TRAKASSERT AV KOLLEGA: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland forteller om erfaringer med seksuell trakassering i kvelden «Skavlan». Foto: NRK

TRAKASSERT AV KOLLEGA: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland forteller om erfaringer med seksuell trakassering i kvelden «Skavlan». Foto: NRK

Gro åpen om seksuell trakassering: Han strøk meg nedover halsen

Som ung legestudent opplevde tidligere statsminister Gro
Harlem Brundtland seksuell trakassering fra en eldre legekollega.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Under medisinstudiene jobbet Brundtland ved et sykehus. I kveldens «Skavlan» på NRK forteller hun om hvordan en assistentlege ved sykehuset antastet henne mens hun satt på laboratoriet under en nattevakt. Hun var i ferd med å analysere urinprøver da legen kom inn og stilte seg ved siden av henne.

– Så begynner han og kile meg rundt øret, og nedover langs med halsen. Så tenkte jeg, hva gjør jeg nå?, sier Brundtland i NRK-programmet.

– Jeg rørte meg ikke, og bare satt stiv og fortsatte med urinprøvene. Når han skjønte det ikke gjorde noe inntrykk på meg, så gikk han ut døren, forteller hun.

#Metoo-kampanjen

Legen var ti år eldre enn henne, gift, og hadde flere barn.

– Det var min første opplevelse av seksuell trakassering, for det var det det var, ganske enkelt.

Tusenvis har delt #Metoo: Vil vise omfanget av seksuelle overgrep og trakassering

#Metoo-kampanjen har de siste ukene spredd seg over hele verden, etter at den startet med grove anklager mot Hollywood-produsenten Harvey Weinstein. I Norge er det avdekket en rekke saker, blant annet i mediebransjen og ved norske kulturinstitusjoner.

Gro og Kåre

Gro Harlem Brundtland er aktuell som deltaker i NRK-serien «Da vi styrte landet», der seks tidligere statsministre er samlet for å dele sine erfaringer. Her braker hun nok engang sammen med erkerivalen Kåre Willoch.

30 år etter at de to utgjorde markante motpoler i norsk politikk slår det fortsatt gnister når de diskuterer årsaken til den økonomiske krisen på 1980-tallet. Tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch innrømmer at de fortsatt er svært uenige om virkelighetsbeskrivelsen.

– Jeg kan ikke utelukke at vi noen gang blir enig, men sannsynligheten er ikke høy, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder