker av med stadig mer av lønnsmassen. Det kan se ut som enkelte grupper i fagbevegelsen har hatt en lønnsfest, mens våre grupper har tatt ansvar og betalt regninga. Vi ber ganske enkelt om å få tallene på bordet, sier HKs forhandlingsleder Bjørn Mietinen til frifagbevelgelse.no

Forbundet skriver i en pressemelding at deres medlemmer ligger 70 000 kroner under sammenlignbare medlemmer. Det viset til sammenligning mellom tall fra Statistisk sentralbyrå og HKs egne lønnsstatistikker, hvor ledere har hatt lønnsvekst på 7,1 prosent fra 1. oktober 2012 til 1. oktober 2013. De samme tallene viser at årslønna til HKs medlemmer i fagbevegelsen i gjennomsnitt ligger 70.000 kroner under sammenlignbare grupper i SSB sin statistikk.

– Når vi sammenligner lønnsvekst med prisvekst de siste årene, har flere av våre medlemmer fått en reallønnsnedgang, skriver HK i pressemeldingen.

150 ut i streik

Disse rammes: Fagforbundet sentralt og i deres virksomheter i Troms, i Fellesforbundet sentralt, EL & IT Forbundet sentralt og i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Her kan du lese mer om