KRITISK: Forfatter Øyvind Strømmen er kritisk til ideologien som «Fjordman» står for. Foto: Knut Erik Knudsen og Magnar Kirknes

Bok om det ekstreme høyre: - Fjordman er fascist

(VG Nett) Forfatter Øyvind Strømmen mener bloggeren Fjordman er fascist, og at det er mange som deler hans ideologiske grunnlag i Norge.

  • Hans Henrik Torgersen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I boken «Det mørke nettet» tar journalisten og forfatteren tak i det politiske grunnlaget som Anders Behring Breivik har bygd sitt manifest rundt.

BAKGRUNN: Les alt om terroren 22. juli

Forfatteren tar et oppgjør med bloggeren Fjordman, som han kaller en åpenbar fascist. Fjordman ble mye omtalt etter 22. juli fordi Anders Behring Breivik brukte en lang rekke av hans essay i manifestet sitt.

- Fjordman er en sentral ideolog i en internasjonal nyfascistisk bevegelse. Han er stor i et internasjonalt miljø som har forgreininger i mange land. Tekstene hans legger til rette for, og nødvendiggjør, vold. Ideologien hans er i tråd med den statsvitenskaplige definisjonen på fascisme. Det er ikke et venstreekstremt skjellsord, det er ikke den typen fascist. Jeg oppfatter ham som en revolusjonær fascist, sier Strømmen.

Les også: Peder Jensen er drapsmannens forbilde «Fjordman»

Flere tusen antiislamister

- Finnes det flere lik ham i Norge i dag? Er det grupper?

- Det gjør det. Det jeg har sagt at det finnes 100-200 mennesker i Norge som er høyreekstreme, som i en gitt situasjon kan komme til å ty til vold som et politisk virkemiddel. Jeg vil si at det i et ideologisk omland finnes flere tusen. Men det baserer seg på gjetting. Det er vanskelig å anslå.

- Antiislamistene i Norwegian Defence League, utgjør de en trussel for det norske samfunnet?

- De bidrar til å radikalisere folk, og det kan bli en trappetrinneffekt, der noen av de som de tiltrekker seg kan tenkes å bruke vold som virkemiddel. De har som ankepunkt mot innvandringen at det oppstår parallellsamfunn, og det er mitt ankepunkt mot dem. De oppfordrer til fremmedfrykt og hat. Og det hatet har en pris, sier Strømmen.

Les også: «Fjordman» avhørt av politiet

Fjordman raser

VG har konfrontert Fjordman, eller Peder Nøstevold Jensen, som han egentlig heter, med uttalelsen fra Strømmen. Han reagerer med sinne på påstandene. I en e-post svarer han følgende:

«Påstanden er på grensen til det injurierende. Jeg burde strengt tatt ha min advokat til å se på det, men jeg vet ikke om jeg gidder å bruke så mye tid på Strømmen. Han er historisk kunnskapsløs og har ingen anelse om hva han snakker om. Fascismen innebærer et samfunn med stor statlig kontroll over både økonomi og enkeltmennesker. Jeg har i årevis tatt til orde for mindre statlig styring over enkeltmennesker enn det vi har nå.

Per Albin Hansson, svensk statsminister på 1930- og 40-tallet, regnes ofte som far til den skandinaviske velferdsstaten. Han var leder for Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, det norske Arbeiderpartiets søsterparti. Marcos Cantera Carlomagno dokumenterte i sin doktoravhandling ved Universitetet i Lund i 1995 at Hansson var en ivrig brevvenn med Italias fascistiske leder Benito Mussolini, som forøvrig var en gammel sosialist. Hansson så den sosialdemokratiske modellen som nært beslektet med fascismen, der hele samfunnet og alle individene i det skulle være organisk knyttet til den store Staten. Carlomagno ble selvsagt umiddelbart dysset ned av det politiske establishment. Det ville jo knuse hele deres mytologi dersom dette ble belyst.», skriver Jensen til VG.

Les også: - «Fjordman» overbevist om borgerkrig i Europa

Han gir uttrykk for at han sannsynligvis ikke vil lese boken fra Strømmen, på samme måte som han sier at han ikke har lest manifestet til Anders Behring Breivik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder