SKAPER FORVIRRING: PR-eksperter mener Karl Ove Knausgård varsler en tilbaketrekning for å skape oppmerksomhet rundt ham selv og boken. - Knausgård driver ikke med sånt, sier daglig leder for Litteraturhuset, Aslak Sira Myhre. Her er Knausgård under Norges bokfestival i Spikersuppa i Oslo 2010. Foto: SCANPIX

Eksperter tror Knausgård-avskjeden er PR-stunt

(VG Nett) Flere kommunikasjonseksperter er overbevist om at Karl Ove Knausgård bløffer når han sier at han vil trekke seg fra forfatteryrket.

Sindre Murtnes
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Lørdag avslørte Karl Ove Knausgård at han vil gi seg som forfatter etter å ha fullført Min Kamp-serien. Forfatteren gir uttrykk for å ha tømt seg som skribent og sier blant annet han isteden vil hjelpe andre forfattere med et eget forlag.

Det biter ikke kommunikasjonsekspertene på.

PR-rådgvier Haakon B. Schrøder i Playground har ikke den minste tro på at Knausgård vil gi seg og synes det er mistenkelig at dette blir kjent kun en uke før lanseringen av den siste boken.

- Dette høres merkelig ut. Hvis du er forfatter i blodet, pensjonerer du deg ikke. Det virker veldig strategisk å komme med dette rett før en ny lansering, sier Schrøder.

Han mener det er irrelevant at Knausgård varslet om avskjeden for halvannet år siden.

- Det blir ikke mer troverdig selv om han sa det for halvannet år siden. Han skriver det i boken, men det kommer aldri til å stemme. Han kommer til å skrive mer, sier Schrøder.

TVILER: Trond Albert Skjelbred i Nor PR tror Knausgård ønsker oppmerksomhet ved å si at han gir seg som forfatter. Her er Skjelbred under lanseringen av boken til Idar Vollvik om PR «Det kunne ikke skje i virkeligheten» i 2009. Foto: SCANPIX


Trond Albert Skjelbred i Nor PR har lest alle bøkene til Knausgård. Han er overbevist om at forfatteren ikke vil pensjonere seg.

- Hvis han skal legge bort forfatterskapet, er det en finte av dimensjoner. Da har han lurt alle. Som forfatter og kunstner har man et ytringsbehov, og det har Knausgård så til de grader. Jeg har absolutt ingen tro på at dette er det siste vi ser fra ham, sier Skjelbred.

- Trenger oppmerksomhet

Han peker på at forfatteren får mye oppmerksomhet ved å slippe en slik nyhet.

- Han oppnår at det blir et fokus på bokutgivelsen, som alle forfattere er avhengig av for å selge bøker. Det hjelper ikke å skrive godt hvis ingen vet hvem du er. Samtidig har han fått mye kritikk for den private utleveringen i bøkene, og det er ikke utenkelig at han preges av det. Men det blir nok kun en pause, sier Skjelbred.

Kommunikasjonsekspert og daglig leder i Siste Skrik Kommunikasjon, Elizabeth Hartmann, forbinder utspillet med Knausgårds forretningssans.

- Han vet jo at han får oppmerksomhet med en slik nyhet. Medieoppslagene blir større når han varsler at han ikke vil skrive mer, enn hvis han kun hadde sagt at han vil gi ut andre sine bøker, sier Hartmann.

AVVISER PR-PÅSTANDENE: Daglig leder for Litteraturhuset i Oslo, Aslak Sira Myhre, sier Knausgård ikke har noen interesse av å skape blest om seg selv. Foto: SCANPIX


- Det er ikke unaturlig at Knausgård føler at han har gjort sitt, men samtidig er det unaturlig å si at han er ferdig som forfatter. Enten føler han det slik nå, eller så tenker han at det er taktisk å varsle det, fortsetter hun.

- Knausgård driver ikke med sånt

Forfatter og daglig leder for Litteraturhuset i Oslo, Aslak Sira Myhre, fnyser av påstandene fra PR-ekspertene.

- Jeg tror PR-folk tror alle tenker som dem selv. De utsagnene sier mer om PR-bransjen enn noen andre. Tiden vil vise om Knausgård skriver mer eller ikke, men jeg tror ikke han driver med sånt, sier Myhre til VG Nett.

Han tror Knausgårds eneste hensikt er å skrive gode bøker.

- Akkurat det samme ble sagt om Dag Solstad, at hans image var PR-strategi. Solstad og Knausgård skriver bøker, det avgjørende er å skrive en bok som er god nok. Knausgård kan ikke utstå oppmerksomhet, sier Myhre.

Forfatter og god venn av Knausgård, Tore Renberg, er av samme oppfatning.

- Noe PR-stunt er dette såvisst ikke. Det faller på sin egen urimelighet. Trenger han mer PR? Karl Ove er frigjort nå, etter seks bind av Min Kamp. Slik jeg ser det, er det nå han kan bli forfatter igjen. Og jeg gleder meg som en unge til en ny start fra ham, skriver Renberg i en e-post til VG Nett.

- Avklart med Knausgård

Knausgård avslørte sine planer i en radiodokumentar på NRK. Journalist Kari Hesthamar forteller at opptaket med Knausgård består av to intervjudeler.

- Det ene ble gjort med ekskonen Tonje Aursland for halvannet år siden, og det andre gjorde jeg i fjor høst. Da var det avtalt med Knausgård at intervjuet ville handle om hans avskjed med forfatteryrket, sier Hesthamar.

Intervjuet med Aursland ble gjort i forbindelse med dokumentaren «Tonjes versjon», som var hennes konfrontasjon med Knausgårds påstander i Min Kamp. Der avslørte Knausgård sine planer, men dette ble holdt hemmelig innad i NRK.

Knausgård og Oktober forlag har blitt orientert om at NRK publiserte opptakene i dag, ifølge Hesthamar.

Hun ønsker ikke å kommentere omstendighetene rundt intervjuet utover det som har blitt kjent i media i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder