SIKRER SPOR: Krimteknikere sikrer spor etter en voldtekt i Slottsparken natt til 23. oktober. Gjerningsmannen er fortsatt på frifot. Foto: SCANPIX

Osloboere hamstrer overfallsalarmer og forsvarssprayer

Selger: - Vi prater ofte jenter fra å kjøpe kniver

(VG Nett) En forsvarsspray som setter malingsspor på overgriperen selges som aldri før i Oslo.

  • Dyveke Nilssen
  • Sindre Murtnes
  • Gry Granum Stang
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Så langt i år er det anmeldt 49 overfallsvoldtekter i Oslo og salget av personlige alarmer går rett til værs.

Fra september til 25. oktober i år har det vært en økning i salget av overfallsalarmer hos Clas Ohlson på 34 prosent.

Bare den siste uken er det solgt nesten like mange alarmer som i hele oktober til sammen.

Butikken Pentagon Army selger blant annet militære overskuddsvarer, kniver og andre våpen. Daglig leder, Roy Skjønneborg, sier mange jenter er desperate i sin jakt på metoder for å kunne forsvare seg.

- Vi prater ofte jenter fra å kjøpe kniver som forsvarsvåpen. Jeg skjønner tankegangen om at de vil forsvare seg, men hvis de kjøper kniver kan de fort ende opp som drapsmenn. Jeg må overtale dem til å ikke gjøre det, og til slutt skjønner de alvoret, sier Skjønneborg til VG Nett.

Da VG Nett besøker Pentagon Army er butikken utsolgt for forsvarsspray på mindre bokser. De har merket stor pågang på forsvarssprayer den siste tiden, og butikken selger bevisst bare forsvarssprayer med rød eller blå farge.

- Tanken med farge på sprayen er at den ikke kan brukes av overfallsmenn. Da øker sjansen for at voldtektsmannen får farge på seg, og det vil de ikke risikere. Derfor selger vi kun forsvarssprayer med farger, sier Skjønneborg.

- Et supplement

Clas Ohlson selger flere forskjellige produkter med alarm, men tilbyr også en overfallsspray som svir i øyene og utløser en rødfarge som blir sittende i flere dager.

- Vi har butikker i hele Norge, men det er kun i Oslo vi ser en så markant økning, sier kommunikasjonsrådgiver i Clas Ohlson i Norge, Camilla Tully, til VG Nett.

LES OGSÅ: Dobbelt så mange overfallsvoldtekter

Salget av sprayen har stort sett vært stabilt, men har plutselig doblet i oktober.

- Men det er en liten alarm som henger på en nøkkelring som selger mest, sier Tully.

Den lille overfallsalarmen utløses ved at man drar ut en liten splint, og så aktiveres en 110 dB sirene.

- Det er viktig for oss at dette kun er et supplement og at det er det politiet sier som gjelder. Vi har ikke noe lyst til at jenter kjøper disse og tror at det er trygt å gå alene, understreker Tully.

SE OG LÆR PÅ VGTV: Slik forsvarer du deg mot en overgriper

- Markant salgsøkning

Også Spyshop i Oslo har merket større pågang den siste tiden.

- Vi selger voldsalarmer og forsvarssprayer langt over det normale. Det er nok avisoppslagene om voldtekter som får jenter til å ville beskytte seg, sier sikkerhetsekspert ved Spyshop, Thomas Halvorsen, til VG Nett.

Han sier at det er mange jenter som kommer innom og lurer på hva de kan bruke for å sikre seg selv. Selv tror Halvorsen at produktene kan hjelpe dem.

- Overfallsalarmen har jeg testet, og den kan skremme bort hvem som helst. Og treffer jentene overfallsmannen med forsvarssprayen, vil han ikke være i stand til å gjøre noe mer, sier Halvorsen.

- Er det ikke fare for at gjerningsmannen kan ta kontroll over sprayen og bruke den mot henne?

- Hvis jenta går og holder på den, vil hun klare å forsvare seg før han skjønner hva hun har. Det skal litt til å bomme med en slik spray, sier Halvorsen.

- Bra at folk tar ansvar

Leder for sedelighetsavsnittet ved Oslo politidistrikt sier til VG Nett at de ikke har noen spesielle råd når det kommer til overfallsalarmer.

Hun kan heller ikke si om alarmene har noen beviselig effekt, eller bare gir jenter falsk trygghet.

- Det føyer seg inn i rekken av ting vi ikke vet når det kommer til overfallsvoldtekter, sier Lid.

Visepolitimester Roger Andresen derimot mener at publikum sammen med politiet kan være med å trekke i retning av en tryggere by for alle.

- At folk tar ansvar for egen trygghet innenfor det som er lovlig kan aldri bli feil, sier Andresen til VG Nett.

LES OGSÅ: - Voldtektsgjenger jakter kvinner som går alene

- Kjempebra

Etter en helg preget av mange nye voldtektssaker synes Herdis Magerøy ved Dixi, ressursenteret for voldtatte, at det er gledelig at flere jenter velger å utstyre seg med voldsalarmer.

- Det er et kjempebra tiltak som gir oppmerksomhet dersom noe skulle skje, og er derfor noe jeg støtter veldig. Det gir en mye større trygghet, men man må fortsatt passe godt på hverandre. Det må være som en ekstra forsikring, sier hun til VG Nett.

Hun sier hun kjenner mange som har brukt alarm, og tror det har god virkning. Forsvar i form av spray er hun langt mer skeptisk til.

- Spray kan være greit om du vet at du treffer, men man må vite at det kan bli brukt mot deg, advarer hun.

Kjønnsforsker om overfallsvoldtekter: Det handler veldig lite om sex

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder