IKKE INFORMERT: Kommuneoverlege Anders Brabrand og ordfører Rune Støstadi Nord-Fron kommune sier de ikke visste at det hadde foregått en overføring av nye beboere til sitt asylmottak på Vinstra. Det er i forbindelse med flyttingen utbruddet skal ha startet, viser foreløpig smittesporing. Foto: Erik Tøftestuen

43 på asylmottak smittet – ordfører sier han ikke visste om flytting

Flere av de smittede ble nylig overført fra andre mottak. Nå reagerer ordføreren, som sier han ikke ble informert om flyttingen.

 • Line Fausko
 • Vilde Elgaaen
 • Maria Rud Halvorsen
 • Pernille Solheim

43 personer knyttet til asylmottaket på Vinstra i Nord-Fron er nå smittet. Det bor totalt 110 personer der.

Kommunen jobber nå med en hovedteori om at smitten kommer av at flere asylsøkere ble flyttet fra et mottak til deres på Vinstra.

Ordfører i Nord-Fron, Rune Støstad, sier til VG at hverken han eller kommuneoverlegen visste om de nye beboerne som flyttet til mottaket i begynnelsen av november.

Det fant de først ut under smittesporingen.

CORONA: Nord-Fron kommune er nå rammet av et stort smitteutbrudd. Bildet viser kommunehuset på Vinstra. Foto: Stian Lysberg Solum

– Det var et lite sjokk når vi så de høye tallene. Vi har jo ikke visst om at det var smitte der, før vi sporet oss frem til det.

De jobber nå med en teori om at smitten kommer fra overflyttingen fra et mottak til et annet, noe ordføreren mener ikke burde skje i dagens smittesituasjon.

– Det er en praksis vi mener vi ikke skal drive med nå i den situasjonen Norge er i.

Han reagerer på at kommunen ikke ble involvert:

– Hvis det nå skal flyttes beboere imellom, må kommunene involveres, som har smittevernansvaret. Det må være retningslinjer som må på plass sentralt, og så må de i karantene.

Ordføreren mener Utlendingsdirektoratet (UDI) burde varslet dem på forhånd, slik at de kunne satt i gang nødvendige smitteverntiltak.

– Det er en fortvilet situasjon. Samtidig er det gjort fenomenal jobb i smittesporing. Vi var den første kommunen i Innlandet som ble rammet, så vi har god erfaring med smittesporing.

UDI: – Noen er varslet

UDI sier til VG at de ser på smittesituasjonen ved mottaket som beklagelig og bekymringsfull, men forklarer at det var nødvendig å gjennomføre flyttingen til Vinstra siden to mottak nylig er avviklet.

– Vi har vært opptatt av at de som flyttes er friske, og det har ikke vært tegn til at syke personer har vært flyttet fra ett sted til et annet, sier regiondirektør i UDI Siv Kjelstrup.

Hun legger til at de har rutiner for å varsle kommuner ved nye ankomster av beboere. Det er ifølge UDI mottaket og driftsoperatør som varsler kommunen og sektormyndighetene når det kommer nye asylsøkere til et mottak.

– Rutinemessig sendes det inn beskjed til kommunen når det kommer nye beboere. Noen er varslet om at det kom nye beboere, men nå er det viktigste at vi samarbeider om beboernes og de ansattes ve og vel.

På spørsmål om hvorfor ikke de nye beboerne måtte i karantene, svarer UDI at det er smittevernlegen som tar stilling til dette.

– Alle våre mottak har vært og er i kontakt med smittevernmyndigheter for å få veiledning, sier Kjelstrup.

Aktuelt å flytte de friske fra mottaket

Kommuneoverlege Anders Brabrand forklarer til VG hvorfor de antar at smitteveien kommer fra overflyttingen:

– Etter å ha fått oversikt over ankomstdatoer, så vi et mønster av at en del som testet positivt ble overført til mottaket rundt 6. november. Det stemmer med inkubasjonstid.

Også han skulle gjerne visst om flyttingen før de fant ut av det midt i smittesporingen:

Vi skulle ønske oss å få beskjed om det, både for oss og mottaket.

Brabrand forteller at beboerne holder seg på rommet til de lager en ny plan. Det er aktuelt å skaffe innkvartering for de friske et annet sted.

– Synes synd på dem

Selv om det er kontroll på smitteveiene, forventes flere positive prøver.

– Når smitte først kommer inn på et sted hvor mennesker lever tett på hverandre, slik som i et mottak, er jeg ikke overrasket over at smitten sprer seg til såpass mange, sier kommuneoverlege Anders Brabrand.

Ordføreren understreker at dette er en prekær situasjon for beboerne på mottaket.

– Jeg har stor medfølelse med, og synes veldig synd på dem som sitter i mottaket. Mange er på flukt fra krig og lidelser, og har det utfordrende fra før.

– Nå blir mange, helt uforskyldt, syke i tillegg, og må sitte isolert i 10 dager. Jeg tror alle forstår hvor vanskelig det kan bli, sier Støstad.

Mer om

 1. Nord-Fron
 2. Asylmottak
 3. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Kommuneoverlege lot asylsøkere som testet negativt sove på rom med smittede

 2. Ordfører ut mot Helsedirektoratet: – Provoserende

 3. Sara (26) og barna er flyttet fra mottak til høyfjellshotell: – Jeg er glad

 4. 19 elever i Tromsø smittet: – Urovekkende mange positive prøvesvar

 5. Coronautbrudd i Rogaland: 31 smittet etter busstur

Fra andre aviser

 1. I disse ti norske kommunene er det mest smitte nå

  Aftenposten
 2. Fem grunner til at Austevoll slo ned smitten raskt

  Bergens Tidende
 3. Smittevernoverlege: – Jeg tror ikke folk skjønner hvor smittsomt korona er

  Bergens Tidende
 4. 22 medlemmer av kor på Sørlandet smittet: – Dette er virkelig alvorlig.

  Fædrelandsvennen
 5. Kommunen har ikke kontroll over smitten. – Vi er urolige

  Bergens Tidende
 6. Omfattende smittesporing: – Antall i karantene kan stige dramatisk

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no