STORMFULLT: Avtroppende justisminister Knut Storberget har vært ute i hardt vær mang en gang i sin tid som sjef som justisdepartementet. Her overrekker han nøkkelen til kontoret til påtroppende minister Grete Faremo Foto: Scanpix

Tilbakeblikk: Dette har Storberget blitt kritisert for

(VG Nett)Fra hijab i politiet til voldtektsbølgen. Kritikken har rast mot Storberget i tiden som justisminister.

  • Masha Dundic
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Statsminister Stoltenberg informerte fredag et samlet pressekorps på slottsplassen om at Storberget har fått innvilget sin avskjedssøknad. Storberget har sittet som justisminister siden 2005.

- Han ønsket å gå av for en tid siden. Spesielt da han var i pappapermisjon diskuterte han det med familien. Men på grunn av 22. juli ble han sittende noe lengre, sier Stoltenberg.

Stoltenberg vil ikke kommentere om Storbergets avskjed har noe med kritikken mot ham etter 22.juli. Den avgåtte justisministerener en av landets lengst sittende i posisjonen, men har også møtt mye motstand.

Les også: Dette blir de tøffeste sakene for Faremo

«Politikrisen»

Høsten 2008 var det den såkalte politikrisen. Lønn og arbeidstid sto i fokus. I mars 2009 demonstrerte over 4000 politifolk i Oslo. Politiets Fellesforbund med leder Arne Johannessen rettet krass kritikk mot justisministeren.

- Det er ikke vi som har ansvaret for at norsk politi skal fungere optimalt. Det er han som har det politiske ansvaret, og det må han ta innover seg, sa Johannssen den gang.

Hijab-bråket

Storberget har også stått i sentrum av hijab-bråket som utfoldet seg i 2009. Da ble det klart at justisdepartementet gikk inn for et forslag om å tillate hijab i politiet.
Noe Storberget innrømte at han ikke visste om. Idet stormen begynte å stilne rundt saken, ble ministeren sykeeldt i flere uker.

VGTV: Storberget innrømmer at han ikke visste om hijab-tillatelsen fra sitt eget departement.

Terrorangrepene 22. juli

Det har også kommet kritikk mot Storberget etter terrorangrepene 22. juli. Blant annet skal justisministeren ha lagt press på en av de mest sentrale bistandsadvokatene etter 22. juli, Mette Yvonne Larsen, om ikke å være så kritisk til politiets og myndighetenes håndtering av krisen.

Ifølge Mette Yvonne Larsen skal Storberget ha sagt at hun måtte roe seg litt ned, og at hun måtte huske på at hun nå hadde en tydelig stemme i samfunnsdebatten.

Voldtektsbølgen

Og sist men ikke minst har voldtektsbølgen gitt ekstra hodebry for justisministeren.

Hittil i år har er over 50 overfallsvoldtekter blitt anmeldt til politiet. Offentlighetens vrede for å få slutt på de brutale overfallsvoldtektene har ikke Storberget kunne unngå. Ressurser til politiet og praktiske tiltak har blitt krevd.

Justisministeren nedsatte et voldtektsutvalg for fire år siden. Men 9 av 12 forslag som utvalget foreslo har ikke blitt satt i verk.

Høyre-politiker André Oktay Dahl har krevd mer politifolk for å komme voldtektsbølgen til livs.

- Storberget må gi de rødgrønne partiene på Stortinget fullmakt til å forhandle om statsbudsjettet, slik at Oslo-politiet kan ansette flere politifolk. Han bør også sørge for at sivilt ansatte kan utføre flere oppgaver enn de gjør i dag, sier Høyre-representanten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder