OVERTAR: PST overtar nå etterforskningen etter at Dagsavisens journalist Nina Johnsrud fikk sitt hus beskutt i sommer. Foto: SCANPIX

Nina Johnsrud: - Skuddene endrer ingenting

Nina Johnsrud vil ikke endre sine arbeidsmetoder etter skuddene som ble avfyrt mot huset hennes natt til torsdag.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

- Dette endrer ingenting, jeg vil jobbe på samme måte som alltid. Men jeg føler det er viktig å markere at jeg ikke godtar dette. Jeg opplever også at dette tas alvorlig. Det er ikke ofte Kripos drar ut hit til Oppegård, sier Johnsrud.

Hun pirker i grusen i sin egen oppkjørsel, på stedet hvor politiet har plukket med seg fire tomhylser etter 22-kalibers patroner. Hun legger ikke skjul på at hendelsen har preget henne og nabolaget, men tror ikke skuddene ble avfyrt annet enn for å skremme.

- Samtidig er det ekkelt å stå på stedet det ble skutt fra, og se at teltet i hagen er fullt synlig. Den eller de som skjøt kan ikke ha visst at sønnen min og jeg sov der. Kan du fyre løs på et hus, kan du like gjerne bestemme deg for å sikte på andre ting i nærheten, sier Johnsrud til NTB.

Skremmeskudd

Verken Johnsrud eller politiet har konkrete bevis, men Dagsavisen-journalisten går langt i å antyde at skuddene har sammenheng med hennes inngående dekning av Torshov-drapet, der 20-årige Haidar Hussain og kameraten Ali Ayaz Shafa (19) fortsatt er på rømmen.

- Dette kan selvfølgelig være gammelt grums, og noen trusler har det vært gjennom årene, men de har vi alltid snakket oss ferdig med der og da. Jeg har også fått mange støtte-SMS'er fra kilder i miljøet, noe som gjør meg enda mer overbevist om at dette er en reaksjon på noe mer nylig, sier Johnsrud.

Hun er overrasket over at hun verken mottok trusler på forhånd, eller at noen har gitt seg til kjenne i etterkant.

- Det er beklagelig og feigt, og styrker tanken om at dette er en hodeløs handling, ikke en organisert hevnaksjon, sier Johnsrud.

Tett kontakt

Johnsrud var den første til å omtale overdosedødsfallet på Tanja Petrusson, og har siden hatt svært tett kontakt med de involverte i saken. Fra medlemmer av den ettersøkte Haidar Husseins familie har hun fått vite at enkelte ting hun skrev i løpet av saksgangen, ikke har falt i smak.

- Jeg skrev blant annet at Haidar kan ha solgt heroinet som drepte hans kjæreste, og at Tanja var innstilt på å bryte forholdet med Haidar når han skulle inn til soning for en narkotikadom 15. juli. Dette vet jeg han satte liten pris på. Samtidig kan det like gjerne være venner av ham, venner av Tanja eller noen helt andre. Denne saken hadde mange ofre, sier Johnsrud til NTB.

Styrker ikke sikkerheten

Mens politiet skjerper sikkerheten rundt en ferierende Nina Johnsrud, er det ingen planer om å begrense tilgangen til Dagsavisens redaksjonslokaler.

- Vi tar fortsatt våre forbehold, men siden politiet selv nevner dekningen av Torshov-drapet som en mulig sammenheng, ser vi på dette som en enkelthendelse som hadde til hensikt å skremme en av våre journalister, sier ansvarlig redaktør Carsten Bleness i Dagsavisen til NTB.

Han mener Johnsrud står i en særstilling i redaksjonen når det gjelder kildenettverk og nærhet til det kriminelle miljøet, og planlegger ingen ekstra tiltak.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder