HEKTET FAST: Denne selen satt fast på to av krokene til hobbyfiskeren Tor D. Gustafsson i Drøbaksundet onsdag formiddag. Foto: Leserbilde / Tor D. Gustafsson

Fikk sel på kroken i Drøbaksundet

(VG Nett) Tor D. Gustafsson (56) trodde først han hadde satt seg fast i bunn, men plutselig dukket det opp en liten selsnute på andre siden av båten.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

56-åringen benytter late feriedager på hytta i Drøbak utenfor Oslo til å fiske. De siste dagene har mye makrell måttet bøte med livet når krokene til Gustafsson er i sjøen. Onsdag formiddag fikk han napp igjen.

- Jeg trodde først jeg hadde satt meg fast i bunn, for det var ganske tungt. Men så kjente jeg at det beveget seg i snøret, men likevel var det som satt på litt dau. Jeg tenkte kanskje det var en steinbitt eller noe, sier Gustafsson til VG Nett.

Opp fra havdypet kom det en stor skygge. Den gikk under båten.

STORFISKER: De siste dagene har Tor D. Gustafsson dratt masse makrell i Drøbaksundet. I helgen fikk han og sønnen over 100 stykker. Den største var på 1,8 kilo(!). Foto: Privat

- På den andre siden av båten så jeg plutselig rett inn i en selsnute. Jeg dro den forsiktig til meg, men jeg var litt redd, for jeg vet jo ikke om sel biter eller ikke, sier 56-åringen.

HAR DU EN MORSOM FISKEHISTORIE?KONTAKT VGs FISKEJOURNALISTER HER.

Da han fikk selen inn til båten, så han at den hadde festet seg i to av krokene i opphenget som han fisket med.

- Selen var rolig mens jeg forsiktig fikk løsnet krokene. Det virket ikke som om den hadde blitt skadet. Den kikket rolig på meg i en liten stund da den var frigjort, før den dukket under igjen, sier Gustafsson.

56-åringen fisket ved Halangen, litt nord for Drøbak, da han fikk selen på kroken.

- Jeg vet det er noe sel litt lenger ut i fjorden, men jeg har ikke sett noe særlig her inne, sier Gustafsson.

Stor bestand
Senioringeniør på Institutt for molekylær biovitenskap ved Universitetet i Oslo Morten Bronndal har forsket på sel, og sier til VG Nett at det ikke uvanlig å oppdage sel i Oslofjorden.

- Det er en stor bestand med seler i Oslofjorden, i alle fall 5-600 dyr, sier Bronndal. Men de fleste er i Ytre Oslofjord.

- Det er sjeldnere å se selv i fjorden ved Drøbak og innenfor, men det har hendt. Som regel er det selunger som forviller seg lenger inn i indre Oslofjord, sier han.

Selungene i Oslofjorden fødes i juni og etter tre uker hos mor begir de seg ut på egen hånd for å lete etter mat.

- Tidligere i vår fant vi også en på Snarøya, sier Bronndal.

Aggresive seler

Verre hadde det vært for Gustafsson om han hadde fått en voksen sel i båten.
- De veier gjerne over hundre kilo, er aggressive og biter, sier han.

De største bestandene av seler i Oslofjorden oppholder seg ifølge Bronndal rundt Hvaler.

SE SÅ SØT: Selen skal ikke ha blitt alvorlig skadet etter å ha havnet på krokene til Tor D. Gustafsson. Da den var frigjort fra krokene, kikket den litt på fiskeren, før den dukket under igjen. Foto: Leserbilde / Tor D. Gustafsson

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder