FYLKESVEIENE OVERTAS: I alt 44.000 kilometer fylkesvei skal ikke lenger ivaretas av en felles administrasjon i veivesenet, men overtas av de nye fylkesregionene. Hverken veivesenet eller bransjen mener det er en god idé. Her fylkesvei 120 i Akershus. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix

Raser mot splitting av Statens vegvesen: – Dette ser ut som en veldig dårlig idé

Landets to største entreprenørselskaper, Veidekke og Skanska, advarer mot den foreslåtte overføringen av veivesen-oppgaver til de nye fylkesregionene.

 • Harald Vikøyr
 • Toini Thanem

Artikkelen er over ett år gammel

– Det Stortinget har vedtatt, viser manglende forståelse for hvordan ting henger sammen, sier konsernsjef Ståle Rød i Skanska.

Veidekkes Lars Erik Lund samstemmer:

– Vi frykter at dette vil tappe Statens vegvesen for kompetanse, sier han.

Norsk Tjenestemannslag i veivesenet frykter at forslaget vil sette etaten 20 år tilbake i tid om det blir gjennomført.

les også

Ny plan for trafikksikkerhet: Slik skal dødstallene til bunns på norske veier

Stortinget vedtok i fjor sommer å overføre den delen av veivesenet som steller med fylkesveiene, til de nye fylkesregionene. Totalt kan over 1600 ansatte i veivesenet bli overført til de nye regionene.

Selv om det er fylkeskommunene som eier fylkesveiene, er ansvaret for dem ivaretatt av en felles administrasjon i Statens vegvesen. Dette foreslås nå endret – og at de nye fylkesregionene skal overta ansvaret.

SIER STOPP: Veidirektør Terje Moe Gustavsen har levert en utredning som foreslår å stanse hele forslaget om å overlate fylkesveiene til fylkesregionene. Foto: Frode Hansen

Nei fra veivesenet

Etter stortingsvedtaket ble saken sendt til Vegdirektoratet for utredning – og i mai var utredningen klar: Veidirektøren signerte en innstilling som i uvanlig klare ordelag redegjorde for at han syntes dette var en veldig dårlig idé:

– Med det ansvaret og den myndigheten fylkeskommunene allerede har for fylkesveinettet i dag, er det vanskelig å se at de mulige positive virkningene ved overføring av veiadministrasjon kan veie opp for risikoen for varige økte kostnader, kompetansetap og redusert kvalitet i oppgaveløsningen. Statens vegvesen mener derfor at dagens ordning med felles veiadministrasjon bør videreføres, skriver Vegdirektoratet i sin utredning.

FRYKTER FORVERRING: Mens norske fylkeskommuner er positive, vil hverken veivesenet selv eller transport- og entreprenørbransjen at fylkesregionene skal overta for veivesenets oppdrag på fylkesveiene. Her fylkesvei 63 Trollstigen. Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

Nei fra Skanska

Nå foreligger svar fra en omfattende høringsrunde – og det er en stor gruppe som heier på forslaget om å overføre fylkesvei-ansvaret til de nye fylkesregionene: Fylkeskommunene. Alle som én er positive til å få mer å stelle med i de nye regionene.

les også

Ni samferdselsministere har latt denne broen forfalle

Ellers er bransjen nokså entydig negativ. Her er konsernsjef Ståle Rød i Skanska:

– Dette ser ut som en veldig dårlig idé, og vi deler veidirektørens synspunkt hvor han i klartekst frarår det hele. Vi kjenner Statens vegvesen som en meget god og profesjonell byggherre. Hvis de nye fylkesregionene skal overta, vil vi få 11–12 ulike byggherrer, med ulik kompetanse, ulik grad profesjonalitet og ulike gjennomføringsmodeller, sier Skanska-sjefen.

– Idag har vi en profesjonell aktør som er kjent for oss. Noen regioner vil sikkert bygge opp et profesjonelt miljø, mens andre ikke vil lykkes. Og så blir det gjerne leiet inn timelønnede byggelederfirma med ulike ambisjoner. Det er sjelden en god miks. Stortingsvedtaket om å overføre vesentlige veivesenfunksjoner til de nye regionene har preg av manglende forståelse for hvordan ting henger sammen, sier Skanska-sjefen.

SIER NEI: – Stortingsvedtaket om å overføre vesentlige veivesenfunksjoner til de nye regionene har preg av manglende forståelse for hvordan ting henger sammen, sier Skanska-sjef Ståle Rød. Foto: Skanska

Nei fra Veidekke

Heller ikke landets klart største entreprenørselskap, Veidekke, ser lyst på at veivesenets fylkesveiansvar skal inn i de nye regionene:

– Vi er skeptiske til regionreformen og overføring av administrasjon av fylkesveiene fra Statens vegvesen til fylkeskommunene. Gjennom mange år har Statens vegvesen opparbeidet seg både kompetanse og et solid fagmiljø til å ivareta dagens modell. Vi frykter at dette vil tappe Statens vegvesen for kompetanse, sier konserndirektør Lars Erik Lund i Veidekke.

Han sier han er redd reformen også kan resultere i mindre attraktive kontrakter og stor variasjon.

Opplysningsrådet for Veitrafikken – en politisk uavhengig forening med medlemmer fra mange transportorganisasjoner, bilbransjen, banker, forsikringsselsselskaper og veientreprenører – er også dypt skeptisk til å legge deler av veivesenet under fylkesregionene:

– Setter veivesenet tiår tilbake

Inger Sigridnes er leder for Norsk Tjenestemannslag i Statens vegvesen, og har tusen ansatte bak seg. Nå kjemper hun med nebb og klør mot at 1600 ansatte skal overføres fylkesregionene:

– Og det er ikke fordi vi frykter for jobbene våre, her har vi fått garantier fra departementet. Nei – dette forslaget er fremsatt bare for at de nye regionene av sammenslåtte fylker skal få oppgaver, skal få kjøtt på beinet. Og det vil sette veivesenet 20 år tilbake, sier hun.

Sigridnes sier hun er redd trafikksikkerheten taper på avgjørelsen.

Deler ikke bekymringen

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) deler imidlertid ikke bekymringen rundt overføring av oppgaver. Han peker på at mye ansvar ble flyttet over til fylkeskommunene allerede 2010.

Han poengterer at det ikke er tatt noen endelig og konkret beslutning, men han mener det er mange gode argumenter for å flytte deler av administrasjonen til fylkeskommunene.

Dale er heller ikke bekymret for at endringen skal gå ut over kompetansenivået i Vegvesenet.

– Jeg mener det er mulig å få til en oppgaveoverføring som er basert på en del av kompetansen som Vegvesenet i dag sitter med, forteller han.

– Har du forståelse for skeptikerne?

– Jeg forstår at det er krevende at se for seg omstillingsprosesser, men Stortinget har lagt klare føringer, så dette er ikke ukjent. Det er vedtatt en reform hvor målet er å flytte flere deler fra statlig styring til regionalt nivå, og jeg mener dette er et av områdene hvor det er gjennomførbart. Både med tanke på å ivareta de ansatte og ansvarsdelingen mellom de statlige veiene og de fylkeskommunale veiene, sier Dale.

Les også

 1. Solvik-Olsens krav til Vegvesenet etter VG-avsløring: Fullstendig oppdatert innen februar

  Samferdselsministeren sier han forventer at en oversikt over trafikkfarlige rekkverk og broer er på plass i februar…
 2. Statens vegvesen om dødsulykken på Rjukan: – Det var ikke montert sikkerhetsbelter i bilen

  KRAGERØ/OSLO (VG): Mandag ettermiddag gikk politiet ut med navnene på de fem personene som omkom da en veteranbil kjørte…
 3. Solvik-Olsen fornøyd med Vegvesenets bro-ryddesjau

  Etter VGs bro-avsløringer har Vegvesenet tatt seg kraftig sammen: Nesten dobbelt så mange broinspeksjoner er loggført i…
 4. Gigantprosjekt satt på vent: Vegvesenet frykter konflikter i hundremillionersklassen med entreprenører

  Landets til nå klart største kontrakt for veibygging – den spektakulære veitunnelen under Boknafjorden – er satt på vent.
 5. Kinesisk veigigant tapte kampen om milliardkontrakt på Sørlandet

  Kinesiske CCCC har tapt alle forsøk på å få bygge vei i Norge. De vant heller ikke milliardkontrakten for firefelts…
 6. Disse tunnelene skal rustes opp i sommer

  To tunneler i Oslo, inkludert en sentral innfartsåre, blir helt eller delvis stengt på grunn av rehabilitering i sommer.

Mer om

 1. Statens vegvesen
 2. Vegdirektoratet
 3. Skanska
 4. Veidekke
 5. Regionreform

Flere artikler

 1. Mesta-sjefen om splitting av Vegvesenet: Vil koste samfunnet milliarder

 2. Ny uro i veivesenet: Mener regjeringen går fra løfter om at alle får beholde jobben

 3. Slår alarm om kompetansemangel i Vegvesenet: – Det er kritisk

 4. Fylkesordfører: – For dyrt med Vegvesenet – la fylkene overta

 5. NITO: Ansatte flykter fra Vegvesenet grunnet regionreformen

Fra andre aviser

 1. Tøffe valg for ansatte i Statens vegvesen

  Aftenposten
 2. Frykter kompetanseflukt fra Statens Vegvesen

  Bergens Tidende
 3. Hver femte ansatte skal ut av Statens vegvesen

  Aftenposten
 4. Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk

  Bergens Tidende
 5. Har delt veiene mellom seg – 115 personer har byttet jobb

  Fædrelandsvennen
 6. Veivesenet kutter 1650 ansatte – internkostnader skal ned 1,7 mrd.

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder