GÅR AV: Pollestad erklærer i et innlegg i Aftenposten at han legger ned sitt embete og slutter som prest etter 30 års virke. Bildet er tatt i 2004. Foto: Knut Erik Knudsen
GÅR AV: Pollestad erklærer i et innlegg i Aftenposten at han legger ned sitt embete og slutter som prest etter 30 års virke. Bildet er tatt i 2004. Foto: Knut Erik Knudsen

Pater Pollestad er den påståtte overgriperen

INNENRIKS

(VG Nett) Pater Kjell Arild Pollestad avviser overgrepsanklagene fra pater Reidar Voith og slutter nå som prest.

Publisert: Oppdatert: 13.04.10 10:57

Av Kari Tone Sperstad og Lars Molteberg Glomnes

I forrige uke fortalte sogneprest Reidar Voith i den katolske kirken i Porsgrunn at han ble utsatt for det han karakteriserer som misbruk av voldelig og seksuell art fra en eldre prest, som i praksis fungerte som hans mentor da han var prestestudent. Denne presten er pater Kjell Arild Pollestad.

Pollestad er en av Norges mest kjente katolske prester og har vært en gjenganger i mediene i mange år, både som pater og forfatter.
I et leserinnlegg i Aftenposten avviser han anklagene fra pater Reidar Voith.

«Vår fysiske kontakt besto i at jeg sto på nederste loftstrinn i gangen for å rekke opp til å gi ham en klem når han kom og gikk. Han fikk aldri en berøring som ikke en far kunne ha gitt sin sønn, eller en onkel sin nevø eller niese», skriver Pollestad.

Les hele innlegget til Pollestad her

Overgrepsanklager

Pollestad ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i innlegget, men tar kraftig til motmæle og aviser at han er «avsatt som prest». I stedet mer enn antyder han at saken skyldes at han hadde to ikke navngitte «uvenner» ved biskopens administrasjon, som ville ha ham vekk blant annet på grunn av strid om hans homofilisyn.

«I biskopens administrasjon var det to høyt plasserte tjenestemenn som var meget imot både meg og min virksomhet i norsk offentlighet, og allerede i 1987 fikk meg fjernet som leder av Katolsk informasjonstjeneste ved å ta fra meg mitt kontor og tilby meg et kott», skriver Pollestad.

LES OGSÅ:Eidsvig ber pater tie om overgriper

Artikkelen fortsetter under bildet

Sendt til Frankrike

Flere uavhengige kilder bekrefter ifølge NTB hva som skjedde da Pollestad forlot Norge. I mars 2004 kom en såkalt kanonisk visitas fra Roma til bispedømmet i Oslo, en fransk biskop og hans sekretær. Et 30-talls personer som kjente miljøet rundt Pollestad godt, ble avhørt av de pavelige granskerne om anklager fremmet mot pateren. En hemmelig rapport ble skrevet, og Pollestads ordensgeneral bestemte at han måtte fjernes og sendes til St. Jacques-klosteret. Der har Pollestad bodd siden.

- Jeg kan bekrefte at pater Pollestad ble bedt om å forlate Norge av sin ordensgeneral, og vedtaket ble iverksatt av Pollestads provensial i Frankrike, sier biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirken i Norge til Aftenposten.

Pollestad avslutter innlegget med å erklære at han legger ned sitt embete og slutter som prest etter 30 års virke. Biskop Eidsvig har klart uttrykt at det ikke er behov for Pollestads tjenester i Den katolske kirke i Norge.

Ville gå ut med navnet

Mandag ble det kjent at Pater Reidar Voith ønsket å gå ut med navnet til presten han hevder forsøkte forgripe seg på han da han studerte til prest. Ifølge NRK.no ønsket biskop Bernt Eidsvig å stoppe Voith sine planer å gå ut med prestens navn under et planlagt møte i Vår Frues kirke i Porsgrunn torsdag kveld.

- Dette vil jeg ta opp med ham, fordi jeg tror det er å bringe menigheten inn i en konflikt hvor menigheten ikke er part, sa Eidsvig til NRK.no.

Avstår fra å kommentere

Pater Reidar Voith har tidligere fortalt til VG at hans tidligere mentor og prest skal ha utsatt ham for seksuelle overgrep under studietiden hans. Etter interne undersøkelser ble presten avsatt.

- Det var absolutt en drøy sak for meg. Jeg pleier å si at jeg har bodd ti år i helvete og vet hvordan det er der, sier Voith til VG.

VG leste opp innlegget for pater Reidar Voith i går kveld. Han avstår fra å kommentere, og viser til den kirkerettslige prosess i Oslo katolske bispedømme og i troskongregasjonen i 2004.

- Jeg vil likevel uttrykke takknemmelighet for den massive støtten jeg har fått fra kjente og ukjente i den vanvittige pågangen som har vært den siste tiden, sier Voith til VG.