Kvinne skal ha truet barn med kniv - skutt av politiet

Dramatisk video: Her evakuerer politiet skuddskadet kvinne

Oslo universitetssykehus: Bare moderate skader

Vitner kritiske til politiets håndtering

GRØNLAND (VG) Først skal kvinnen ha truet med å knivstikke en gutt. Så ble hun skutt av politiet. Her bærer de den livløse kvinnen bort fra åstedet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den dramatiske videoen øverst i saken viser de dramatiske minuttene rett etter at kvinnen ble skutt av politiet ved 17.15-tiden fredag.

På videoen ser vi fem tjenestemenn som løper ut av bygården. Mellom seg bærer de den blodige kvinnen som like før ble skadet av politiets skudd.

- Det ble iverksatt førstehjelp med en gang. Litt ut fra skadene og stedet på kroppen hun ble truffet, vurderte vi det slik at det hastet med å få henne til sykehus, sier innsatsleder Rune Bjørsvik i Oslo-politiet til VG.

Like etter blir kvinnen i 30-årene båret inn i en av politiets egne Mercedeser.

Fremdeles iført gummihanskene han brukte mens han behandlet kvinnen for skuddskadene, gir en av politimennene gass og kjører ut fra menneskemengden mens kollegene fortsetter å gi livreddende førstehjelp bak i politibilen.

Ved 21-tiden fredag kveld opplyser Oslo universitetssykehus behandles for moderate skader.

Meldingen fra vitnene på stedet forteller det meste om dramatikken som skjedde i og utenfor bygården på Grønland øst i Oslo. På Twitter skrev politiet at en person var i ferd med å hugge mot et barn med kniv.

– Det var veldig mye oppstyr da vi kom, med veldig mye mennesker. Den første patruljen på stedet oppfattet situasjonen som så truende mellom kvinnen og barnet, at politiet avfyrte et skudd, sier Bjørsvik.

– Det vi legger i en «truende situasjon» er at kvinnen var i ferd med å stikke, fortsetter han.

Barnet uskadet

Da VG var på stedet kort tid etter at kvinnen hadde blitt kjørt bort, fikk den lille gutten fortsatt behandling. Sittende i en ambulanse ble gutten – tilsynelatende både uskadet og uberørt av dramatikken – tilsyn av både politi, helsepersonell og slektninger.

– Først trodde vi det var snakk om barnet til kvinnen, men så fikk vi vite at det ikke var tilfelle. Vi vet ikke hva slags relasjon de har, sier Rune Bjørsvik.

- Det var så mye mennesker og kaos på stedet at barnet forsvant en liten periode. Men vi klarte heldigvis å få tak i ham ganske raskt. Barnet ble sjekket ut av ambulansetjenesten, og han var heldigvis uskadet. Det var veldig viktig for oss, sier innsatslederen.

Det var en rekke vitner til hele dramaet, både kvinnen som truet barnet, politiet som kom til stedet, selve skuddet – og politiet som bar kvinnen bort.

En av dem var Osman Abdirashid Nour. Drosjesjåføren satt og spiste middag på en restaurant rett over gaten da han forsto noe var galt.

- Det kom en politibil inn fra hver side av gaten. De var inne i bygården, men kom raskt ut igjen og hentet en bag med utstyr. Så hørte jeg et skudd. Det gikk ekstremt fort, sier han til VG.

- Så kom mange av de som hadde vært der inne løpende ut mens de skrek, sier Nour.

- Kvinnen var helt dekket av blod. Det var helt forferdelig, sier han.

Vitner kritiske til politiet

Debatten om politiets bevæpning - og måten de håndterte situasjonen - gikk høylydt blant de flere titalls vitnene og andre skuelystne som fortsatt var samlet ved politisperringene ved 21-tiden i går.

- Jeg var der, og jeg så hva som skjedde. Hun hadde en kniv, men det de sier om at hun truet barnet, er overdrevet. Og uansett hvor mye hun truet, hvorfor brukte de ikke pepperspray eller elektrosjokkvåpen? sier et av vitnene som ikke vil ha navnet sitt i VG.

På spørsmål fra pressen om det ble gjort forsøk på dialog før skuddet var avfyrt, svarer Bjørsvik slik:

– Politiet har en eskaleringsstige som de alltid benytter, og det er tiden som avgjør, sier innsatslederen.

– Da første patruljen kom til stedet, var det ingen som hadde kontroll på kvinnen. Da ble situasjonen oppfattet som så truende av første patrulje at det ble avfyrt skudd.

Spesialenheten etterforsker

Ved 20-tiden i går kveld kom krimteknikere fra Oslo-politiet til bygården der dramaet utspant seg. Omtrent samtidig kom etterforskerne fra Spesialenheten for politisaker til åstedet.

De skal finne ut nøyaktig hva som skjedde før politiet løsnet skuddet som skadet kvinnen.

Politiet jobber også med å skaffe seg tilgang til flere videokameraer i området. Håpet er at videobildene kan vise mer om hva som skjedde før situasjonen eskalerte.

- Hvis andre så det som skjedde, eller har video, bilder eller kunnskap også om tiden før vi kom til stedet, ber vi dem om å ta kontakt med oss, sier innsatslederen.

Flere vitner satt i går kveld i avhør hos politiet. Som foreløpig er ordknappe med hva som skjedde i minuttene før de kom til stedet.

- Akkurat det er vi fortsatt litt usikre på. Vi vet heller ikke noe om motiver. Det er noe av det vi skal bruke de neste timene og dagene på å finne ut av, sier Bjørsvik til VG.

ENDTE GODT FOR GUTT: Her får gutten som politiet mener ble truet med kniv tilsyn av helsepersonell etter dramaet på Grønland fredag ettermiddag. Foto: Rune Thomas Ege , VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder