BLE FEILMEDISINERT: Reidun Hansen (70) fikk cellegiftmedisin hun aldri skulle fått i tre dager. Foto:Privat,

Reidun (70) fikk cellegift grunnet sykehustabbe

Fylkeslege: – Umulig å fastlå noe om dødsårsaken

Reidun Hansen (70) fikk cellegift istedenfor antidepressiva ved Sykehuset Østfold. Et halvt år senere døde hun, niesen tror hun fortsatt ville vært i live dersom tabben ikke hadde skjedd.

  • Geir Molnes
  • Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Hun kom seg aldri igjen etter feilmedisineringen, forteller niesen Tove Amundsen.

Hansen døde 28. april i år, etter å ha vært sengeliggende i over et halvt år etter feilmedisineringen, opplyser Amundsen til VG.

70-åringen bodde alene i Moss, hvor hun falt på gulvet og brakk lårhalsen i slutten av september i fjor. Pasienten skulle egentlig utskrives med en dagsdose på 20 mg Seroxat, en medisin mot depresjon som pasienten gikk på fra før av.

Istedenfor fikk hun utskrevet samme dagsdose av cellegiftmedisinen Methotrexat. De siste 20 årene har over 50 norske pasienter dødd av bivirkninger etter bruk av dette medikamentet. Hansen fikk blødende slimhinner av medisinen, og ble lagt inn på intensivavdeling. Feilen ble oppdaget etter tre dager.

Bakgrunn: Skulle få antidepressiva – fikk livsfarlig cellegift

Niesen, som er avdødes nærmeste pårørende, fikk beskjed et par uker etter hendelsen.

– Hun drømte ikke om disse konsekvensene, og hadde satt opp sin venninne som nærmeste pårørende, forteller Amundsen.

Ble sjokkert

Tanten lå i respirator første gang hun besøkte henne på sykehuset, i oktober i fjor. Amundsen ble da informert om hva som hadde skjedd.

– Jeg fikk sjokk og tenkte: Dette skal ikke være mulig! Hun hadde bloduttredelser og sår over alt. Det var virkelig et sjokk, forteller Amundsen.

– Hun kom seg litt etter hvert, og klarte å puste selv igjen. Men hun klarte ikke å spise og drikke, hun måtte få all næring intravenøst.

Les også: Tusenvis får feil medisin

Niesen forteller at tanten var oppegående før lårhalsbruddet.

– Hvordan har informasjonen fra sykehuset vært?

– Jeg har hatt veldig god kontakt med sykehuset etter at jeg kom inn i bildet. De har ikke prøvd å holde noe hemmelig, og har vært åpne om at dette var en forferdelig feil. Jeg vil ikke klage på informasjonen vi har fått, men det hjalp jo ikke pasienten, sier Amundsen.

Hun forteller at Reidun Hansen var sengeliggende helt til hun døde i april i år. Den siste tiden hadde hun stadig tilbakevendende lungebetennelser.

– Jeg er ikke lege, og kan ikke dokumentere at det er en sammenheng mellom feilmedisineringen og tantes død. Men jeg er overbevist om at hun fortsatt ville vært i live, hvis hun ikke hadde fått cellegiften, sier Amundsen til VG.

Fylkeslege: – Umulig å si noe om dødsårsaken

Fylkeslegen i Østfold har konkludert med at saken er alvorlig og at feilmedisineringen er et brudd på loven. Men assisterende fylkeslege Svein Rønsen ønsker ikke å si om det kan være en sammenheng mellom cellegiftkuren og dødsfallet.

Har du lest? Helsetilsynet har aldri opplevd så stor overdosetabbe tidligere

– Det er det umulig å si noe sikkert om. Det er mange eldre mennesker som ikke kommer seg på bena igjen etter lårhalsbrudd. Det kan være flere årsaker til at pasienten døde, sier Rønsen.

Han understreker at det ikke er fylkeslegens oppgave å vurdere årsaksforholdet.

– Vi vurderer det sykehuset har gjort opp mot faglige normer og regelverket som gjelder, for å oppnå forbedring, sier Rønsen.

Han forteller at det var sykehuset selv som meldte fra om hendelsen til Statens helsetilsyn, og at de satt i gang utredning av hva som skjedde.

– De har iverksatt mange tiltak for å hindre at lignende episoder skal skje igjen, sier han.

Sykehuset beklager

Fungerende administrerende direktør Irene Dahl Andersen ved Sykehuset Østfold ønsker ikke å kommentere dødsfallet. Sykehuset er blitt forelagt niesens uttalelser, men Andersen ønsker ikke å kommentere disse.

– Sykehuset har gitt sin kommentar til saken. Hvis pårørende har flere spørsmål de lurer på, skal vi stille oss til disposisjon for dem, sier Andersen.

Hun har tidligere beklaget feilmedisineringen til VG:

– Det er en veldig trist hendelse, som vi beklager på det sterkeste, sier direktøren.

Hun mener en slik feilbehandling egentlig ikke skal være mulig.

Uheldige omstendigheter

– Dette er en sak med en serie uheldige omstendigheter som har slått inn samtidig. Det skal egentlig ikke kunne skje. Vi har flere kontrollmekanismer som skal avdekke slikt, men her var det glipp i flere ledd, sier direktøren.

– I et tidligere tilsyn av fylkeslegen vises det til at feilmedisinering er et problem i slike saker ved Sykehuset Østfold. Hva vil dere gjøre for å bli bedre på dette?

– Dette problemet gjelder alle sykehus. Nesten alle pasienter får medikamenter og det knytter seg risiko til det. Men på grunn av kontrollmekanismer fanges de fleste feilene opp. Et av tiltakene vi jobber med nå er innføring av et nytt elektronisk system, der medikamenthåndteringen skal sikres, sier Andersen.

– Har saken fått noen konsekvenser for noen av dem som sto for behandlingen?

– Vi har hatt en stor årsaks- og hendelsesanalyse etter saken. Det er gjort en rekke tiltak i kjølvannet av dette. Det var ikke én person som sviktet i denne saken, men svikt i flere ledd.

Sykehusdirektøren mener saken er ekstra beklagelig på grunn av de sterke medikamentene som ble utskrevet.

– Dette er medikamenter som det bør vises stor aktsomhet for. Det er ekstra uheldig når man operer med denne typen preparater, sier Andersen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder