PEKES PÅ? Per Sandberg er konstituert justisminister etter at Sylvi Listhaug gikk av. Det kan fort bli Sandberg som får posisjonen på fast basis. Foto: Bringedal, Terje

Kilder til VG: Sandberg kan bli permanent løsning

Frp-nestleder og fiskeriminister Per Sandberg kan bli Sylvi Listhaugs permanente etterfølger i Justisdepartementet, hvis han vil, ifølge kilder i Frp.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Fremskrittspartiet må finne en ny justisminister etter Listhaugs dramatiske avskjed fra regjeringen tirsdag morgen.

les også

Folkets dom: Riktig av Listhaug å gå av

Noen timer senere kunngjorde statsminister Erna Solberg (H) at Sandberg var en midlertidig justisminister, i tillegg til embetet som fiskeriminister.

Hun gjorde det samtidig klart at det ikke blir noen større omrokering som følge av Listhaugs sorti: Den ble gjort etter at Venstre gikk inn i regjeringen i januar. Dermed er det i utgangspunktet kun en post som skal fylles i denne runden.

Takket nei for fem år siden

Per Sandberg var konstituert innvandrings- og integreringsminister fra mars til juli i fjor, mens Sylvi Listhaug var i mammaperm. Dessuten har han leder i Stortingets justiskomite fra 2009 til 2013.

Men nå sier kilder i Frp til VG at Sandberg ganske sikkert får justisminister-jobben permanent, dersom han ønsker det, selv om han for 20 år siden ble bøtelagt etter en slåsskamp.

les også

Erna Solberg åpner for Listhaug-comeback i regjeringen

I 2013 sa Sandberg offentlig at han var tilbudt både posten som justisminister og som samferdselsminister, men hadde takket nei til begge fordi han ønsket å prioritere familien og arbeidet i Stortinget som han sa. To år senere ble han imidlertid utnevnt til fiskeriminister.

Vanebo og Brein Karlsen mulige alternativer

Jon Georg Dale er en annen mulig kandidat. Han har vært landbruksminister siden 2015 og regnes som et av Frps største politiske talenter som står klar for opprykk til «tyngre» poster i regjeringen.

Hans Andreas Limi ville vært en åpenbar kandidat til regjeringen, men han er plassert i den viktige jobben som parlamentarisk leder med oppdrag om å samle støtte i Stortinget til regjeringens politikk.

Men Frp har også to tidligere statssekretærer i Justisdepartementet som nå trekkes fram som mulige statsrådemner.

les også

Sylvi Listhaug gikk av som justisminister: Dette har skjedd

En er Ove Vanebo, tidligere FpU-leder, som nå er senioradvokat i et stort advokatfirma i Oslo.

– I utgangspunktet har jeg lagt politikken på hylla, men man skal aldri si aldri, sa Vanebo til Advokatbladet tirsdag.

Den andre som nevnes er Vidar Brein Karlsen, som også har advokatbakgrunn. Han har vært statssekretær for Anders Anundsen, Per Willy Amundsen og Sylvi Listhaug fra 2013 og fram til januar i år. Da ble han erstattet av Sveinung Rotevatn (V).

Dersom Sandberg eller Dale blir justisminister, er Helge Andre Njåstad, Frps mann i Stortingets finanskomite, utvilsomt den sterkeste kandidaten inn som deres erstatter dersom partiet skal lete i dagens stortingsgruppe, får VG opplyst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder