OVERGREPSSIKTET: Trond Birkedal er siktet for seksuelt krenkende atferd og for seksuell omgang med barn under 16 år. Foto: Marie von Krogh

Her er Birkedals brev til nakenfilm-ofrene

Dagen etter valget sendte Trond Birkedal (31) brev til de ungdommene han nakenfilmet med skjult kamera på sitt eget bad.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Over et halvt år etter at Fremskrittspartiets ordførerkandidat og sentralstyremedlem Trond Birkedal ble siktet for nakenfilmingen og for seksuell omgang med barn under 16 år er det fortsatt uavklart om han blir tiltalt.

BIRKEDAL: - Gleder meg til å leve som homofil

Anemldte Birkedal

Men selv om politiet ikke har fullført sitt arbeid er den tidligere Frp-politikeren klar til å gå videre i livet.

VET DU NOE? TIPS VG NETTS JOURNALISTER HER!

13. september, dagen etter Frps katastrofalt dårlige kommunevalg, sendte Birkedal brev til samtlige av de guttene han har filmet i skjul på badet i sitt private hjem.

I et av brevene, som VG i dag kan publisere, skriver Birkedal at han er glad for at han ble stanset.

Frithjof Jacobsen kommenterer: En lang vei å gå

«(..) det var den eneste rette måten å håndtere dette på for at alvoret i det jeg hadde gjort skulle gå opp for meg», skriver Birkedal.

Brevet VG i dag publiserer ble sendt til Martin Bratland Andersen (19), som i mars gikk til politiet og anmeldte Birkedal.

Birkedal erkjenner i unnskyldningsbrevet fullt ut at han har filmet 19-åringen på badet hjemme hos seg selv flere ganger.

Martin Bratland Andersen sier han satte stor pris på brevet, og at han også har svart og hatt samtaler med Birkedal i etterkant.

- Jeg har bestemt meg for at jeg kan tilgi ham for det han gjorde med meg, isolert sett. Men jeg kan ikke tilgi ham for det han har gjort mot de andre guttene.

- Hvorfor ikke?

- Fordi det er så mange andre. Det har vært så systematisk. Og dette har fått konsekvenser for disse guttene, sier Andersen.

Mange involverte

To dager etter at han anmeldte Trond Birkedal til Stavanger-politiet stod 19-åringen fram i VG for å få andre nakenfilm-ofre til å melde seg.

KAN IKKE TILGI ALT: Martin Bratland Andersen sier han ikke kan tilgi Trond Birkedal for omfanget av nakenfilm-skandalen. Foto: Jan Petter Lynau

Så langt har politiet registrert 14 mulige fornærmede, får VG bekreftet fra politiadvokat Karsten Monsen.

- Det er ganske mange involverte, og jeg har to mapper med saksdokumenter, sier Monsen.

Han sier politiet tar Birkedal-saken på stort alvor.

- Seksuelle handlinger rettet mot barn gir strenge straffer, og vi har gjennomført en grundig etterforskning av saken mot Birkedal.

- Generelt er det vanskelig å se for seg at noen ender opp med en annen straff enn ubetinget fengsel dersom de blir dømt for seksuelle handlinger med barn. Dette er ikke saker vi tar lett på, sier Karsten Monsen.

Stor belastning

Advokat Hege Salomon representerer fem av de fornærmede i Birkedal-saken. Hun sier flere av hennes klienter sliter psykisk som følge av saken.

- Siktelsen mot Birkedal er alvorlig fordi den beskriver grove tillitsbrudd fra en sentral person som unge gutter har sett opp til.

- Dette har vært en personlig integritetskrenkelse som det har vært en stor belastning å bli utsatt for. Vi vet jo også at de involverte i denne saken er ungdommer, sier Salomon, som understreker at det ennå ikke er tatt ut noen tiltale i saken.

Tillisbrudd

En av hennes klienter er den 17 år gamle gutten som hevder at Birkedal hadde sex med ham da han var mindreårig.

- Denne saken har vært en ekstrem belastning for ham. Han har hatt det kjempetøft, og har ikke kunne gå videre med livet sitt på noen annen måte. Han har avbrutt studier og har vært gjennom en veldig tøff periode, sier Salomon.

Anniken Mellegaard er bistandsadvokat for tre gutter fra Midt-Norge. Hun sier hennes klienter ikke har tatt direkte skade av Birkedal-saken.

- Det som er utfordringen for mine klienter er belastningen denne saken gir. Det er en todelt belastning, for det er både dette tunge tillitsbruddet og omfanget som denne saken har, sier Mellegaard.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder