DYSTER: Frp-politiker Per Sandberg mener at det er bekymringsverdig når psykisk ustabile mennesker truer allmennheten. Foto: Scanpix

- Per Sandberg vil ha risikofri ruskjøring

- Norske veier må bli så gode at det blir risikofritt å kjøre i ruspåvirket tilstand, mener leder av Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp).

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Selv om man kjører av veien fordi man har snakket i mobilen eller er rusa, bør Norge ha så gode veier at man kan overleve, sier Sandberg til Dagsavisen.

Fredag presenterte Dagsavisen en oversikt som viser at over halvparten av årets dødsulykker kunne vært unngått hvis bilistene ikke hadde kjørt i rus, for fort eller vært uoppmerksomme. Det er blant annet slik at 42 av dødsulykkene var utforkjøringer, ifølge Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund.

Sandberg fastholder likevel at det er dårlig veistandard som er årsak til at så mange dør.

- Jeg stoler mer på svensk forskning på området, som viser at god veistandard får ned dødsulykkene, sier han.

Flere fotobokser, kontroller, fartsbegrensninger og kampanjer er ikke veien å gå for å få tryggere trafikk, ifølge Sandberg.

- Det hjelper jo ikke. Fokuset må ikke være på kontroller, men på å bedre infrastrukturen, mener Sandberg.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) mener Sandberg tar feil.

- Hvis Sandberg skulle hatt rett, måtte risikoen for ulykker ha vært mindre i land som Tyskland og Frankrike, hvor standarden på mer av veinettet er høyere enn her til lands. Men slik er det ikke. Sammen med Sverige, England og Nederland er Norge blant landene med færrest omkomne per 100.000 innbyggere, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder