MÅTTE EVAKUERE: Linda sogge (43) måtte ta med seg barna og dyrene sine og flytte fra boligen i det mest utsatte rasområdet ved Mannen i Rauma i kveld. Her er hun sammen med sønnene Thomas Runde (ytterst til høyre), Kristian Runde, hunden Tinka, niesen Christina Walstad Sogge og katten Kitty.

MÅTTE EVAKUERE: Linda sogge (43) måtte ta med seg barna og dyrene sine og flytte fra boligen i det mest utsatte rasområdet ved Mannen i Rauma i kveld. Her er hun sammen med sønnene Thomas Runde (ytterst til høyre), Kristian Runde, hunden Tinka, niesen Christina Walstad Sogge og katten Kitty. Foto:PRIVAT,

* Største bevegelsene noen gang registrert
* Elleve evakuert
* Skjerpet overvåking: Skredalarm ved fjellet Mannen - Kan utløses ved regn

Meldt regn i helgen

Nye målinger fra fjellet Mannen i Rauma har utløst skredalarm. Toglinja i Romsdalen stenges og fastboende i de mest rasutsatte områdene evakueres onsdag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Når raset kommer avhenger i stor grad av været. Stabilt og kaldt vær kan stabiliserer bevegelsene. Regner det kan det utløse raset.

- Begynner det å regne, kan det eskalere bevegelsene i fjellet. Det var regn som utløste de største bevelsene som noen gang er registrert, sier Lars Harald Blikra, Sjefgeolog ved Åknes/Tafjord beredskap IKS, Nasjonalt senter fjellskrevovervåkning.

Han legger til at det meldt regn i helgen.

- Vi har et lite radar i bunnen av fjellet, som måler tusenvis av punkter i fjellsiden. Våre begreninger har vist at skredet blir større. Det er grunnen til at vi har skjerpet ovrvåkingen.

- Akkurat nå er situasjonen stabi, men det kan endre seg kjapt, sier Blikra.

Elleve evakuert

Totalt elleve personer er evakuert og har fått tilbud om overnatting på hotell. Disse er blant andre beboere av to gårder som ligger i det mest rasutsatte området.

Også broen over elva ved Lyngheim blir stengt, dette fører til at også andre hjem og fritidsboliger på samme siden av elven er blitt evakuert, melder Rauma kommune på sine nettsider.

Det er usikkert hva som vil skje med dyrene på gårdene.

- Vi har fått beskjed om å evakuere. Jeg drar ikke fra over 200 sau og de andre dyra vi har her på gården. Ikke før de som har ansvaret for ei beredskapsplan sier til meg at de skal ta hånd om dyra. Jeg blir her oppe, sier Jørgen Sogge til Åndalsnes Avis.

Politiet opplyser at de jobber med saken.

- Politet jobber nå for å finne gode løsninger for dyrene som befinner seg på gårdene i det rasutsatte området, sier janne Martheviddal, kommunikasjonsrådgiver i Møre og Romsdal politidistrikt.

OVERHENGENDE FARE: Her er fjellpartiet som kan rase ut med 120 000 kubikk fjellmasse. I foten av fjellsiden ligger flere gårder som huser barnefamilier og dyr. Familiene er nå i ferd med å evakueres. Foto:,Åknes Tafjord IKS

Fikk beskjed om å flytte

- Vi fikk en telefon hvor vi fikk beskjed om å ta med oss det mest nødvendige og flytte.Vi tok barna, hundene og kattene og satte oss i bilen. Nå er vi Åndalsnes og vet ikke helt hva som skjer og når vi kan flytte hjem igjen, sier Linda Sogge, som bor i en av de to gårdene som ligger rett i det mest rasutsatte området.

Familien er vant til at det stadig er steinsprang i fjellsiden. De har også vært forberedt på at det kan gå et ras.

- Man blir likevel litt nervøs når man får en slik telefon. Ungen ble litt stresset når vi begynte å pakke, men stemningen lettet med en gang vi satte oss i bilen, sier Soge.

Linda Soge tror ikke hun vil miste huset.

- Jeg tror ikke raset blir så stort. Det viktigste for meg er at jeg har ungene og familien med meg, sier hun.

Stor usikkerhet

Det er stor usikkerhet om når fjellpartiet vil rase ut. Det blir bekreftet at det har vært en økende bevegelse i fjellområdet.

De siste to dagene har fjellmassene i øvre deler beveget seg cirka 7 mm pr. døgn i snitt. Åknes Tafjord IKS ser en tydelig tendens til at nedbør påvirker økningen i bevegelsene.

- Det har vært veldig lite informasjon. Jeg sitter og ser på "Mannen". Det er stille på fjellsiden akkurat nå, sier Bjørn Bakke som bor 200 meter fra det utsatte området.

- Vi fikk vite om evakuering på radio for 15 minutter siden, sier han.

Ikke alle beboere er villig til å evakuere slik politiet ber om.

- Jeg flytter ikke. Da for politiet komme å bære meg, sier Kent Engstrøm som er bosatt i det skredutsatte området og som nå er blitt bedt om å forlate boligen sin til Åndalsnes avis.

Tredobbelt ras

Tidligere denne måneden ble det varslet om fare for skred i "Mannen", ett av de mest overvåkede fjellpartiene i Norge. Måleutstyr er permanent plassert i fjellsida, og varsler om nye bevegelser.

– Når analysene viser at det kan være fare for husstander og infrastruktur er vi trygg på at politiet gjør det riktige i denne situasjonen, sier ordfører Hustad til NRK.

I pressemeldingen opplyser kommunen at nye målinger viser at raset blir tre ganger større enn først antatt.

Første beregningene viste at raset kunne bli 4000 lastebillass stort. De nye analysene viser nå at det kan dreie seg om hele 120 000 m3.

Et større ras kan ramme bebyggelse på Lyngheim og Rønningen, jernbanen, samt høgspentlinjer og fordelingstransformator på Rønningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder