I RETTEN: Amund Gillebo og Magne Gillebo (t.h.) fikk mandag høre forklaringen til 15-åringen som er tiltalt for å ha drept Anna Kristin Gillebo Backlund. Foto:Frode Hansen,VG

Annas far: – Frustrasjon,
sinne, tomhet, meningsløshet og uvirkelighet

SANDVIKA (VG) Magne Gillebo forklarer at datteren Anna Kristin Gillebo Backlund (30) følte det var sin oppgave i livet å hjelpe folk som hadde det vanskelig.

 • Bjørnar Tommelstad

Artikkelen er over fem år gammel

I Asker og Bærum tingrett fikk han og resten av familien et møte med den 15 år gamle jenta som natt til 28. oktober i fjor tok livet av 30-åringen.

Faren Magne Gillebo og sønnen Amund Gillebo følger hovedforhandlingen i rettssalen, mens øvrig familie sitter i et rom ved siden av.

– Jenta forklarte seg greit og tydelig, men uten å være spesielt engasjert eller følsom med tanke på det hun forklarte seg om. Jeg fikk oppleve litt av personligheten hennes. Det gjorde inntrykk å høre og se 15-åring som står bak en slik ugjerning. Det har vært en sterk opplevelse og tøft å forholde seg til, sier Magne Gillebo til VG.

DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund jobbet som nattevakt i leiligheten til Behandlingssenteret Små Enheter i Asker. Foto:Privat,

15-åringens forklaring gikk for lukkede dører. VG og andre medier fulgte den med lyd og bilde fra en annen rettssal i tinghuset, men har ikke lov til å gjengi innholdet i den.

Tenåringsjenta var i retten med spesial-håndjern som var festet til et belte rundt livet hennes.

I løpet av rettsdagen var det en episode der politiet måtte legge 15-åringen i bakken.

Mange følelser

Faren forklarer at det ikke var noe i jentas forklaring som var nytt for familien. Det var ingen svar til ubesvarte spørsmål.

Familien har på beste måte forsøkt å forberede seg på den tøffe rettssaken som varer i to uker. De har lest saksdokumenter og snakket med bistandsadvokat Siv Hallgren.

– Det er veldig mange følelser knyttet til dette. Det er sinne og frustrasjon over at dette kunne skje, at det er et barn som gjorde det, måten det skjedde på og at det skjedde på det som skulle være en trygg arbeidsplass.

– Frustrasjon, sinne, tomhet, meningsløshet, uvirkelighet – det er sånne type ord som er dekkende for å sette ord på de følelsene vi har, sier Gillebo.

– Anna ville hjelpe

Datteren Anna Kristin Gillebo Backlund var utdannet sosionom. I august i fjor ble hun ansatt for å følge opp den 15-årige jenta i leiligheten til Behandlingssenteret Små Enheter i Asker.

Bakgrunnen for ansettelsen var økt bemanning rundt jenta etter en episode 19. juli i fjor da jenta truet og slo etter ansatte og politi med en machete.

– Anna var på jobb for å hjelpe mennesker som hadde det vanskelig, hun følte det som sin oppgave i livet. Allerede på ungdomsskole og videregående skole så var det på en måte sånn at hun så dem som ikke hadde det så greit.

– Selv hadde hun vokst opp i trygge og gode rammer. Hun var sosial, sunn og livsglad, men hun hadde en sånn medfølelse for andre. Det ble på en måte naturlig for henne å jobbe med mennesker som ikke hadde det så godt som henne, sier faren.

Spørsmål om sikkerhet

Han ønsker ikke å gå inn på kritikken som er blitt rettet mot dem som var ansvarlige for oppfølgingen og behandlingen av den drapstiltalte 15-åringen.

Heller ikke det at voldsalarmen lå på et låst rom, hvor den hvilende nattevakten lå og sov, ønsker han å kommentere i detalj.

– Det var bestemt at det var slik det skulle være. Men det kan nok hende at vi har andre tanker om det. Og vi tenker en del på om det var riktig at hun jobbet alene med en jente som hadde den historikken. Dette er ting som vil bli belyst i dagene som kommer, sier faren.

Les også

 1. Asker-drapet: Drapstiltalt jente (15) fikk ikke forsvarlig behandling

  Fylkesmannen mener et helseforetak og en psykiater har brutt forsvarlighetskravet i behandlingen av jenta (15) som…

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Asker-drapet: Annas bror om drapstiltalt (15): – Hun har tatt bort en del av oss alle

 2. Drapstiltalt (15) lagt i bakken av politiet i rettssalen

 3. Asker-drapet: Tidligere ansatt: Sluttet fordi jeg ikke ønsket å dø på jobb

 4. Asker-drapet: Anna var bekymret for arbeidsforhold, sikkerhet og oppfølging av drapstiltalt jente (15)

 5. Asker-drapet: Gjemte bort voldsalarmen

Fra andre aviser

 1. Avdødes familie: Det blir tungt å følge rettssaken

  Aftenposten
 2. Politibetjent om tiltalt 15-åring: Den farligste vi har i distriktet

  Aftenposten
 3. Enhetsleder ved Små Enheter: Vi skulle hatt to våkne på vakt

  Aftenposten
 4. Avdødes bror om drapstiltalte (15): Hun har tatt fra oss en datter, søster og tante

  Aftenposten
 5. - Jeg vil egentlig bare si at det som er kommet frem om meg er riktig

  Aftenposten
 6. Anna Kristin Gillebo Backlunds fetter skriver: Total mangel på dømmekraft

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder