NY JOBB: Vidar Brein-Karlsen gikk fra statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet til en direktørjobb i Huawei. Foto: Justisdepartementet Foto: Justisdepartementet

Statssekretær ble Huawei-topp og måtte svare for lobbyvirksomhet. Konklusjonen: Ingen brudd

Tidligere statssekretær Vidar Brein-Karlsen(Frp) måtte svare på om han hadde brutt karantenereglene på jobb for kinesiske Huawei.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

VG og Tek.no har tidligere i høst skrevet om hvordan det kinesiske mobilselskapet Huawei ikke får bygge i USA og Australia, av frykt for spionasje, mens de i Norge får store kontrakter.

Senterpartiet har anklaget en tidligere statssekretær for Justis- og beredskapsdepartementet for karantenebrudd på jobb for selskapet.

«Frifinnes» for lobbyvirksomhet mot Sp

Da statssekretær Vidar Brein-Karlsen gikk fra Justisdepartementet til en toppjobb i Huawei, fikk han ett års saksforbud – hvor han ikke fikk involvere seg i saker som Justisdepartementet eller Samferdselsdepartementet er involvert i.

les også

Bakgrunn: Regjeringen må svare om lobbyvirksomhet for Huawei

Etter at VG stilte spørsmål ved sikkerheten rundt utbyggingen, gikk Senterpartiet hardt ut og mente regjeringen burde vurdere et forbud mot Huawei. Dagen etter fikk de en mail av Brein-Karlsen, som ba om et møte.

Bakgrunn: Huawei stenges ute i flere land – i Norge får de store kontrakter

I mailen med tittelfeltet «sikkerhet i norsk telenett» viser han til «medieoppslag og debatt» om sikkerhet og inviterer Senterpartiet til en presentasjon om sikkerhet i telekomsektoren – og Huawei. Et brudd på karanteneregler kan for eksempel straffes med tilbakebetaling av etterlønn.

Men Karantenenemnda mener ikke at dette er et brudd på karantenereglene.

– Det å gi generell informasjon, er ikke i strid med det saksforbudet han har fått, sier lederen for Karantenenemnda, Hill-Marta Solberg, til VG.

4G og 5G. Her tester tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen et nytt 5G-nett, utarbeidet av Telenor og Huawei. Sikkerhetsselskaper har advart mot å la det kinesiske selskapet bygge ut så kritisk infrastruktur i Norge. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Svaret opprører Senterpartiet

De skriver i sitt vedtak at «spørsmål vedrørende nettsikkerhet og datasikkerhet generelt ligger under Justis- og beredskapsdepartementet og Samferdselsdepartementet. Saksforbudet innebærer at du ikke kan engasjere deg i slike saker, hverken overfor de nevnte departementene og underliggende institusjoner, eller overfor andre».

– Det er jo nettopp det Brein-Karlsen har gjort overfor oss. Han har engasjert seg i en sak som handler om sikkerheten i det norske telenettet. Nå må vi huske hva slags setting denne hendenvelsen kom i. Det var dagen etter VG hadde et stort oppslag med Huawei og reaksjoner fra Sp, sier Sps Sigbjørn Gjeldsvik til VG.

Kommentar: Norge bør vurdere Kina-nekt

Nemnda: Var bare generell informasjon

Det er Samferdselsdepartementet som jobber med utbyggingen av 4G- og 5G-nettet i Norge – med Huawei som aktør. Likevel fastholder Karantenenemda at Brein-Karlsen ikke brøt reglene ved å kontakte Sp om sikkerheten i det norsk telenettet.

– Ut fra den informasjonen vi har fått fra ham, har han gitt generell informasjon om selskapet til enkelte representanter på Stortinget. Og saksforbudet innebærer ikke et forbud mot å gi generell informasjon, sier Solberg til VG.

les også

Kommentar: Sikkerhet på anbud

Karantenenemda vil nå ikke gå videre med saken, og sier de baserer seg på den informasjonen Brein-Karlsen selv har oppgitt. Brein-Karlsen fastholder at han ikke har brutt noen regler.

– Jeg er glad for at nemnda – etter min henvendelse – ikke har konkludert med at vedtaket er brutt. Jeg er glad for å få denne avklaringen, sier Brein-Karlsen til VG.

– Du skrev i mailen til Sp at du ville snakke med dem om «sikkerhet i norsk telenett». Men du hevder overfor nemnda at dette bare var generell informasjon om virksomheten?

– Jeg har fått bekreftet av Karantenenemnda i dag at de ikke mener jeg har brutt saksforbudet. Ytterligere spørsmål om tolkning av uttalelsen rettes til karantenenemnda, svarer Brein-Karlsen.

Senterpartiets holdning er at karanteneordningen er lite verdt hvis ikke Brein-Karlsen får noen reaksjoner.

– Jeg mener Brein-Karlsens forklaring til karantenenemnda er ren bløff og at de burde undersøkt nærmere, sier Sps Sigbjørn Gjeldsvik til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder