Flere SV'ere ber regjeringen gå

SVik: Hissige motstandere av regjeringens gass-ja møtte SV-leder Kristin Halvorsen på Sundvollen fredag. Foto: Scanpix

Partiopprør etter gass-SVik

(VG Nett) SV'ere i Hordaland raser etter regjeringens gass-ja. Nå ber de SV om å vurdere på det sterkeste om de skal fortsette å være i regjering.

  • Anne Vinding

Artikkelen er over 13 år gammel

SV | Sosialistisk Venstreparti

Striden om gasskraftverket på Mongstad fortsetter innad i SV. I går godkjente regjeringen planene om et gasskraftverk uten CO2-rensing fra første dag. Noe som strider klart mot SVs tidliger landsstyrevedtak. I Soria Moria-erklæringen står det også at regjeringen vil «sørge for at nye konsesjoner til gasskraft skal basere seg på CO2-fjerning».

LES:Massivt press mot SV

SV-leder Kristin Halvorsen sa i går at hun ikke fryktet bråk fra sine egne etter regjeringens gasskraft-ja. Så feil kunne hun ta. For i dag går flere sentrale SV'ere knallhardt ut og ber SV vurdere å tre ut av regjeringen.

- Det er flere av oss som mener at dette var så alvorlig at vi burde ha gått ut av regjering, sier gruppeleder Oddny Miljeteig i Bergen SV til VG Nett.

TIL KENYA: Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) skal til klimakonferansen i slutten av neste uke. Her sammen med statsminsiter Jens Stoltenberg (Ap). Foto: SCANPIX

Heller ikke Tina Åsgård som er medlem av landsstyret og bystyrerepresentant i Bergen er fornøyd med SVs miljøinnsats.

- Jeg ville ikke ha akseptert det tilbudet som Statoil nå har gitt oss. Hvis dette var eneste utvei, så mener jeg vedtaket som nå er gjort, er for dårlig miljømessig til å kunne fortsette, sier Åsgård til NRK Hordaland.

DEBATT:SV svelget en kamel full av gass

I går meldte flere medier at saken er så vanskelig for SV at også landsstyret tidligere torsdag vurderte om partiet skulle trekke seg fra regjeringen.

Ville ikke ta imot

Kristin Halvorsen nektet også i dag å ta imot en SV-logo som var tilgriset av olje da Natur og Ungdom aksjonerte utenfor hotellet på Sundvollen, skriver NTB.

- Regjeringsmakt er blitt viktigere for SV enn miljø og solidaritet. Vi skal stoppe gasskraftverket og tvinge SV ut av regjering, sier Natur og Ungdoms nestleder Ingeborg Gjærum i møte med SV-lederen.

Hun anklager SV for å ha blitt et forurensingsparti, og mener avtalen med Statoil om CO2-rensing har null verdi.

- Jeg er uenig i den konklusjonen. Vi har en forpliktende avtale med Statoil om en miljøteknologi som kan eksporteres til resten av verden. Alternativet til vårt vedtak hadde vært null rensing, som Statoil og Arbeiderpartiet ville, sa Kristin Halvorsen.

Samlet kritikk

Kompromissløsningen gir Statoil tillatelse til å etablere gasskraftverk på Mongstad, mot at de inngår en forpliktende avtale som skal sikre full CO2-rensing fra 2014 - fire år etter oppstarten i 2010.

- SKAM DEG: Nestleder Gøril Andreassen i Natur og Ungdom og resten av demonstrantene ropte «Skam deg, Jens» da de møtte statsminister Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

SVs lokallag i Bergen mener nå at Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke respekterer regjerings avtale på Soria Moria.

- Med gårsdagens vedtak om utbygging av gasskraftverk uten rensing på Mongstad er miljø-spikeren i Soria Moria-kisten slått. De andre partiene har ikke respekt for dette i det hele tatt, mener Åsgård.

- Jeg forventer at dette tas opp igjen i landsstyret og sentraslstyret. Det er en overkjøring av oss i regjering, sier Miljeteig.

Allerede torsdag sa SVs eget ungdomsparti (SU) at regjeringsdeltakelsen nå bør vurderes som følge av at det først fra 2014 blir full CO2-rensing ved gasskraftverket på Mongstad.

- Dette er en hårreisende dårlig løsning for både miljøet og alle som har stemt for en ny miljøpolitikk. Nå må SV diskutere om vi er tjent med å sitte i en regjering og forvalte en politikk vi ikke kan stå inne for, sa SU-leder Kirsti Bergstø til NTB i går.

VG LESERBLOGGER: Er dette klokt eller dumt?

Begeret fullt

I et hemmelig møte på Statsministerens kontor onsdag kveld, gjorde Kristin Halvorsen

et siste desperat forsøk på å presse Statoil-sjef Helge Lund til å akseptere CO2-rensing fra 2012.

OLJE-SJEF: Statoils toppsjef Helge Lund på NHO-konferansen. Foto: SCANPIX

Halvorsen skal ha gjort det klart overfor den mektige Statoil-sjefen hvor smertefull denne saken var for SV. I det ligger det også en dårlig skjult trussel om regjeringskrise hvis han ikke ga etter. Men Lund nektet å gi etter for presset.

- Det er store gasskrefter i Stortinget, og Statoil er tydelig helt kyniske i forhold til dette, mener Miljeteig.

Flere av SVs landsstyremedlemmer uttrykte også på gårsdagens telefonkonferanse at beslutningen ikke var til å leve med. En av de hardeste kritikerne var leder i Akershus SV, Per-Olav Lauvstad. Han sier rett ut at SV nå ikke tåler flere smertefulle beslutninger i partiets hjertesaker.

- Dette er langt over smertegrensen for mange av oss. Flere i landssstyret opplevde at dette var å gå for langt. Men når alternativet hadde vært en regjeringskrise, så gikk vi med, sier Lauvstad til VG.

Også Heidi-Kristin Larsen fra Sør-Trøndelag følte ubehag med beslutningen:

- Det blir fire lange år i påvente av full rensing mellom 2010 og 1014. Nå har vi helt tydelig brutt med våre løfter, sier Larsen.

I dag gikk også Kjell Magne Bondevik ut og ba Halvorsen trekke seg fra regjeringen. Det samme gjør Rød Valgallianse. Også flere naturvernorganisasjoner raser over det de omtaler som «en eneste stor bløff».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder