TRYGDEROT: Gro Harlem. Foto: PONTUS HÖÖK/VG

Gro operert uten tillatelse

Kan ende opp med regningen etter operasjon

(VG Nett) Gro Harlem Brundtland hentet ikke tillatelse fra det franske helsevesenet før hofteoperasjonene i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Gro fikk utført to operasjoner i Norge i fjor. Som bosatt i et annet land har hun ikke rettigheter til helsetjenester i Norge, dersom det ikke gjelder øyeblikkelig hjelp.

Planlagte operasjoner må klareres med franske myndigheter på forhånd dersom de skal dekke utgiftene.

- E112-skjemaet er nødvendig for at det skal komme i stand et oppgjør mellom landene, sier direktør for pensjon og ytelser i NAV, Hilde Olsen til Aftenposten.

LES VG-KOMMENTAR:Gros franske visitt

Leverte ikke skjema

Dette skjemaet kunne Brundtland ikke bekrefte at hun har fylt ut, da Aftenposten i går kontaktet henne via pressetalsmannen Jon Mørland.

Han forteller at Brundtland i forbindelse med operasjonene henvendte seg til norsk lege og helseinstitusjon, og fortalte at hun var pensjonist, bosatt i Frankrike og trygdet etter de europeiske reglene, ifølge avisen.

LES OGSÅ:Gro flytter til Norge

- Det ble innbetalt egenandeler for spesialist og røntgenundersøkelse. Ved innleggelse på sykehus oppga hun bostedsadresse i Nice og viste frem fransk og europeisk trygdekort uten at det ble bedt om ytterligere opplysninger, sier han til avisen.

Det betyr at det norske helsevesenet sannsynligvis har betalt for operasjonen, og at staten i utgangspunktet ikke har krav på tilbakebetaling.

VGBLOGG:- Gro har ikke brutt noen lov

Kan måtte betale

Regelverket er likevel så komplisert, at jusekspertisen ikke kan utelukke at regningen havner hos Gro selv.

- Jeg kan ikke utelukke at Gro Harlem Brundtland kan ende opp med å betale for sin egen hofteoperasjon, sier advokat Ole Viken til Dagbladet.

VGD: Jens vil ikke kritisere Gro?!?Diskutér her!

Han er ekspert på trygderett og har undervist i faget på Universitetet i Oslo i 20 år.

- Hvis franske myndigheter ikke vil betale, blir det et spørsmål hvem av Gro og Ullevål som må ta regningen. Jeg mener den ansvarlige her må være Ullevål, jeg ville aldri pålagt en vanlig borger det ansvaret. Til det er regelverket for komplisert, selv for tidligere statsministre. Det må holde at Gro ikke har villedet Ullevål, sier Viken til avisen.

LES OGSÅ:Gro skatter ikke

- Tråkket i salaten

Leder av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Harald Nesvik (Frp), synes hele saken er sterkt beklagelig.

- Hun har tråkket skikkelig i salaten, for å si det pentD. et må forventes at hun kjenner regelverket bedre enn andre gjør, sier han til Aftenposten.

VGBLOGG:- Det prektige Ap er ikke bedre enn noen andre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder