KOPIERER METALLICA: Russen på Exclamation Mark! bruker drøyt 400 000 kroner på musikkanlegg i russentiden. Foto: Privat

KOPIERER METALLICA: Russen på Exclamation Mark! bruker drøyt 400 000 kroner på musikkanlegg i russentiden. Foto: Privat

Bærums-russ leier Metallica-anlegget

Lydfirma: - Så bra det kan bli * Rød Ungdom: - Russen bør bevisstgjøres

(VG Nett) Russen på Exclamation Mark! har jobbet i to år for å realisere guttedrømmen om tidenes musikkanlegg på russebussen.

  • Per Øyvind Fange
  • Gyda Katrine Hesla
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Vi ser på russefeiringen som en investering i en opplevelse. Det er en opplevelse man har én gang i livet, sier Axel Hyge fra Valler videregående skole til VG Nett.

Onsdag denne uken presenterte han og 25 kamerater russebussen Exclamation Mark! for første gang. Det ble gjort til lyden av øredøvende musikk, noe som ifølge politiet i Asker og Bærum førte til 40 klager fra naboene i løpet av en time.

VGTV:Se riggingen av musikkanlegget her

Russebussen har nemlig leid inn et musikkanlegg så stort at det kreves fire mobilkraner for å montere det opp. Dette skal sette sitt preg på de største russearrangementene rundt omkring i landet de neste ukene. Det samme anlegget skal blant annet ha blitt brukt av Metallica.

Samlet prislapp på russefeiringen for guttene på russebussen: 1,4 millioner kroner.

Protokoll:Send inn dine russehistorier og bilder

- Som med bil

Russen selv legger ikke skjul på at målet er å synes på russearrangementene.

- Vi skal ha dette på alle treffene. Vi kan ikke ha med oss hele anlegget helen tiden, men vi skal ha 25 prosent av anlegget på taket når vi kjører rundt, sier Hyge.

Har du tips om russefeiringen?Tips VG Nett

Prislappen på leie av anlegget er på drøyt 400.000 kroner.

- Hva får man for 400 000 kroner som man ikke får for 200.000?

- INVESTERING: Axel Hyge og de andre på russebussen bruker omkring 35 000 kroner hver i løpet av russetiden. Foto: Privat

- Det er et godt spørsmål. Vi får mye bedre anlegg som spiller bedre, og som ser bedre ut. Det er som en bil, at man får for det man betaler. Vi prøvde det for første gang denne uken, og det var helt rått, sier Hyge.

Har du synspunkter i saken? Si din meningnederst i artikkelen.

Les også:Klima-russ betaler for miljøbombe

- Betaler selv

Ifølge Budstikka.no er anlegget som brukes større enn det som har vært brukt på hovedscenen til Quartfestivalen i Kristiansand.

Hyge forteller at hver av de 26 medlemmene i bussen har spyttet inn omkring 35 000 kroner hver. I tillegg har de jobbet dugnad, og bussen ble allerede før årets russefeiring solgt videre til neste års russ, alt for å finansiere feiringen.

Selv om de fleste russen på bussen er tilknyttet bærumsskolen Valler, benekter Hyge at dette er en fest betalt av velstående foreldre.

- Det er faktisk ingen på bussen der foreldrene har betalt. Vi begynte å betale på dette i slutten av førsteklasse, og har jobbet mye, sier Hyge.

DISKUTÉR:

Artikkelen fortsetter under bildet

INNREDET: Lydanlegget utgjør bare en liten del av budsjettet på Exclamation Mark! Foto: Privat

Mye lyd

Selv om anlegget på Exclamation Mark! er enormt, finnes det busser i Oslo-området som har lagt vel så mye i musikkanlegget. Marius Widerøe i firmaet Konsertsystemer forteller at både Marilyn Manson, Rod Stewart og Metallica tidligere har benyttet anleggene fredag ble montert opp på Tryvann i Oslo i forbindelse med helgens russetreff.

- Dette er så bra det kan få blitt. Jeg er usikker på om det finnes en så høy konsentrasjon av profesjonelle lydanlegg noe sted i verden akkurat nå, sier Widerøe til VG Nett.

Kritisk til pengebruken

BEKYMRET: Leder Mari Eifring i Rød Ungdom mener det er dyrere å være russ nå enn det var for to år siden da hun selv var russ. Foto: Rød Ungdom

En som ikke er like imponert over det stadig økende pengeforbruket blant russen, er leder Mari Eifring i Rød Ungdom. Hun mener de med mindre penger å legge i feiringen kan komme til å føle seg ekskludert når pengefokuset blir så stort.

- Jeg synes russefeiringen generelt er fin. Problemet er hvordan feiringen har utviklet seg i løpet av de siste årene, med at det har blitt et pengekalas uten like, sier Eifring.

Selv var hun russ i Oslo for to år siden, og anslår at hun brukte omkring 5000 kroner på feiringen. Hun mener skolene kan ta et visst ansvar for å unngå det hun oppfatter som en galopperende utvikling.

- En del firmaer dukker opp på skolene, og de har lagt opp en salgsstrategi for å få folk til å bruke mest mulig penger. Skolene bør kanskje bevisstgjøre elevene litt, og begrense antall firmaer som får innpass på skolene, sier Eifring.

Les også:Russebilder utnyttes i nettporno

- Positivt for Norge

I Unge Høyre er man av en helt annen oppfatning. Sentralstyremedlem Stefan Heggelund mener holdningen fra russen på Exclamation Mark!, der de ønsker å investere i en opplevelse for livet, er bra.

- Jeg synes russefeiringen er en positiv ting ved Norge. De må få bruke så mye penger de vil. Jeg tror fortsatt det handler om å ha det gøy, og da blir det dumt å moralisere over hvor mye penger de bruker, sier sentralstyremedlem Heggelund.

Sindre Rosness på Exclamation Mark! er glad han legger mye i feiringen, men innrømmer at det kan bli i meste laget.

- Det er kanskje litt uetisk og litt sykt å bruke så mye penger på dette. Når du ser tilbake, så er det litt rart at du brukte så mye penger, men det er gøy nå. Man er ung bare en gang, sier Rosness.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder