STOR JOBB: Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen skal vurdere Anders Behring Breivik på nytt. Rapporten må leveres 10. april. Foto: Roger Neumann/Scanpix

Må levere ny Breivik-rapport seks dager før rettssaken

Har fått samme mandat som de andre sakkyndige

(VG Nett) De to nye sakkyndige i 22. juli-saken Agnar Aspaas og Terje Tørrisen har mindre enn tre måneder på å vurdere Anders Behring Breiviks mentale helse på nytt.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

De må levere sin endelige rapport 10. april i år, som er seks dager før hovedforhandlingen begynner i Oslo tingrett.

Det betyr at de nye rettsoppnevnte sakkyndige Agnar Aspaas og Terje Tørrisen har betydelige kortere tid enn det Synne Sørheim og Torgeir Husby hadde i sin vurdering av Anders Behring Breivik.

Sørheim og Husby jobbet med rapporten i 3,5 måneder, og hadde 13 samtaler med Breivik.

BAKGRUNN: Disse skal vurdere Breivik på nytt

Nære rettssaken

Den muligheten får ikke Tørrisen og Aspaas. Breivik har erklært at han nekter å snakke med nye sakkyndige fordi han ikke stoler på at de har kunnskap nok til å forstå ham.

Dermed må de sakkyndige basere sin vurdering på videopptak av avhør og rapporten fra de to andre sakkyndige.

LES OGSÅ: Her er alt du bør vite om vurderingene av Breivik

Konklusjonen de ender opp med vil være klar for partene i rettssaken først svært kort tid før rettssaken starter.

Påtalemyndigheten vil trolig basere sin tiltale på den foreliggende rapporten, hvor Sørheim og Husby har konkludert med at Anders Behring Breivik er paranoid schizofren og psykotisk, og dermed strafferettslig utilregnelig.

Det er imidlertid mulig for påtalemyndigheten å endre tiltalen dersom den nye rapporten konkluderer med at Breivik er tilregnelig og kan dømmes til fengselsstraff.

Samme mandat

I et brev til partene skriver tingretten fredag at Aspaas og Tørrisen vil ha det samme mandatet som Sørheim og Husby når de skal vurdere Breivik, men åpner for mulighet for å komme med innspill til dette.

- Mandatet er nøyaktig det samme som de forrige sakkyndige fikk - et såkalt standardmandat, sier tingrettens informasjonssjef, Irene Ramm til NTB.

Tingrettsdommer Elizabeth Arntzen skriver at det synes å være «(...) enighet om å ta utgangspunkt i standardmandatet, som også ligger til grunn for Sørheim og Husbys utredning (...)».

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, som representerer mange av de overlevende og etterlatte etter terroraksjonene, har krevd at mandatet inkluderer en vurdering av hvordan Breiviks eventuelle sykdomsbilde er knyttet til hans politiske ekstremisme.

Dette er foreløpig ikke tatt til følge, men skal drøftes med de to sakkyndige først den 20. februar, altså om en måned.

Breiviks advokatteam har anket oppnevnelsen av nye sakkyndige, og det er ventet at lagmannsretten vil vurdere anken i løpet av kort tid. De har imidlertid ikke bedt utsettelse av utredningen til dommen er klar, så dette hindrer ikke de sakkyndige i å påbegynne arbeidet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder