EN VEKKER: Biskop Tor B. Jørgensen deler ut vekkerklokke til Inga Marte Thorkildsen foran Stortinget tirsdag formiddag. Bak til venstre Venstres Odd Einar Dørum. Biskopen ledet en prosesjon fra Trefoldighetskirken for å be om en pause i oljeutvinningen. Foto: Scanpix
EN VEKKER: Biskop Tor B. Jørgensen deler ut vekkerklokke til Inga Marte Thorkildsen foran Stortinget tirsdag formiddag. Bak til venstre Venstres Odd Einar Dørum. Biskopen ledet en prosesjon fra Trefoldighetskirken for å be om en pause i oljeutvinningen. Foto: Scanpix

Mener oljeboring er tukling med skaperverket

Nekter for splittelse i Den norske kirke

INNENRIKS

EIDSVOLLS PLASS (VG Nett) Oljebiskop Tor B. Jørgensen tror politikerne vil lytte til kirkens korstog mot oljeboring i Nord-Norge.

Publisert: Oppdatert: 17.02.09 16:58

- Vi gjør dette fordi vi har et felles ansvar for skaperverket vårt, at vi ikke bruker det på en sånn måte at vi ikke kan leve videre. Dette har vært anliggende for kirken i lang tid og det hører med til grunnlaget til det å være mennesker; at vi viser respekt overfor skaperverket vårt, sier biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme til VG Nett.

Mandag kunne VG Nett melde at Den norske kirke ber om full stopp i oljeleting på nye steder på den norske sokkelen. I fronten for oppropet står nettopp biskop Tor B. Jørgensen. Han mener dette er et hovedspørsmål for kirken i Norge, moralsk og etisk.

Les mer på kirkens egen hjemmeside her.

- Hva sier du om kristne som mener at oljeboringen i Nord-Norge er positiv?

- Det er utfordrende. Det vil være politisk uenighet om mange detaljer rundt dette, men den felleskristlige appellen nå går på at vi ber om en tenkepause for å se nærmere på konsekvensene, sier Jørgensen.

Les også:Ap-uenighet om oljeboring

- Blir lyttet til

Han henviser til at mange eksperter melder om at oljeutvinning ødelegger balansen i naturen.

Les også:Ung front mot oljeleting

- Er man bedre kristen som fisker enn som oljearbeider?

- Nei. Nå må vi være forsiktige her. Om man er oljearbeider, så forutsetter jeg at folk har et moralsk ansvar selv. Men vurderingene blir forskjellig i disse spørsmålene, svarer han.

DISKUTÉR HER:Tror du kirken kan påvirke politikerne?

Biskopen er sterk i troen på at politikerne kommer til å lytte

til deres bønn om full stopp i oljeboringen i Nord-Norge.

- Alle røster som har et etisk og moralsk budskap regner jeg med blir lyttet til. Kirken vil være en viktig aktør i dette, enten vi er mange eller få, sier han.

Les også:Slakter kirken etter oljeutspill

- Vil være uenigheter

Jørgensen er klar på at det er, og kommer til å være, stor uenighet i Den norske kirke om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Det må vi anerkjenne. Dette vil vi se forskjellig på. Men det er en samlet enighet om at den videre utvinningen av olje er et problem for oss.

- Er det en splittelse i Den norske kirke?

- Jeg vil ikke si at det er en splittelse, men det er en uenighet når det kommer ned på lokalnivå. Uten diskusjon, så kommer vi ingen vei.

Her kan du lese mer om