TERRORISTER: Militante islamister viser frem våpnene sine under en militærparade i den selvutnevnte IS-hovedstaden Raqqa i juni 2014. Foto:,

Slår terroralarm om Oslo-kvinne

PST tror en norsk kvinne planlegger å sprenge seg i luften, men vet ikke hvor eller når. De har derfor etterlyst henne internasjonalt og ber om hjelp fra svensk politi.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hun skal nylig ha reist til Syria hvor hun skal ha deltatt i kamphandlinger, skriver Expressen.

Det er ifølge avisen Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som har slått terroralarm. De ber om hjelp til å følge grenseovergangen mellom Norge og Sverige. Kvinnen skal også være etterlyst internasjonalt via Interpol - på nivå oransje.

Etter det VG kjenner til er kvinnen født på 1990-tallet og fra Oslo-området.

Svenske sikkerhetsmyndigheter vil kommentere opplysningene.

– Jeg kan ikke kommentere den saken, og vet heller ikke om når vi kan si noe om dette, sier pressekontakt Fredrik Milder i det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

PST: Vil forhindre terror

– Slike varsler er ikke offentlige, slik at vi ikke kan kommentere denne enkeltsaken. På generelt grunnlag kan jeg si at slike varsler sendes ut til andre land for å forebygge og forhindre terror, sier seniorrådgiver Martin Bernsen til VG.

Oslo-politiet legger seg på den samme linjen som norske og svenske sikkerhetsmyndigheter.

– Jeg hverken kan eller vil kommentere utover å henvise til PST, sier Einar Aas, leder for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, til VG.

– Et oransje varsel innebærer at det foreligger en advarsel om en person som kan være stor fare for samfunnets sikkerhet. Det er ganske uvanlig at man går ut med denne typen varsel. Det skjer ikke så ofte i Interpol, sier Magnus Ranstorp, forskningsleder ved Forsvarshøyskolen i Sverige, til NRK.

Seks kvinner har reist

Ifølge flere av kvinnens venner skal hun ha hatt planer om å slutte seg til Den islamske stat (IS) i Syria da hun for en tid tilbake reiste til Tyrkia med sin ektemann.

PST mener 70 norske statsborgere og personer med norsk tilknytning er eller har vært i Syria. I begynnelsen av februar skrev imidlertid Dagbladet at tallet kan være over dobbelt så høyt.

Minst seks av nordmennene som har reist for å slutte seg til IS, skal være kvinner.

Interpol ønsker ikke å kommentere omstendigheter rundt etterlysningen og henviser til norske myndigheter.

Ukjent for tollvesenet

VG har snakket med Tollvesenet, og de kan melde at det ikke har vært kontroller ved grenseovergangene i Trøndelag i natt.

– Terroralarmen er helt ukjent for meg, jeg har ikke hørt noe om dette og vi har heller ikke hatt noen kontroller ved grenseovergangene her i natt, sier fungerende kontorsjef Rune Wulvik Tollvesenets grensekontrollavdelingen.

Wulvik har ansvar for Ådalsvollen ved Verdal og Storlien ved Meråker.

– Vi har ikke fått beskjed om å følge med ekstra på overgangene.

Heller ikke kontorsjef Unni Elisabeth Tronsmed ved Vauldalen grenseovergang, som ligger nord for Røros, kan melde om ekstraordinære tiltak.

– Vi har ikke fått beskjed om å følge opp noen terroralarm og har heller ikke holdt kontroll i natt.

Kontorsjef Wenche Fredriksen ved grensekontrollen på Svindesund sier til VG at de heller ikke har hatt utvidede kontroller.

– Det er politiet som foretar kontrollen i tilfeller der det er terroralarm, mens vi er med i bakgrunnen. Vi har ikke fått beskjed om noe slikt nå, sier Wenche Fredriksen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder