Havarert båt holdt på å tippe rundt

INNENRIKS

(VG Nett) Da fiskeskøyta «M/K Kim Roger» kom frem til den havarerte «Lofotfjord» lå passasjerbåten på siden og holdt på å velte rundt.

Publisert: Oppdatert: 17.12.04 23:14

De var først fremme ved den havarerte passasjerbåten "Lofotfjord" utenfor Sørvågen i Lofoten like etter klokken 18 fredag kveld. Med fiskeskøyta "Kim Roger" reddet de 31 av de 36 menneskene som var om bord i den grunnstøtte båten.

- Noen som hadde hørt et kraftig smell ringte til faren min og spurte om vi kunne undersøke det. Vi bor like ved, og løp ned på brygga, sier Thomas Andre Benonisen (14) til VG Nett.

Kastet fra side til side

- Sammen med broren min, Kim Roger (19) og tre som var på brygga, tok vi skøyta og dro ut. Der så vi at det lå en hel båt i fjæra. Folk hadde kommet seg ut på dekk, og noen var i ferd med å gå i livbåtene. Havet slo hardt mot båten, og den ble kastet fra side til side, sier Thomas Andre.

- Det var så grunt vann at vi ikke kunne gå helt inntil. Derfor måtte vi lage en dragsnor, sier faren Geir Roger.

- Vi kastet snora til livbåten, og dro den til vår båt. Da alle hadde gått om bord i vår båt, gikk en fra vår båt ned i livbåten og dro tilbake. Deretter fylte vi livbåten med folk igjen, og dro den tilbake. På denne måten klarte vi å få med 31 mennesker, sier Thomas Andre.

Fem på et skjær

Hele tiden mens redningsaksjonen pågikk, lå passasjerbåten på skjæret og veltet fra side til side.

- Det var dramatisk, sier Geir Roger Benonisen.

Etter hvert kom også fiskebåten Helleodden til stedet, og satte kraftige lys mot redningsarbeidet.

- Noen passasjerer hadde tatt på seg redningsvester og var på vei over i to redningsflåter som var satt på havet. Kapteinen og fire av passasjerene befant seg da på holmen, forteller skipper Rolf-Inge Johansen til VG Nett.

Litt senere kom et Sea King redningshelikopter til stedet, og redde de fem som sto på skjæret.

Roser fiskerne

Hovedredningssentralen i Nord-Norge roser de to fiskebåtene for rask redningsaksjon.

- De må berømmes. Det var veldig viktig at de var der, og de gjorde en veldig god jobb. Vi er veldig fornøyde, sier redningsleder Ørjan Delbekk ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge i Bodø til VG Nett.

Han sier at det kunne gått mye verre hvis båten hadde kantret helt over eller hvis været hadde vært så dårlig som det har vært de siste dagene.

En kvinne som havnet i sjøen ligger til observasjon ved Gravdal sykehus etter sterk nedkjøling.

Kapteinen nekter avhør

Kapteinen nekter avhør Ifølge politiet har kapteinen nektet å la seg avhøre.

-Skipperen ønsker ikke å forklare seg for politiet. Han vil forklare seg under sjøforklaringen, sier operasjonsleder Kjell Arvid Andersen ved Midtre Hålogaland politidistrikt til NTB.

Det ble fredag tatt rutinemessig blodprøve av kapteinen og styrmannen, men det er ifølge politiet ingenting som tyder på at det har vært alkohol med i spillet.

- Alle passasjerene bor i distriktet, og de har nå gått hjem til seg selv. Etterhvert vil alle bli oppsøkt av politiet, for å høre hvordan de har det og hva som skjedde, sier operasjonsleder Svein Tore Engen til VG Nett.

- Mange ble så skremt at de ikke turte å hoppe i livbåtene, sier passasjer Kurt E. Holm.

Passasjerene ble brakt i land på Sørvågen. De får også tilbud om krisehjelp.

Forbi rassted

Passasjerbåten var på vei til Sørvågen i Lofoten da den grunnstøtte. Redningssentralen mottok nødmeldingen fra båten klokken 17.56.

Været er etter forholdene bra i området, men det er noe tungsjø etter uværet de siste dagene.

"Lofotfjord" er en 53 fots hurtigbåt som kan ta maksimalt 48 passasjerer. Båten var satt inn i trafikk mellom Reine og Sørvågen fordi E10 er stengt på grunn av ras.