Færre ungdommer er religiøse

Et flertall av norske ungdommer mellom 14 og 16 år er ikke religiøse og sier religion er uviktig. Tendensen er den samme i andre europeiske land, viser en EU-undersøkelse.

Artikkelen er over 11 år gammel

800 unge mellom 14 og 16 år fra Stavanger, Sandnes, Haugesund, Bergen og Oslo har svart på spørsmål om sitt forhold til religion, skriver Aftenposten.

44 prosent sier at religion er absolutt ikke viktig eller ikke viktig, 28 prosent sier religion er verken viktig eller uviktig, mens 28 prosent sier religion er viktig eller veldig viktig.

Les også:Få konfirmanter tror Gud skapte verden

Syv andre europeiske land har deltatt i samme undersøkelsen. Hensikten har vært å finne ut om ulik religiøs og kulturell bakgrunn kan føre til konflikter i Europa. Svarene fra ungdommene i Norge tyder ikke på det.

- Jeg er overrasket over at så mange svarer at religion ikke er viktig. Samtidig gjenspeiler de unge det sekulære samfunnet vi lever i. Religion er privatisert, sier religionsforsker Marie von der Lippe ved Universitetet i Stavanger.

De som svarer at religion er viktig, skiller seg sterkt fra de andre ungdommene. Dette er stort sett muslimer og elever med kristen karismatisk bakgrunn.

Undersøkelsen viser ifølge Von der Lippe at holdningene til norske ungdommer er lik holdninger til ungdom ellers i Europa.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder