Arne Hjeltnes lever ut drømmen med familien

HANOI/HO CHI MINH- BYEN (VG) - Vi er her på kontrakt og kan reise tilbake. Vi skal ikke være ute resten av livet - heldigvis.

Stig Tore Laugen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Samboer Arne Hjeltnes (41) hadde fått ny jobb som norsk fiskeriutsending til Sørøst-Asia. Cathrine og parets tre jenter ble med på flyttelasset

- Mye er veldig annerledes her enn i Norge, ikke minst tempoet. Og så er det veldig mange inntrykk hele tiden, forklarer Cathrine.

- Vi savner rent vann og ren luft, men så veldig skummelt og isolert er det ikke, presiserer Arne.

En sval bris feier over terrassen utenfor operaen i Hanoi.

Cathrine er selv en kjent TV-journalist (jobbet frilans i perioden før flyttingen) og var helt i startgropa som Høyre-politiker i Bærum, da Arne skiftet jobb-beite og begynte i et treårig åremål som norsk fiskeriutsending i Sørøst-Asia.

Hun ble med ett en vanlig hjemmeværende trebarnsmor i verdensbyen Hongkong.

- Det var jo litt dumt at vi reiste akkurat da jeg ble valgt inn i kommunestyret. Vi hadde imidlertid bestemt oss for å flytte før jeg ble nominert - og reiste før valget, sier Cathrine.

Drømmen om å flytte utenlands hadde levd lenge både hos henne og Arne. Da han fikk jobb som norsk fiskeriutsending i Sørøst-Asia, var døren til verden åpnet.

- Å flytte utenlands er noe vi har snakket om med jevne mellomrom. Vi måtte gjøre det før barna ble for store, og fant ut av dette var sjansen, forteller moren til Ømjer (11), Ingeborg (9) og Agnes (5).

- Det er drømmen vår vi nå realiserer, forteller Arne, som selv har reist mye i utlandet.

- Jeg har kommet hjem og fylt huset med utallige morsomme trefigurer fra bortgjemte strøk. Denne gangen var det familiens tur til å oppleve noe utenlands, forklarer han.

Får ikke lov å jobbe

Myndighetene anerkjenner ikke samboere på samme måte som ektefeller. Derfor har ikke Cathrine fått oppholds- og arbeidstillatelse i Kina.

40-åringen er dermed avskåret fra å jobbe, og må klare seg med turistvisum. Det innebærer at hun må ut av Kina hver tredje måned.

- Det blir ikke kjedelig å være hjemme i en så stor by med få kjente?

- Vi er langt fra Norge, og blir veldig avhengig av hverandre. Det er bare oss. Selv om vi bruker e-post flittig, savner vi å ha familie og venner rundt oss, medgir Cathrine i en jevn bakgrunnsstøy fra utallige mopeder i Hanois gater.

- Men det er mange positive ting ved å bo i Hongkong som veier opp, fortsetter hun.

Her i Vietnam er hun med Arne på jobb. Faktum er at Cathrine nå ser mer til samboeren enn hun har gjort de siste årene.

Hun var til tider mye hjemme alene med barna da Arne var som travlest med innspillinger av TV-serien «Gutta på tur».

- Da var vi gjerne borte opp mot 12 dager i slengen. Nå har jeg kanskje en overnatting hjemmefra i uka. Jeg styrer arbeidsdagen min veldig mye selv, og bruker mye av tida på å profilere og selge inn norsk laks til supermarkeder og kokker, forklarer hovedpersonen selv til VG.

Mye god mat

I helgene prøver familien på fem å gjøre flest mulig ting sammen.

- Vi bor i et leilighetskompleks, og jeg savner å ha egen hage. Men det er flotte naturområder rundt Hongkong, og vi drar en del på tur, sier Arne.

Familien tar også gjerne asfalten i bruk på jakt etter nye opplevelser.

- Det er jo veldig mye spennende å se og oppleve. Av og til drar vi til den kinesiske siden og bare går rundt og ser på rare ting. Det var jo også en av grunnene til at vi dro. Vi ville se verden.

Fiskeriutsendingen tar gjerne med jentene sine ut for å oppleve den lokale matkulturen.

- Selv om Brimi'en (Arne Brimi) har sagt at jeg ikke skal ha andre kokker enn ham, spiser vi en god del ute. Gjerne på små restauranter som bare er «hull i veggen». Det er utrolig mye god mat å få her nede, forklarer Arne.

Barna prater engelsk flytende

Begge er svært opptatt av at deres tre barn skal ha det bra og ikke slite med hjemlengsel.

Alle tre går på engelsk skole, og snakker engelsk flytende.

- De synes det er veldig spennende å være her, og trives på skolen. Agnes begynte i førsteklasse i april, forteller Cathrine.

Arne mener jentene har hatt veldig godt av å komme til et nytt miljø der ingen kjente dem, og hvor ingen visste at pappa var TV-kjendis.

- De har begynt helt på nytt. Det er 13-14 nasjonaliteter i klassene deres, og ingen vet noe om norsk TV, eller at pappaen deres er ofte på skjermen, forklarer Arne.

Familien har leid ut huset sitt hjemme på Snarøya, men har vært hjemme i Norge flere ganger.

- Vi var hjemme både på juleferie og sommerferie. Før jul var de to eldste også innom gamleklassen sin, forklarer Cathrine.

Jul i Thailand

Årets jul skal tilbringes langt fra snø og kuldegrader, i Thailand, sammen med en norsk vennefamilie.

- Kanskje har vi bare to juler igjen her nede før vi flytter tilbake. Derfor har vi bestemt oss for å feire jul her. Jeg tror ikke det blir noen tur hjem før til sommeren. Selv om vi nok kommer til å savne veldig å kunne gå på ski, forklarer Arne.

Familien på fem har reist en god del i løpet av tiden i Asia, og var blant annet i Vietnam på påskeferie.

Hvor lenge familien Gehrken/Hjeltnes blir boende i Asia, vet de ikke selv ennå.

Arnes åremål som fiskeriutsending er på tre år, men kan forlenges til inntil fem år.

- Tida går veldig fort, og jeg har tenkt tanken på fem år. Men dette har vi ikke snakket om, og i utgangspunktet skal vi være her i tre år, poengterer Arne overfor VG.

- Vi skal ikke være ute resten av livet - heldigvis, sier samboer Cathrine.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder