- SYND: Kadettene Rune Rippon og Erik Falch Olsen mener bråket rundt Mek 4-avdelingen har skapt splid om det norske oppdraget i Afghanistan. Foto: Roger Neumann
- SYND: Kadettene Rune Rippon og Erik Falch Olsen mener bråket rundt Mek 4-avdelingen har skapt splid om det norske oppdraget i Afghanistan. Foto: Roger Neumann

Sjokkuttalelser svekker Afghanistan-oppslutningen

Én av fire mer skeptiske til norsk tilstedeværelse i Afghanistan

INNENRIKS

LINDERUD (VG) Krigsskole-kadettene Eirik Falch Olsen (25) og Rune Rippon (27) mener det er bra at forsvarsledelsen nå skal følge soldatene i Afghanistan tettere.

  • Lars M. Glomnes
  • Anders Park Framstad
Publisert: Oppdatert: 29.09.10 19:52

VG møter de to på skytterbanen før dagens NM i militær femkamp. Konkurransen fungerer også som eksamen for tredjeårskadettene ved Krigsskolen.

Der har de siste dagenes medieoppslag om enkelte norske Afghanistan-soldaters holdninger skapt debatt.

- Først og fremst er det synd. Det tar bort fokuset vi ønsker, som er støtte til de norske soldatene i Afghanistan. Jeg tror nok dette svekker oppslutningen om den norske tilstedeværelsen der, sier Falch Olsen til VG.

Les også:Slik poserer majoren

At dette er tilfellet, viser en fersk undersøkelse Infact har utført for VG. Der sier én av fire at de siste dagenes avsløringer har gjort dem mer skeptiske til den norske deltakelsen i Afghanistan.

Les også:- Alfa-soldatene blir ikke straffet

Nesten én av tre kvinner har blitt mer skeptiske. Tilsvarende forhold for menn er omtrent én av fem.

VG Debatt:Hva er årsken til ukulturen blant soldatene i Afghanistan?Diskutér her!

FACEBOOK:Norge i krig

- Umodne soldater

«Bedre enn sex»-uttalelsene til norske topp-soldater i Afghanistan stemples av det norske folk som umodent og uforståelig. Flertallet tror de kritiserte holdningene blant norske soldater i Afghanistan er mer utbredt enn det man så langt har sett.

68 prosent tror en del norske soldater i utenlandstjeneste har de samme holdningene som soldatene som i bladet Alfa blant annet hevder at å kjempe på liv og død er bedre enn sex.

Syv prosent tror alle norske soldater deler holdningene blant soldatene som også er kritisert for å bruke hodeskallesymboler og forfølge egne hevnmotiver i krigen mot afghanske opprørere.

Infact-undersøkelsen viser også at én av fire sier de siste dagenes avsløringer har gjort dem mer skeptiske til den norske deltagelsen i Afghanistan.

- Jeg, og jeg tror mange med meg, har stor takhøyde for uttalelser som faller fra soldatene i skarpe situasjoner i Afghanistan. Jeg kan likevel ikke akseptere når det kommer uttrykk for holdninger som bryter med vårt verdigrunnlag, skriver Grete Faremo i en e-post til VG.

Flesteparten av de spurte som har gjort seg opp en mening om uttalelsene, med 47 prosent, kaller soldatenes uttalelser umodne, men sier de forstår dem ut fra soldatenes situasjon.

15 prosent av de spurte mener uttalelsene ikke er noe problem, mens 28 prosent kaller dem uakseptable uansett situasjon.

I undersøkelsen svarer 30,5 prosent at de norske styrkene bør trekkes ut av Afghanistan øyeblikkelig. 50,4 prosent mener Norge uansett bør bli i landet til Nato trekker seg ut.

- Skaper distanse

Afghanistan-debatten startet etter at soldater i bataljon-avdelingen Mek 4 blant annet ble sitert på at å krige er bedre enn å ha sex. Kompanisjef og major Kristian Simonsen ble sitert på at han har disponert styrkene sine med hensikt å drepe. Norske soldater har også fått kritikk for å bruke hodeskallesymboler og forfølge egne hevnmotiver.

Les også:General fjernet dødninghoder med spray

Kadett Rippon mener at uttalelsene bidrar til å så splid.

- Jeg tror det skaper en distanse mellom dem som er hjemme og soldatene som tjenestegjør, sier han.

- Er du overrasket over uttalelsene soldatene er sitert på?

- Jeg er ikke enig i uttalelser fra soldater som sier de er i Afghanistan for å drepe og den slags. Men jeg kan forstå hvordan slike psykiske og fysiske reaksjoner får en til å reagere; også ved at man bruker i overkant store ord, sier Rippon.

VET DU NOE OM SAKEN?TIPS VG NETT HER!

Positivt med oppfølging

Både forsvarsminister Grete Faremo (Ap) og forsvarssjef Harald Sunde har tatt sterk avstand fra uttalelsene.

- Det vi så i VG er en hån mot de tusener av menn og kvinner som har gitt så mye for å sikre en bedre fremtid i Afghanistan. Det er en hån mot de som ga sitt liv i denne jobben, sa Sunde til VG Nett tidligere denne uken.

Les også:Forsvarsledelsen til kamp mot ukultur

Hærsjef Per Sverre Opedal varsler full gransking av en rekke påstander og bekymringsmeldinger om ukultur i deler av Telemark bataljon. Dette ønsker de to kadettene velkommen.

- Det er helt klart viktig at forsvarsledelsen har et forhold til hvordan soldater ledes i utlandet, og at man er bevisst på at militære ledere opererer forskjellig i forhold til hvordan de motiverer og skaper samhold i avdelingen, sier Rippon.

Les også:Soldatenes sjef til VG Nett: - Bekymret for holdningene

Opplevde ikke ukultur

Han var selv i Telemark bataljon i fem år før han begynte på krigsskolen, og regner med å dra tilbake når han snart er ferdig. Han var også med i tre kontingenter i Afghanistan.

- Jeg opplevde ikke noe jeg vil kalle ukultur. Men forskjellige avdelinger har forskjellige måter å fremme lagånd og samhold på, sier han.

Her kan du lese mer om