VALGKAMP: Erna Solberg hilser på Ingrid Espelid Hovig i Stavanger i går. Samtidig som hun startet valgkampen, fikk hun nyheten om avsløringen av partifellen. Foto: NTB Scanpix

Raser mot politiets behandling av uthengte jenter

Høyre-politiker avslørt i å stjele nakenbilder fra jenter

Ressurssenter for voldtatte er sjokkert over at ulovlig publisering av nakenbilder ikke blir tatt på alvor.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Høyre-leder Erna Solberg oppfordret lørdag politiet til å ta på alvor avsløringen av en Høyre-politiker som har stjålet nakenbilder fra jenter.

- Særlig på grunn av ofrenes unge alder, bør politiet ta saken på største alvor, sier Høyre-lederen.

VG Helg avslørte i går at Høyre-politikeren har hacket seg inn på iCloud-kontoen til en rekke jenter og publisert bilder av dem på pornonettsteder.

VG Helg lørdag

Førstebetjenten som var involvert i saken i det aktuelle politidistriktet, stilte spørsmål ved alvorlighetsgraden i det som hadde skjedd.

Les også: Drastisk økning av nett-trakassering

Dette provoserer konsulent Lisa Arntzen hos Dixi, ressurssenter for voldtatte.

-Et overgrep

-Det er en kjempestor psykisk belastning for den det gjelder, og oppleves som en krenkelse av egen kropp og privatsfære. Det er et seksuelt overgrep, sier Arntzen.

Les hele saken: Slik ble Høyre-politikeren avslørt

-Jeg er sjokkert over å høre at det ikke blir fulgt opp. At noen først hacker seg inn på kontoen din, for så å stjele materialet og publisere det på nettet, det er kjempegrovt, sier hun.

SJOKKERT: Konsulent Lisa Arntzen hos Dixi, ressurssenter for voldtatte, forteller at en det er en stor psykisk belastning for de som har fått lagt ut nakenbildene på nettet: Foto: Dixi

I VG Helgs reportasje kom det frem at hackeren Einar Otto Stangvik hadde levert omfattende informasjon til politiet om hvilke lovbrudd som var begått og hvem gjerningsmannen kunne være.

Politiet i det aktuelle politidistriktet kommenterte at de ikke kunne gå god for arbeidet Stangvik hadde gjort, ei heller ettergå det. Dette fordi ofrene kviet seg for å anmelde.

Jan Bøhler, justispolitisk talsmann på Stortinget, synes dette er passiv oppførsel av politiet.

- Politiet har ansvar for å forebygge og bekjempe kriminalitet, og skal ikke «gå forbi» den, enten det er på gaten eller på nettet. Særlig når det gjelder overgrep mot unge jenter på nett er dette en prioritert oppgave, sier Bøhler.

Høyre-leder Erna Solberg reagerte lørdag sterkt på avsløringen i VG Helg.

- Særlig på grunn av ofrenes unge alder, bør politiet ta saken på største alvor, sier Høyre-lederen.

I VG Helgs reportasje kom det frem at hackeren Einar Otto Stangvik hadde levert omfattende informasjon til politiet om hvilke lovbrudd som var begått og hvem gjerningsmannen kunne være.

VG har i to dager forsøkt å få Politidirektoratet (POD) i tale. Bente Storruste i Seksjon for forebygging og kriminalitetsbekjempelse i Politidirektoratet vil kun svare på VGs spørsmål per e-post.

Hun skriver:

«Politidirektoratet er i gang med å utarbeide en strategi for områdene elektroniske spor og datakriminalitet. Strategien vil fastsette visjon, mål og strakstiltak som skal ta politiet et godt steg på veien mot målene».

-Har en plikt

Sjef for Kripos, Ketil Haukaas, sier at politiet kan gjøre undersøkelser på eget initiativ. Han presiserer at han kun kan uttale seg på generelt grunnlag.

-Hvis noen kvier seg for å anmelde, fordi de er usikre på hva som vil komme av det, kan politiet gjøre innledende undersøkelser, for så å komme tilbake til spørsmålet om anmeldelse, sier han.

EGET INITIATIV: Sjef for Kripos, Ketil Haukaas, sier at politiet kan gjøre undersøkelser på eget initiativ. Foto: NTB Scanpix

I saker hvor det dreier seg om avanserte datainnbrudd, vil det gjerne kreve inngående kunnskap for å kunne etterforske.

Haukaas mener at dette ikke er noe argument for å la være.

-Datateknisk bistand kan politidistriktene få av oss ved behov. Den enkelte politimann har en plikt til å sørge for at saken går videre i systemet, sier Haukaas.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder