VIL HA SYNLIG MINNESMERKE. Marianne Sandvik ble drept på Utøya 22. juli. Nå kjemper foreldrene hennes for at minnesmerket over tragedien skal stå plassert ved Stavanger domkirke. Foto: Jørgen Braastad

Utøya-etterlatt: - Vi blir ikke hørt

(VG Nett) Marianne Sandvik var den eneste fra Stavanger som ble drept på Utøya. Nå reagerer foreldrene hennes på kommunens plassering av 22. juli-minnesmerket.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Plasseringene av minnesmerkene har skapt debatter i flere kommuner i Norge.
- Jeg er helt fortvilet over plasseringen, og føler Stavanger kommune ønsker å gjemme bort minnet om datteren min, sier Sandvik til VG.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken i dag.

Sandvik mistet datteren Marianne på Utøya den 22. juli. Hun var den eneste AUF-eren fra Stavanger som ikke kom hjem.

Etter flere samtaler mellom de etterlatte, de overlevende, den lokale støttegruppen og Stavanger kommune, bestemte Kommunalstyret for kultur og idrett i oktober i fjor at skulpturen skulle settes opp i sykehusparken på Våland.
som ifølge Stavanger kommune er stedet AUF helst ønsket at minnesmerket skal stå.

- Folketomt

Torhild Sandvik mener kommunen har tatt mer hensyn til hva AUF ønsker enn til de pårørendes behov.

- Vi ønsker at minnesmerket skal stå nede ved Breiavannet, ved Stavanger Domkirke, der roseseremonien fant sted. Dette er et verdig og synlig sted, i motsetning til den folketomme sykehusparken, der ingen ferdes. Men vi har ikke blitt hørt, mener moren.

Minneskulpturene ble gitt av en anonym giver, og laget av billedhugger Nico Widerberg. 57 kommuner fikk tilbud om minnesmerke. Oslo, Ringerike og Hole takket nei.

Torhild Sandvik og Mariannes far Gaute Sandvik har vært i flere møter med ordfører og varaordfører om plasseringen i Stavanger.

Avduking på Mariannes bursdag

- Hadde det ikke vært for Marianne så hadde ikke Stavanger kommune fått et minnesmerke. Vi har det vanskelig nok som det er om vi ikke skal krangle om plasseringen. Jeg forstår alle parter i denne saken, men synes det er vanskelig at vi ikke har blitt hørt, sier Mariannes far Gaute Sandvik til VG.

SÅRT SAVNET. Familien til avdøde Marianne Sandvik hjemme i Stavanger. Fra v.: Mamma Torhild Sandvik, Malin Sandvik (15), pappa Gaute Otto Sandvik og Ann-Helén Sandvik (20). Foto: Jørgen Braastad

Mariannes mor har de siste tre ukene gjennomført en underskriftskampanje på eget initiativ, som i dag er på 16 sider.
Målet er å ha minnesmerke på plass innen 14. mars, dagen da Marianne ville fylt 18 år.

- Nå begynner det å bli knapt med tid, sier moren.

- Mange hensyn å ta

Kultursjef Rolf Norås i Stavanger kommune bekrefter overfor VG at plasseringen av minnesmerket har vært en vanskelig sak.

-Det har vært umulig å komme frem til et sted som både de pårørende, de etterlatte og AUF er fornøyd med. Vi synes det er trist at ikke Marianne Sandviks familie er fornøyd med plasseringen, men her er det mange hensyn som må tas, sier kultursjefen til VG.

Kultursjefen poengterer også at tapet av Marianne er grunnen til at kommunen har fått tildelt skulturen, men understreker at det i tillegg er et nasjonalt minnesmerke.

- Merket er forbundet med veldig sterke følelser, for alle involverte. Spesielt AUF har ytret ønske om at skulpturen skal stå sentralt, men et sted der det er rom for ro, og for å felle en tåre. Det er ikke mulig i byparken ved Breiavannet, der det er mye folk og stor biltrafikk. Vi er også nødt til å ta hensyn til dette, sier Norås.

Norås tror vedtaket fra kommunen blir stående.
- Dette med mindre politikerne i Stavanger tar en annen avgjørelse, men jeg har ikke fått noen signaler på nå, sier han.

Blir feil
Jakob Bjelland Eriksen, leder i Rogaland AUF, synes det er beklagelig at det har oppstått uenigheter rundt plasseringen.

- Vi i AUF har vært klare på at vi vil ha minnesmerket et sted vi kan oppsøke det, og ikke at det oppsøker oss. Står det i Byparken, vil vi få en daglig påminnelse, og det blir veldig feil for oss, sier Eriksen til VG.

Får støtte

STØTTER. leder for nasjonal støttegruppe etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, mener statuene må stå på et fremtrendende sted. Foto: Frode Hansen

Også flere andre steder i Norge har plasseringen av minnesmerkene etter 22. juli skapt debatt.

I Kristiansand raste debatten mellom leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Trond Henry Blattmann og kommunens ordfører og varaordfører. Blattmann reagerte, ifølge Aftenposten, på hvordan arrangementet omkring minnesmerket utformes.

Da VG var i kontakt med Blattmann i kveld, uttrykte han støtte til Marianne Sandviks foreldre.

-Dette et minnesmerke som bør stå der folk ferdes, og som ikke skal gjemmes bort. Det skal være vondt å gå forbi dette minnesmerket, for det skal minnes oss på at det som skjedde 22 juli aldri må skje igjen, sier Blattmann til VG.

Flere dabatter

I Haugesund ble minnesmerket avduket i august, også der med uenigheter om plasseringen. Haugesund kommune ønsker å plassere skulpturen nærmere rådhuset, noe Rogaland fylkeskommune har satt en stopper for.
Avgjørelsen er anket, så skulpturen kan bli flyttet, skriver NRK Rogaland.

I Østfold reagerte kunstnermiljøet på utformingen av minnesskulpturen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder