LA FREM RAPPORTEN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre la frem granskingsrapporten etter angrepet på Serena Hotel i Kabul, der journalist Carsten Thomassen (t.v.) mister livet. Foto: VG/SCANPIX

- Visste ikke hvor Thomassen befant seg

I kaoset som rådet på Serena hotell etter terrorangrepet var det uklart hvor den alvorlig skadde Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen befant seg.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Ingunn Andersen
 • Camilla Ryste

Artikkelen er over 12 år gammel

Redegjørelser om terrorangrepet i Kabul 14. januarTerrorangrepet på hotell Serena i Kabul 14. januar 2008. Utenriksdepartementets redegjørelseForsvarsdepartementets redegjørelse i forbindelse med anslaget mot Hotell Serena i Kabul 14. januar 2008

Da Carsten Thomassen ble funnet var det ikke kapasitet til å ta ham med i ambulansen. Det kom frem da rapportene fra Utenriks-, Justis og Forsvarsdepartementet ble lagt frem onsdag formiddag.

Journalisten døde senere av skadene han fikk i terrorangrepet og ifølge Dagladet kan den foreløpige obduksjonsrapporten åpne for at han kunne ha overlevd dersom han hadde kommet tidligere på sykehus.

Informasjonsrådgiver i UD, Bjørn Svenungsen, ble alvorlig skadet i det samme angrepet.

LES OGSÅ:Jeg er skutt, jeg dør

- Gjorde alt som stod i vår makt

- Rapportene viser at det ble tatt initiativ til medisinsk evakuering av Bjørn Svennungsen og Carsten Thomassen så snart dette ble kjent, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre.

VGTV:Støre om de dramatiske timene

- Vi gjorde alt som stod i vår makt for å redde de sårede, sa Støre. Utenriksministeren sa at pågrunn av kaos og den uavklarte situsjonen ble redningspersonellet stoppet to ganger av afghanske sikkerhetsvakter da de forsøkte å ta seg inn på hotellet for å hente de skadde nordmennene.

LES OGSÅ: - Politiet og vaktene skjøt mot hverandre

KOAS: Det hersket dødsangst og kaos på Serena hotell under angrepet. Bildene viser amerikanske soldater som sikrer hotellet og utenriksminister Støre i kjelleren før evakuering. Foto: SCANPIX

Både i rapportene til Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet fremkommer det imidlertid at det var svært uklart hvor den skadde journalisten befant seg. Den norske ambassaderåden i Kabul skal også ha fått opplyst fra Forsvarets evakueringslag at det bare var plass til en person i den pansrede SISU'en.

- Det ble gjort feil

Støre beklaget i dag feilinformasjonen som kom ut i media om tilstanden til Carsten Thomassen.

- Det ble gjort feil. Ble gitt ut feilaktig informasjon som ga et for positivt bilde av tilstanden til en av de skadede, Carsten Thomassen. Dette har jeg beklaget overfor de pårørende, sier Støre.

Hadde kun èn pansret ambulanse

Den norske delegasjonen hadde bare en pansret ambulanse tilgjengelig og kunne ikke ta med begge de to nordmennene som var skadet.

- Evakueringslaget fikk opplyst da de kom til hotellet at Carsten Thomassen også trengte evakuering. De hadde bare plass til en i ambulansen, og returnerte derfor til hotellet så snart de hadde levert Bjørn Svennungsen på sykehuset, sier Støre.

Sju personer ble drept da fire bevæpnede menn iført politiuniformer klarte å trenge seg inn på Hotel Serena på ettermiddagen mandag 14. januar.

I forkant av granskingsrapporten har Forsvaret vært kritiske til at UD publiserte reiseinformasjon om Kabul-turen på internett allerede tre uker for avreisen. Departementet ble advart mot å offentliggjøre Støres reiserute, men konkluderte med at det var nødvendig å holde en sterk overordnet «sivil profil» på besøket.

Det er også blitt satt spørsmålstegn ved at UD lot være å dele trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med resten av reisefølget. Totalt deltok ni diplomater, åtte reportere og tre livvakter på den organiserte turen til Afghanistan.

Krever ingen gransking

Opposisjonen på Stortinget krever ingen umiddelbar ekstern gransking av tragedien i Kabul. Reaksjonene etter at de fikk regjeringens rapport onsdag er dempet.

- Rapporten gir et overveldende inntrykk av hendelsene og hva denne delegasjonen har stått oppe i, sier Venstres leder Lars Sponheim. Frps Siv Jensen mener imidlertid at det fortsatt er uavklarte spørsmål.

- Vi har fått ryddige orienteringer, men jeg mener fortsatt at det er uavklarte spørsmål som kontrollkomiteen må se nærmere på, sier Fremskrittspartiets leder Siv Jensen.

Rapporten vil nå bli sendt til kontroll- og konstitusjonskomiteen som skal arbeide videre med saken.

I kjølvannet av hendelsen vil Støre nå også nedsette en egen arbeidsgruppe, under ledelse av justisdepartementet, som skal se på regjeringens rutiner ved utenlandsreiser.

Les også

 1. - Thomassens liv kunne vært reddet

  Den foreløpige obduksjonsrapporten åpner for at Dagbladet-journalist Carsten Thomassens liv kunne vært reddet om han…
 2. Ingen ekstern gransking av Kabul-tragedien

  Opposisjonen på Stortinget krever ingen ekstern gransking av tragedien i Kabul.
 3. Forsvaret avslutter samarbeid med sikkerhetsselskaper

  Forsvaret avslutter alt samarbeid med private sikkerhetsselskaper, etter å ha benyttet privat hjelp til opplæring av…
 4. Krever redegjørelse om attentatet i Kabul

  Per-Kristian Foss (H) krever at Jonas Gahr Støre og Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) redegjør for hvordan de skal granske…
 5. - UD fikk terrorvarsel dagen før journalist-drapet i Kabul

  (VG Nett) Dagen før Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble drept på Hotel Serena i Kabul, skal Utenriksdepartementet…

Mer om

 1. Afghanistan

Flere artikler

 1. TV 2-journalist: - Pussig at jeg ikke ble kontaktet

 2. Kabul-angrepet minutt for minutt

 3. UD: - Ikke avgjørende å vite nøyaktig hvor de sårede befant seg

 4. Støre i SMS til kona under angrepet på Serena: «Uro i Kabul. Jeg har det bra»

 5. - Thomassens liv kunne vært reddet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder