Valdres-saken: 10.000 tekstmeldinger mellom Angelica (13) og tiltalt mor i løpet av et år

GJØVIK TINGRETT (VG) Mens moren og datteren Angelica (13) bodde på samme hytte på Beitostølen, kommuniserte de i stor grad sammen via tekstmeldinger, forteller kvinnens forsvarer Aasmund O. Sandland.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

En del av disse tekstmeldingene vil legges frem som en del av forsvarets bevisførsel, opplyser forsvareren til VG.

Mandag startet rettssaken mot den 46 år gamle kvinnen i Gjøvik tingrett for andre gang. Da saken skulle for retten i april i fjor ble saken utsatt på ubestemt tid, etter at den tiltalte kvinnen fikk føling i retten.

Etter bare 26 minutter måtte retten ta pause mandag, etter at kvinnen brøt sammen i gråt da statsadvokat Arne Ingvald Dymbe leste opp tiltalen mot kvinnen.

Kvinnen er tiltalt for grov mishandling av datteren Angelica (13). Strafferammen er 15 års fengsel.

– Det er en tiltalt som etter min oppfatning fremstår i en slik helsemessig situasjon at det fremstår uforsvarlig, sier Sandland til VG i pausen.

Advokaten trekker frem at det i sakkyndige vurderinger er advart mot at kvinnen skal møte i retten.

– Etter samtaler med den tiltalte, var de sakkyndiges konklusjon at vurderingen til rettens sakkyndige, altså rettens rådgivere – som ikke har snakket med klienten på et år – likevel at hun kunne møte, og at det var forsvarlig å gjennomføre forhandlingen, sier han.

På begjæring fra Valdres tingrett gjennomførte psykiater Synne Sørheim en tilleggsundersøkelse av 46-åringen sist høst. Hennes konklusjon er at den tiltalte kan stille i retten, med visse tilpasninger, som ekstra pauser.

Den rettspsykiatrisk sakkyndige har konkludert med at den tiltalte kvinnen har personlighetsforstyrrelser, men mener hun kan følge rettssaken.

De beskriver også kvinnen som oppmerksomhetssøkende og med et dramatiserende tilstandsbilde.

Til tross for at hans klient måtte ha pause etter bare 26 minutter, vil ikke forsvareren begjære forhandlingene utsatt foreløpig sier han:

les også

Tiltalt mor bestilte egen rapport: «Tåler ikke ny runde i retten»

– Vi får se om situasjonen kan bedre seg ved at hun nå får følge forhandlingene på bakrommet.

Hva vil skje hvis hun reagerer likt på bakrommet?

– Hvis det er realiteten kan man ikke fortsette forhandlingene. Men, vi har et alternativ før vi kommer så langt. Nå skal forklaringen hun avga forrige gang spilles av igjen, og vi har politiavhør og rettslig avhør som kan leses opp igjen. Det er ikke optimalt. Den tiltalte skal være i en helsemessig situasjon hvor hun skal kunne forsvare seg selv, det er et EMK-krav, som jeg mener vi er langt unna nå, sier forsvareren.

BRØT SAMMEN: Kvinnen (46) er tiltalt for grov mishandling av sin 13 år gamle datter, som døde av avmagring nyttårsaften 2015. Her avbildet med sin forsvarer Ann Turid Bugge (t.v.). Foto: Hansen, Frode

les også

Slik skal Valdres-moren hjelpes under rettssaken

Ingen av disse avhørene inneholder informasjon om perioden på Beitostølen?

– Nei, ikke ut over det som er allment kjent. Men det er en stor mengde tekstmeldinger fra perioden mellom mor og datter som kan sette lys på hva som har skjedd.

Han sier tekstmeldingene mellom moren og datteren ble sendt i løpet av det siste året, altså 2015:

– De har gjort det siste året. Mens mor var på kjøkkenet og datteren i sengen. I stedet for å snakke sendes tekstmeldinger. Det er for eksempel en datter som sover og ikke står opp, og en mor som er på butikken. Det er et større antall tekstmeldinger enn det som er naturlig og normalt, sier Sandland.

Les også: Politiet fant bilde av avmagret Angelica (13) på morens mobil

Han understreker at kommunikasjonen mellom de to har vært både verbal og på tekstmeldinger.

De har sendt tekstmeldinger når de har vært på samme sted?

– Ja, de har kommunisert mens de har vært i samme område. Hvor de befant seg skal vi komme tilbake til.

Men de har bodd på samme hytte?

– Ja.

Det virker spesielt?

– Vi får se hvor spesielt det er når vi kommer dit. Det er rundt 10.000 tekstmeldinger fra 2015 og ut året mellom dem. En del av dette vil forsvaret også dokumentere, sier forsvareren.

les også

Valdres-saken i gang igjen: Tiltalte brøt sammen i retten

Den 46 år gamle kvinnen er tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 219, samt paragraf 283 som handler om grov mishandling mot en slektning i rett nedstigende linje, hvor fornærmede døde som følge av mishandlingen.

Ifølge tiltalen unnlot moren gjentatte ganger å sørge for at datteren fikk nødvendig helsehjelp og behandling, og vanskeliggjorde at 13-åringens helsetilstand kunne oppdages av andre offentlige myndigheter og på annet opptrådte krenkende mot henne, blant annet ved at hun:

Avslo tilbud og anbefalinger fra spesialisthelsetjenesten, ba datteren ta på seg vekter og løse klær i forbindelse med veiing på sykehus, unnlot å ta datteren med til helsekontroll hos fastlege etter at hun ble utskrevet fra sykehus i august 2015. Ifølge tiltalen skal datteren også ha bedt om at moren bestilte legetime til henne.

Les også: Hadde ikke kontakt med helsevesenet etter høstferien

5. oktober 2015 tok den tiltalte moren med seg datteren til en hytte på Beitostølen, og tok henne ut av skolen. Den 31. desember 2015 døde den 13 år gamle jenta av avmagring, eventuelt i kombinasjon med nedkjøling, ifølge tiltalen. Hun hadde da en BMI på 8,8.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder