LANGER UT: Lars Monsen sier han må dra til Tyskland for å få den hjelpen han trenger. Foto: JAVAD PARSA

Flåttsyke Lars Monsen: Drar til Tyskland for å få hjelp

Lars Monsen (50) kommer med en ny, kraftig bredside til norsk helsevesen og avslører at han drar til Tyskland for å prøve å bli frisk.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I et innlegg på sin Facebook-side forteller tidligere «Ingen Grenser»-profil Lars Monsen at han fortsatt bare er 40 prosent av seg selv, men at han likevel vil fortsette som hundekjører.

Samtidig langer han ut mot det norske helsevesenet.

- Det siste året har vært en kamp for å bli frisk, og det største hinderet på veien er det norske helsevesenet. Det som har berget meg fra de verste smertene er behandlinga jeg har fått ved Norsk Borreliosesenter og lege Rolf Luneng. Uten Luneng ville jeg sannsynligvis blitt en grønnsak, skriver Monsen i innledningen.

Til Tyskland

VG har vært i kontakt med Lars Monsen, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

I et tidligere intervju med VG sier Lars Monsen at han føler seg mye bedre enn han var før han oppsøkte Rolf Luneng, men at han fortsatt ikke er frisk.

- Jeg er 40 prosent av meg selv. Det er en sykdom det ikke er så lett å se utenfor, men jeg har lite energi, og har lavere førlighet enn jeg er vant til. Takket være Luneng har jeg ikke særlig smerter.

VGTV: Se intervjuet med Lars Monsen her!

I innlegget stiller han spørsmål om hvorfor Norge vet så lite om flåttbårne sykdommer, og svarer selv at det er fordi helsevesenet har sovet i timen.

Videre skriver han at han er tvunget til å søke hjelp utenfor det norske helsevesenet, «som ikke bare svikter fullstendig, men som motarbeider meg».

- Dere er fanken ikke mye verdt for pasienter som meg, og vi er mange! Jeg drar til Tyskland, der det nå er lange ventelister (fikk time i november) på grunn av en strøm med desperate nordmenn, skriver han.

Kritiserer Støre

Han kritiserer helseminister Jonas Gahr Støre og gir ham strykkarakter fordi han ikke har tatt det Monsen mener er de rette grepene - å tvinge helsevesenets toppleger på feltet til å samarbeide med blant annett flåttlegen Rolf Luneng, som nylig ble fratatt autorisasjonen. Han etterlyser også grep fra den nye regjeringen og ber om at Luneng må få autorisasjonen tilbake.

Monsen har selv blitt behandlet av Luneng med langvarig antibiotikabehandling, og mener det har hjulpet ham og hundrevis av andre pasienter.

- Det har tatt meg ukesvis å få skrevet dette. Ikke fordi jeg ikke har hatt lyst, men fordi jeg ikke har hatt energi. Nå gleder jeg meg til å trene hundene, oppleve trøkket på noen av Trine sine jubileumsforestillinger og få hjelp i Tyskland! avslutter Monsen.

Les mer: - Skandale at Luneng mister lisens

Langer ut

SLÅR TILBAKE: Lege og epidemiolog Preben Aavitsland. Foto: TORE KRISTIANSEN

Også lege og epidemiolog Preben Aavitsland får passet sitt påskrevet.

- Aavitsland, en fyr jeg aldri har møtt, klarer til og med å diagnostisere meg i avisene. Han er sikker på at jeg ikke har borrelia. Makan til nisse! Jeg kan ikke ta sånne folk seriøst, sier han.

Preben Aavitsland svarer på Monsens uttalelse på følgende måte:

- Monsen har selv vist fram på NRK hvordan han ble utredet på sykehuset i Vestfold, og der gikk det tydelig fram at han ikke har borreliose. Det er det jeg forholder meg til om Lars Monsens diagnose.

Monsen skriver videre at årsaken til at Aavitsland skulle ha sørget for at det ble forsket på flåttbårne sykdommer da han var Norges smittevernsjef, men at han ikke gjorde noenting.

VG+: Full flått-krig (krever innlogging)

Etterlyser bevis

Til det har Aavitsland følgende kommentar:

- Jeg fremholder det det er enighet om i norsk medisinsk fagmiljø, som er nedtegnet i norske og internasjonale retningslinger.

- Men hva tenker du om at han går til angrep på deg på denne måten?

- Det gjør ingenting, sier Aavitsland.

- Ønsker du debatten velkommen?

- Luneng har hatt fire år på seg på å bevise gjennom forskning at det han driver med har noe for seg. Han har ikke gjort noe som helst forsøk på det, sier Aavitsland.

Placebo

- Men Lars Monsen sier han føler seg bedre av behandlingen?

- Jeg tror på at Monsen føler seg bedre. Men jeg tror ikke antibiotikabehandlingen har noe med det å gjøre.

- Hvorfor føler han seg bedre, da?

- I de studier som har vært gjort av langvarig antibiotikabehandling har 30-40 prosent av de som har fått placebo blitt betydelig bedre.

- Så du mener Monsen hadde blitt bedre om han hadde fått placebo?

- Det kan jeg ikke uttale meg om.

Les mer: - Bra Luneng ble stoppet

Avviser kritikken

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) har forståelse for at Lars Monsen oppfatter at han er i en vanskelig situasjon.

- Han og mange med ham har beslektede symptomer på sykdom og finner det vanskelig at det ikke finnes klare svar og behandlinger, sier han til VG.

Helseminister Jonas Gahr Støre. Foto: Javad M. Parsa/ VG


Han ønsker imidlertid ikke å kommentere personkarakteristikker fra Monsen.

- Jeg vil tilbakevise at jeg ikke har tatt dette alvorlig. Jeg innkalte til et rundbordsmøte i juni med alle parter, deriblant lege Rolf Luneng og Lars Monsen og andre representanter for pasientorganisasjonene i tillegg til helsemyndighetene og i Norge og Sverige.

Han kan ikke kommentere saken mellom Helsetilsynet og Rolf Luneng fordi saken kan ankes, men han avviser for øvrig kritikken fra Monsen.

Les vedtaket fra Statens helsetilsyn her

- Jeg har gjort det motsatte av det Monsen sier. Monsen mener at jeg burde instruere en behandlingsmåte, men det kan og skal ikke en minister gjøre. Min jobb er å instruere Helsedirektoratet til en åpen tilnærming for å finne bedre svar på vanskelige spørsmål. Dette har direktoratet tatt på fullt alvor og det er jeg glad for, sier helseministeren.

I juli ble det kjent at Sørlandet sykehus får landets første nasjonale flåttsenter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder