ORIENTERTE PRESSEN: Politimester Sissel Hammer og stabssjef Kjell Magne Tvenge ved Nordre Buskerud politidistrikt holdt tirsdag ettermiddag en pressekonferanse om helikopterstyrten på Sollihøgda tidligere på dagen. Foto: JAN PETTER LYNAU

Politiet mente avstengt vei var egnet landingssted

HØNEFOSS/OSLO (VG) Politipatruljer på stedet mente den avstengte delen av E16 var en fornuftig landingsplass for helikopteret som styrtet.

Artikkelen er over seks år gammel

Det opplyste stabssjef Kjell Magne Tvenge i Nordre Buskerud politidistrikt på politiets pressekonferanse på politihuset på Hønefoss tirsdag ettermiddag, etter helikopterstyrten på Sollihøgda tidligere på dagen.

VGTV: Her treffer helikopteret høyspentledningen

- Ved ulykkesstedet er E16 stengt på grunn av tunnelarbeider. Det er en veistrekning før tunnelen som er avstengt og uten trafikk, som da våre patruljer mente var et fornuftig landingssted. Men politiet bare stod der og det er helikopteret som velger landingssted, sa Tvenge.

VGTV: Se politiets pressekonferanseVG Direkte: Her kan du se hvordan saken utviklet seg

- Ble helikopteret guidet ned av folk på bakken? spurte VGs reporter.

- Det må etterforskningen vise. Men det var ingen fra politiet som guidet helikopteret ned, sa stabssjefen.

VET DU NOE? TIPS OSS!

TO OMKOM: En tredje person ligger alvorlig skadet på sykehus. Foto: ESPEN BRAATA/VG

Frigjorde navn på omkomne

To personer er bekreftet omkommet etter helikopterstyrten på Sollihøgda tirsdag formiddag, mens én person er alvorlig skadet. På pressekonferansen frigjorde politiet navnene på de to omkomne:

- Det var flyger Bjørn Nergård, 52 år fra Ski, og anestesilege Anders Rostrup Nakstad, 38 år fra Skedsmo, men bosatt i Oslo, opplyste politimester Sissel Hammer Nordre Buskerud politidistrikt.

VGTV: Se opptak av VGTVs direktesending

Nergård jobbet for Norsk Luftambulanse (NLA), mens Nakstad var ansatt ved Oslo universitetssykehus (OUS).

- Vi føler sterkt med de omkomnes nærmeste. Denne ulykken rammer familiene til to kolleger som har brukt sitt liv til å redde andre. Dette er et tap jeg knapt kan sette ord på. Det å miste en medarbeider på jobb er svært tungt også for alle kolleger og det nærmeste arbeidsmiljøet. Vi gjør det vi kan for å stå sammen i dette tapet, sier administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, Bjørn Erikstein, i en pressemelding.

HER SKJEDDET DET: Helikopteret styrtet like ved sørgående løp på E16 ved Sollihøgda. Grafikk: TOM BYERMOEN

Legehelikopteret skulle lande ved det ene utløpet av Sønsterudtunnelen på E16 i forbindelse med at en trailer hadde veltet. Føreren av traileren er også alvorlig skadet, og er innlagt ved OUS.

Meldte om omkomne etter kort tid

På pressekonferansen opplyste stabssjef Tvenge at den første politipatruljen var på åstedet 10.44. Kort tid etter ankom legehelikopteret som senere styrtet.

VGTV: Se video fra ulykkesstedet

- Klokken 10.50 melder patruljen inn at helikopteret fra NLA hadde havarert. Alle nødetater satte i gang redningsarbeidet, og kort tid senere ble det meldt om omkomne, sa Tvenge.

TOTALVRAK: Helikopteret ligger langs veien ved E16 på Sollihøgda i Buskerud. Foto: MATTIS SANDBLAD

Han opplyste at politiet nå vil kartlegge hva som har skjedd i sekundene før ulykken, blant annet ved å snakke med de mange vitnene som var på stedet.

BILDESPESIAL: Se bildene fra ulykkesstedet

- Å spekulere i årsaken vil vi ikke gjøre nå. Politiet og havarikommisjonen vil arbeide på stedet utover kvelden, sa Tvenge.

- Sprutet gnister og luktet svidd

Øyenvitnet Pål Thomassen har beskrevet overfor VG at helikopterets snute gikk rett i bakken etter å ha truffet en høyspentledning.

Tommy Brurberg Hansen (24) filmet helikopterulykken, men løp for livet da han skjønte at helikopteret ville dundre i bakken.

VGTV: Se video av styrten og hør Tommys beskrivelse

- Det kjørte rett inn i høyspentledningen og stod i en lysbue. Rotorene stoppet opp og det gikk rett i bakken. Det sprutet gnister og luktet svidd. Høyspentledningen smalt rett ned, sier Hansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder