GROVT BRUDD: Oslo tingrett betegner snokingen i registrene som et grovt brudd på politimannens tjenesteplikt.

GROVT BRUDD: Oslo tingrett betegner snokingen i registrene som et grovt brudd på politimannens tjenesteplikt. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

Politimann dømt for snoking i politiregistre - ga ut opplysninger til Tinder-date

Politimannen søkte opp svært personlige opplysninger om flere navngitte personer i politiets registre. Mye av informasjonen delte han med kvinnen han nylig hadde møtt på Tinder.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Nå er mannen i begynnelsen av 30-årene dømt til betinget fengsel i 15 dager for brudd på taushetsplikt og grovt brudd på sin tjenesteplikt.

Politimannen, som er ansatt i Politiets Utlendingsenhet, ble anmeldt høsten 2016, og Spesialenheten tok ut tiltale mot mannen før jul i fjor.

I dommen som er avsagt i Oslo tingrett kommer det fram at politimannen blant annet søkte opp informasjon om navngitte personer og kjøretøy, han søkte også opp informasjon om menn som var involvert i sedelighetssaker og om navngitte personer som bedriver kriminalitet.

Han foretok totalt 69 søk uten at han hadde tjenestemessige behov for det.

les også

Siktet politimann varetektsfengsles i to uker

– Han har grovt brutt sin tjenesteplikt fordi han søkte på sentrale personlige opplysninger om en rekke personer og objekter, heter det i dommen.

Søkte hjemme hos Tinder-date

26 av søkene gjorde han mens han var hjemme hos en kvinne han måneden i forveien hadde møtt på Tinder. De to datet i om lag to måneder før det ble slutt.

Ifølge politimannens forklaring lurte Tinder-daten ham til å tro at hun var politi og jobbet i seksjon for spesielle operasjoner på Østlandet. Hun hadde bedt ham om å sjekke opp personer i registeret, fordi hun selv hadde rotet bort sin kodebrikke som hun brukte for å logge inn i systemene.

Søkene ble gjort mens kvinnen satt ved siden av politimannen, og mens hun snakket med en annen person på telefon. Politimannen lot også kvinnen fotografere skjermen ved én anledning.

– Det som gjør saken her noe spesiell er at tiltalte trodde, eller i hvert fall ønsket å tro, at hun var en kollega i politiet. Det som gjør det grovt er at hun ifølge hans forklaring, sto og pratet med en annen person mens hun ba han søke opp bestemte personer, objekter og politirapporter, heter det i dommen.

les også

Politimann dømt i Høyesterett for å ha trakassert 18-åring

Retten mener det kan tyde på at kvinnen samarbeidet med andre for å fremskaffe informasjon fra den nå domfelte politimannen.

– Hvem som til syvende og sist fikk tilgang til informasjonen vet man ikke, heter det i dommen.

Retten kritiserer politimannen for ikke å ha sjekket om kvinnen faktisk var politi eller ikke.

Suspendert fra sin stilling

Politimannen ble anmeldt høsten 2016, og har vært suspendert fra stillingen sin. Han tilstod alle forholdene i retten, og i dommen står det at han er innforstått med at saken vil kunne få alvorlige konsekvenser for ham.

I retten forklarte han at han «generelt var overivrig i tjenesten og søkte på personer han oppfattet som mistenkelige».

Hans forsvarer Eva-Marie Stryker forteller til VG at mannen tar dommen tungt.

– Vi vet foreløpig ikke hvilke konsekvenser det vil få for arbeidsforholdet hans. Han er glad for at han er trodd på de sentrale punktene, men selvfølgelig skuffet over at han ble ilagt betinget fengselsstraff, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder