PRISKRANGEL: NRK Brennpunkt og NVE er uenige om hvor mye nettleien egentlig har steget siden begynnelsen av 90-tallet. Foto: SCANPIX

Krangler om strømprisen

(VG Nett) Norges vassdrags- og energidirektorat mener NRK Brennpunkt bruker feil pris på nettleie i Norge. Men journalistene står på sitt.

Tone Libråten
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Nå går Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ut mot kveldens program fordi de mener Brennpunkt-journalistene har regnet feil.

- Uriktig

I kveldens program hevder Brennpunkt at nettleien på strøm har økt kraftig. I 1991 kom loven som gjorde det mulig å danne et strømmarked i Norge, og Brennpunkt har regnet seg frem til at nettleien var 10 øre per kwh i 1992. Det tilsvarer ifølge redaksjonen 12,81 øre i 2005-kroner.

Men det mener NVE blir feil.

- Først i 1993 ble det regnskapsmessig skille mellom konkurranseutsatt virksomhet og monopolvirksomhet. Det gjorde det mulig å skille ut prisenpå nettleie. Tallet 10 øre per kwh er ukjent for oss, sier avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdal i NVE.

VÅTT: Stormen raste som verst på Kråkenes ved Stad i Sogn og Fjordane i desember i fjor. Foto: SCANPIX

Hvis tallet på 10 øre er riktig, har prisen på nettleie steget dobbelt så mye som ellers i samfunnet. I 2005 er prisen foreløpig beregnet til 25,9 øre.

NVE forholder seg derimot til 1993-tall og har regnet seg frem til at nettleien i 1993 kostet 25,3 øre per kwh i 2005-kroner.

Hvis det NVE hevder er korrekt, har nettleien kun steget med 0,6 øre de siste 12 årene.

- Er korrekt

- Vi mener vår utregning er korrekt. Det er riktig at nettleien ikke var skilt ut fra selve kraftprisen i 1992, og vi ba gjentatte ganger om hjelp fra NVE til å skille tallene fra hverandre. Men vi fikk ikke hjelp og gjorde derfor utregningen selv, sier programansvarlig Astri Thunold i NRK Brennpunkt.

De skyhøye strømregningene vinteren 2002/2003 kan ha vært et resultat av at kraftprodusentene misbrukte sin markedsmakt.

Programmet tar utgangspunkt i påstanden om at strømprisen er rekordlav etter de nye nedbørsrekordene i fjor høst. Ifølge gravejournalistene er derimot strømprisen høyere nå enn i år med tørke, og det er staten som tjener mest av alle på nettopp dette.

Inntektsramme

Overfor VG Nett hevder NVE at det er de statlige avgiftene som har ført til at kraftprisen totalt har økt så mye fra 1993 til 2005.

Tall NVE legger frem, viser at de statlige avgiftene har økt med 45 prosent i dette tidsrommet.

NVE fastsetter årlig en individuell inntektsramme for nettleien for hvert nettselskap. Nettselskapene kan ikke justere nettleien for å få dekket sine egne kostnader fullt ut.

Hvis det viser seg at nettselskapene har tatt inn for mye i nettleie, kan de måtte betale tilbake til forbrukerne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder