POLITISK RØRE: Frp-nestleder Per Sandberg var ikke veldig imponert over de andre partiene da han kom ut av Frps gruppemøte på partikontoret på Karl Johans gate i Oslo i går kveld. Foto:Helge Mikalsen,VG

Frp provosert av Høyres hemmelige vaffelmøte med Ap-Jonas

Frp-ledelsen er irritert over det hemmelige vaffelmøtet Høyre hadde med Jonas Gahr Støre hjemme hos parlamentarisk leder Trond Helleland i Drammen.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Pål Ertzaas
 • Eirik Mosveen

Artikkelen er over fem år gammel

– Å invitere folk på vafler, og så lage vafler på pulver – det er dårlig håndverk. Når man skal lage vaffelrøre, så må man gjøre det fra bunnen av. Og når du bruker pulver for å lage vafler, så er det fordi du har hastverk. Hastverk kombinert med dårlig håndverk gir dårlig resultat, sier Frp-nestleder Per Sandberg til VG.

Han er skuffet over at Frps regjeringspartner Høyre valgte å inngå en avtale med de andre partiene på Stortinget, med unntak av SV, om å ta imot 3500 flere Syria-flyktninger enn hva regjeringen hadde fastsatt.

Vaffel-møte

Samtidig sier han at det hemmelige vaffelmøtet mellom Jonas Gahr Støre og Trond Helleland har vekket reaksjoner og sinne i ledelsen i Fremskrittspartiet.

Carl I. Hagen: «Erna Solberg fremstår som en svak leder»

VG skrev i går om møtet som mandag kveld fant sted hjemme i villaen til Høyre-ekteparet Trond og Linda Helleland i Drammen.

Der serverte ble Ap-leder Støre servert vafler og te mens de to parlamentariske lederne så første omgang av landskampen i fotball mellom Norge og Sverige.

Provosert

Deretter avklarte de to partitoppene seg imellom størsteparten av det som ble den endelige Syria-avtalen som ble presentert onsdag ettermiddag.

– Var Frp-ledelsen informert om vaffelmøtet?

– Nei.

– Hva synes du om det?

– Når dette kom på trykk, så tror jeg at også Høyre ser og forstår at dette irriterer og provoserer oss, sier Sandberg til VG.

SERVERTE VAFLER: Linda og Trond Helleland, her på Høyres landsmøte tidligere i år. Foto:Frode Hansen,VG

Heller ikke partileder og finansminister Siv Jensen sier hun ble orientert av Høyre om vaffelmøtet.

– Nei, er hennes svar når VG spør.

Frps gruppeleder Harald Tom Nesvik ville ikke svare VG om han kjente til møtet.

Krever folkeavstemning

I går kveld, ved 18-tiden, avsluttet Frp sitt ekstraordinære gruppemøte. Der diskuterte partitoppene strategien videre for å håndtere Syria-avtalen.

Den nye strategien innebærer blant annet et krav om en nasjonal folkeavstemning.

– Vår stortingsgruppe kommer til å stemme mot denne avtalen. Vi kommer til å legge frem vårt egne, alternative forslag. Og vi kommer til å be om en nasjonal folkeavstemning om hvorvidt Norge skal ta imot flere flyktninger, sa Siv Jensen etter møtet.

Norge har hatt seks nasjonale folkeavstemninger: unionsoppløsningen (1905), kongevalget (1905), brennevinsforbudet (1919), fjerning av brennevinsforbudet (1926) og EU-avstemningene i 1972 og 1994.

Flyktning-valgkamp

Siv Jensen varsler nå at Frp vil legge all sin kraft inn i å få flyktning-spørsmålet som den store valgkampsaken i høsten lokalvalgkamp.

– Dette blir en veldig viktig valgkampsak for Fremskrittspartiet. Vi ønsker å la folket få si sin mening om denne saken i denne kommunevalgkampen. Det er faktisk kommunene som skal ta belastningen med det vedtaket som Stortinget nå har tenkt å fatte, sa Jensen.

– Vi håper å overbevise folk om at de som har tatt denne avgjørelsen, er uansvarlige politikere. Vi skal drive valgkamp på denne saken og fortelle velgerne hvor uansvarlig dette er, sa Sandberg.

Trond Helleland hadde ikke anledning til å kommentere saken.

Mer om

 1. Innvandring
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Høyre (H)
 4. Syria
 5. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Pluss content

  Syria-flyktningene: Frp forlanger folkeavstemning

 2. Hemmelig vaffel-møte sikret Syria-avtale

 3. Frp krever nasjonal folkeavstemning om Syria-flyktninger

 4. Hemmelig Frp-notat: Ville si ja til 7500 Syria-flyktninger

 5. Slik får Frp-toppene Syria-ansvaret

Fra andre aviser

 1. Enighet om Syria-flyktningene

  Bergens Tidende
 2. Frp vil holde folkeavstemning om flyktninger

  Bergens Tidende
 3. Skyter ned forslaget om folkeavstemning om Syria-flyktninger

  Aftenposten
 4. Siv Jensen: - Ingen debatt i Frp om dette

  Aftenposten
 5. Frp ville ta imot 7.500 flyktninger

  Bergens Tidende
 6. 8000 syriske flyktninger til Norge i løpet av tre år

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder