KRITISERER KRISTIN: Leder i regnskogfondet, Lars Løvold mener finansminister Kristin Halvorsen ikke holder ord. Foto: Scanpix

Regnskogfondet: - Norge skuffer verden

(VG Nett) Bali, desember 2007: Norge lover verden tre milliarder regnskog-kroner hvert år. Oslo, mai 2008: Norge gir 400 millioner til regnskogene.

  • Ingunn Andersen
  • Mads A. Andersen
  • Sun Iren Bjørnås
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

225 nye millioner til arbeidet mot avskoging av verdens regnskoger. Det er lovnadene fra regjeringen i revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram i formiddag.

Les også:Brenner inne med regnskogbevilgninger

Til sammen vil de rødgrønne og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim bruke totalt 400 millioner kroner på regnskogen i 2008.

Hva syns du om revidert nasjonalbudsjett?Si din mening i protokollen

- Helt galt signal

Under klimakonferansen på Bali i desember i fjor lovte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) verden 3 milliarder til bevaring av regnskogen hvert år i fem år.

LOVET KLIMA-SATSING: Statsminister Jens Stoltenberg holdt tale under FNs klimakonferanse på Bali 13.desember i fjor. Foto: Scanpix

- Med dette budsjettet har Norge skuffet verden. 225 millioner er nøyaktig 7,5 prosent av de 3 milliardene som ble lovet. Det er et helt galt signal. Det var ekstremt viktig at Norge fulgte opp de store ordene på Bali med bevilgninger i revidert budsjett, sier leder i regnskapsfondet, Lars Løvold til VG Nett.

Regjeringen kaller bevilgningene i dag et første steg i Norges tiltak mot avskoging i utviklingsland.

Se VG TV:- Hvor høy rente må man regne med, Kristin Halvorsen?

- Vi har lovet at vi skal trappe om bevilgningene til regnskog til tre milliarder når vi er sikre på at vi har gode prosjekter som kan reduserer utslippet av CO2. Men vi har en veldig stor utfordring der, fordi vi har ikke gode nok prosjekter til å bruke tre milliarder på den nå, sier finansminister Kristin Halvorsen til VG Nett.

SE SVARENE HUN GA VG NETTS LESERE.

Hun bruker regimer som er truet av mye korrupsjon, samt at det er vanskelig å måle reduksjonen av CO2 som grunner til at bevilgningen ikke er høyre.

- Vi begynner nå med 225 millioner kroner og de regner vi med at vi kan få brukt på fornuftig vis, sier finansministeren.

- Pinlig snubling

«Det første samarbeidsprosjektet i regjeringens skogsatsing ble inngått med Tanzania i april, under statsministerens besøk. I tillegg er vi i dialog med Brasil og Kongo», skriver utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding.

Løvold kaller regnskog-satsingen en pinlig snubling på startstreken.

- De burde ha bevilget de tre milliardene. Det handler om å vise verden av at man er villig til å bruke store midler for å redde regnskogen. Faren er jo at Norges initiativ blir oppfattet som nok et eksempel store ord. Norge har generelt et godt rykte på dette området, sier Løvold som mener Norges satsing er med på å skape tvil.

- Det gir et signal om at det ikke haster. Poenget er at dette haster veldig. 225 millioner er å skyve rundt på peanøtter i budsjettet, understreker han.

Krevende jobb

Leder av regjeringens klima- og regnskogprosjekt, Hans Brattskar, har tidligere uttalt at Norge ikke nødvendigvis må bruke 3 milliarder kroner årlig på vern av regnskog, selv om Jens Stoltenberg bokstavelig talt lovet verden gull og grønne skoger under klimakonferansen på Bali.

- Det mangler ikke på gode prosjekter, men jeg skal ikke legge skjul på at jobben er krevende og komplisert. Det er få berøringspunkter mellom Norge og enkelte av de aktuelle samarbeidslandene, sa Brattskar mandag.

Krever nye løfter

- Norge skapte veldig optimisme og entusiasme med Stoltenbergs innlegg på Bali. Nå skaper vi usikkerhet samtidig som vi bremser det nødvendige arbeidet som skal igangsettes, sier Lars Løvold.

Han krever at regjeringen garanterer at den er villig til å finansiere gode prosjekter utover rammen på 225 millioner.

- De må forplikte seg til at de mente alvor med 3 milliarder i fem år.

Finansminister Kristin Halvorsen slår tilbake mot kritikken overfor VG Nett i dag.

- Det var veldig klart på Bali at vi skulle trappe opp til tre milliarder per år når vi visste at vi hadde gode nok prosjekter. Vi har også sagt at vi må være med på pilotprosjekter og finne sertifiseringsordninger sånn at vi er sikre på at de pengene vi bruker på regnskog bidrar til C02-reduksjon, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder