GJENVALGT: Ketil Solvik-Olsen (t.v) og Per Sandberg ble søndag gjenvalgt som nestledere i Fremskrittspartiet.Leder Siv Jensen var ikke på valg. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Per Sandbergs t-trøye på Frp-landsmøtet: «God reise» og «sjø-eventyr»

Mens Frp vedtok resolusjon om flyktninger, stilte partiets nestleder Per Sandberg med en t-trøye med påskriften «god reise» - og et anker. Tilfeldig, mener Sandberg selv.

  • Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Under Fremskrittspartiets landsmøte i helgen satt partiet foten ned og nektet å gå med på at Norge skal åpne grensene for 10.000 syriske flyktninger.

Flyktningstrømmen fra det krigsherjede landet var et av de sentrale temaene under landsmøtet på Gardermoen.

Frps nei kommer etter at Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, kom med et løfte om å ta imot 10.000 syriske flyktninger. Det går nå mot flertall på Stortinget for å ta dem imot.

Syria er nå et av de landene flest mennesker flykter fra, og en rekke syriske flyktninger har mistet livet etter å ha forsøkt å krysse Middelhavet.

Les også: Tre Frp-lag: 10.000 Syria-flyktninger må få konsekvenser for regjeringssamarbeidet

Frp-nestleder Per Sandberg ledet resolusjonen der landsmøtet sa sitt nei.

Bilder fra landsmøtet viser nestlederen avbildet med en maritim t-trøye med bølger, et stort anker og skriften «Good Journey» og «Sea Adventure». Bildene ble tatt søndag, da det ifølge landsmøtets offisielle program var tid for å behandle og vedta resolusjoner. Det var Dagens Næringsliv som først omtalte den spesielle påkledningen.

Sandberg sier til VG at han ikke hadde noe politisk motiv med å velge t-trøyen.

Hva var budskapet bak dette antrekket som du valgte å ha på deg under landsmøtet?

– Mitt budskap kommer fra det jeg sier. Ikke fra en tilfeldig t-trøye jeg velger fra mitt klesskap, skriver Sandberg i en tekstmelding til VG.

På spørsmål om klesvalget var passende når et av samtaleemnene under landsmøtet var båtflyktninger fra Middelhavet, svarer ikke politikeren.

– VG prøver igjen å produsere «tøys», svarer han.

Flyktninghjelpen: Frp må gi

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, ønsker ikke å «kommentere klesstilen eller eventuelle åpne eller skjulte signaler», men han forventer at Frp vil gå inn for en milliard kroner ekstra i humanitærhjelp til Syria og nabolandene.

– Alt annet ville, som Sandberg selv sa i Dagsnytt 18, «gjøre at Frp mister enhver troverdighet». Vi kan ikke både nekte å gi flyktningene beskyttelse her og samtidig fortsette en bistand som utgjør 9 øre per flyktning og krigsoffer per dag i deres egne nærområder, sier Egeland til VG.

Knut Arild Hareide, leder for Kristelig Folkeparti tror trøyevalget var en tilfeldighet.

– Jeg tror ikke Per Sandberg har ønsket å formidle et politisk budskap ved valg av denne t-skjorten, sier han til VG.

– Blir berørt

Under sin tale lørdag uttalte Frp-leder og finansminister Siv Jensen at man kan hjelpe flere flyktninger i leirer enn i Norge.

– Er det virkelig det viktigste vi kan bidra med? Og kan norske kommuner bosette så mange? Kostnaden for bosetting av tusen flyktninger er beregnet å være cirka en milliard over fem år. Istedenfor å bosette en flyktning i Norge, så kan vi hjelpe 14 mennesker i leire. Vi kan hjelpe mange, mange ganger flere mennesker ved å sende penger til regionen, sa Jensen.

Les også: Siv utelukker ikke å ta imot flere Syria-flyktninger

Hun pekte også på at det sitter 5000 flyktninger i norske mottak og at kommunene uttaler at det er utfordrende å bosette dem.

– Derfor sier Frp nei til å ta imot 10.000 syriske flyktninger, men vi sier ja til å hjelpe til i nærområdene, sa Frp-lederen - som la til at hun slett ikke er uberørt av Syria-katastrofen.

– Det er ikke mulig å ikke bli berørt av bildene fra Middelhavet. Derfor stiller vi opp ved den europeiske aksjonen triton, og gjennom EØS-midlene, sa Siv Jensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder