SVARER IKKE PÅ ALT: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) møtte et stort pressekorps i Stortingets vandrehall etter møtet med finanskomiteen og de parlamentariske lederne onsdag morgen. Foto: Tore Kristiansen

De ubesvarte spørsmålene om Stortingets byggeskandale

Hvorfor tok ikke stortingspresident Olemic Thommessen lærdom av den første kostnadssprekken og fulgte tettere opp? Her er spørsmålene som henger i lufta over Stortingets byggeskandale.

 • Frank Ertesvåg
 • Oda Leraan Skjetne
 • Tore Kristiansen (foto)

Artikkelen er over to år gammel

I over én måned visste Thommessens nærmeste medarbeider, direktør Ida Børresen, om at prosjektets kostnadsramme ville sprekke enda en gang. Likevel sier Thommessen at han ikke ante noe om en sprekk.

1. Hva har Olemic Thommessen gjort og ikke gjort for å skaffe seg informasjon om hvordan det egentlig sto til med økonomien i prosjektet?

Bakgrunn: Mens Stortingets administrasjon visste at budsjettet på byggeprosjektet nok ville sprekke, igjen, gikk stortingspresident Olemic Thommessen på talerstolen i Stortinget 20. desember og sa det motsatte.

Han fortalte da at økonomien i prosjektet var anstrengt, men ville holde seg innenfor rammen på 1,8 milliarder kroner.

Dagen før hadde imidlertid prosjektrådet for byggingen, der direktør Ida Børresen satt, gått gjennom en sjokkerende rapport. Den slo fast at «den økonomiske situasjonen er kritisk» – og i møtet ble det klart at prosjektet trolig ville sprekke.

Dette er et av hovedspørsmålene KrF og Ap trekker frem. De påpeker at én ting er at Stortingets administrasjon visste at prosjektet ville sprekke uten å si noe, men at noe annet er om Thommessen aldri spurte hvordan det sto til.

– Vi fikk i dag svar på hva slags informasjon presidentskapet har fått, men vi har ikke fått svar på hva de har gjort for å etterspørre informasjon underveis, påpeker KrF-leder Knut Arild Hareide.

For KrF og Ap er det et sentralt spørsmål.

les også

Thommessen vil ikke svare på om han ba om informasjon

2. Hvordan kunne Olemic Thommessens nærmeste medarbeider, direktør Ida Børresen, vite om utsiktene til en ny kostnadssprekk i prosjektet i hele januar uten at Thommessen og presidentskapet visste?

Bakgrunn: Olemic Thommessen innrømmer at han før jul visste at de økonomiske reservene i stor grad var brukt opp og at situasjonen var alvorlig. Men han vil ikke kommentere om han noen gang, mellom 7. desember og 1. februar spurte Ida Børresen eller andre i administrasjonen om prosjektet kom til å sprekke.

– Jeg har forutsatt hele tiden at hvis det dukket opp en situasjon eller det har vært noe nytt i dette, er det en selvfølge at vi skal få vite det, sier Thommessen til VG

– Men du stilte ikke det spørsmålet direkte?

– Det har jeg ingen kommentar til, svarer Thommessen.

VG venter utenfor kontoret til Thommessen til senere onsdag kveld. Da svarer han heller ikke ja eller nei på om han stilte det kontrollspørsmålet.

– I en så viktig sak forventet jeg å bli orientert av administrasjonen. Presidentskapet forutsatte ut fra fremlagt dokumentasjon og redegjørelse fra administrasjonen i møtet 7. desember 2017 at kostnadsrammen for prosjektet fortsatt skal holdes, sier Thommessen da.

3. Hvorfor sa ikke Ida Børresen noe om informasjonen i møtet 19. desember?

Bakgrunn: Thommessen sier den 20. desember til Stortinget: «La meg først understreke at presidentskapet har løpende og tett kontakt med administrasjonen og prosjektledelsen om utviklingen i prosjektet».

Likevel visste Ida Børresen om en mulig sprekk i en hel måned før Thommessen fikk vite det.

Ida Børresen skriver i en pressemelding at de i 19. desember-møtet så at situasjonen var forverret, men at de var enig om at de skulle fullføre arbeidet med nye utregninger før de kom med nye tall.

«På denne bakgrunn informerte jeg heller ikke presidenten eller presidentskapet ytterligere om situasjonen», skriver den avgåtte stortingsdirektøren.

Det var Stortingets administrasjon som forberedte talen som Thommessen holdt til Stortinget den 20. desember. Han sier bakgrunnen var kritikken om nok informasjon til Stortinget i Riksrevisjonens rapport i fjor.

– I lys av Stortingets vedtak 20. juni 2017 om Riksrevisjonens rapport var det naturlig å orientere Stortinget om status for prosjektet.

På spørsmål om det var kontakt mellom Thommessen og Ida Børresen eller andre i administrasjonen mellom møtet 19. desember og talen 20. desember svarer Thommessen «nei, ikke om innlegget».

les også

Olemic Thommessens svarte hull – avsløring om nytt møte skaper trøbbel i forklaringen

4. Hvorfor ble ikke kostnadssprekken oppdaget tidligere?

Bakgrunn: Riksrevisjonen undersøkte i fjor byggesaken på Stortinget og påpekte i sin rapport at den eksterne kvalitetssikreren allerede da mente at kostnadsrammen på 1,8 milliarder var lite realistisk. Et halvår senere sprakk prosjektet med ytterligere 500 millioner kroner.

Det stusser KrF-leder Knut Arild Hareide på.

– Ut ifra de tallene som ble presentert onsdag, er det forunderlig at ikke administrasjonen og presidentskapet så det tidligere, sier Hareide til VG.

Thommessen påpeker at det har vært stor usikkerhet rundt prosjektet.

– Det som synes å være tydelig, er at prosjektet nok ikke fanget opp risikoelementene i det løpende arbeidet. Altså man har nok ikke helt sett hvor stor den risikoen har vært og dette har ikke blitt akkumulert opp og samlet opp slik at prosjektet har gitt et riktig bilde av situasjonen. Og det er over lengre tid enn bare noen uker nå, sier Thommessen til VG.

Hareide mener de fremdeles ikke har fått nok svar på det spørsmålet.

les også

Avgått stortingsdirektør Ida Børresen beklager overfor Thommessen: – Mine uttalelser var upresise

5. Kan Høyre la Thommessen fortsette som stortingspresident?

Bakgrunn: VG erfarer at det hersker tvil i Høyre om Thommessen kan fortsette som stortingspresident. Allerede tidligere i uken åpnet sentrale kilder i Høyre for at Thommessen måtte gå av.

Høyre er et parti som tradisjonelt er kjent for nøkternhet med fellesskapets midler. Flere observatører, kommentatorer og politikere – også innad i Høyre – spør seg hvordan Erna Solberg lar Thommessen, som i stadig større grad forbindes med sløsing og slapp kostnadsstyring, fortsette som stortingspresident.

les også

KrF: Thommessen-saken har gått fra vondt til verre

7. Vil KrF kaste Thommessen?

Bakgrunn: Det ble et voldsomt rabalder da Høyre i fjor høst ville gjenvelge Olemic Thommessen som stortingspresident. Ap gikk til det uvanlige skrittet å fremme en motkandidat som både Ap, Sp, SV, Rødt og MDG stilte seg bak. KrF sa den gang at de gjerne skulle ønske at Høyre hadde valgt noen andre som sin kandidat, men stemte likevel for Thommessen. Dermed vant han over Aps kandidat Eva Kristin Hansen.

Spørsmålet er om KrF nå vil trekke sin støtte til Thommessen. Der hadde de onsdag ikke konkludert, men KrFs talsmann i saken, Hans Fredrik Grøvan, har påpekt at saken de siste dagene har gått fra vondt til verre.

SKAL BLI TUNNEL: Foreløpig er det en byggegrop fra Rådhusgata via Nedre Vollgate til Wessels plass ved Stortinget. Snart skal det bli en tunnel i form av en kulvert på den 260 meter lange strekningen. Foto: Tore Meek, Scanpix

8. Hva er de 500 millionene?

Bakgrunn: Det er størrelsen på den siste kostnadssprekken. Flere hundre millioner er en så kalt buffer – men hva er resten?

Olemic Thommessen sier at prosjektet var rigget feil.

– Etter hvert som byggeprosjektet går frem og nye ting skal gjøres, oppdager man nye ting som da ikke er der. Det kan være at ledningen bare er fremført til døren i et kontor, men ikke er fremført til kontakter, sier Thommessen til VG.

– Det vi snakker om nå er utelatelser eller forglemmelser, og det er også manglende koordinering. Vi har passert 3000 endringsmeldinger, det har vært et ekstremt arbeid for prosjektet å håndtere, sier stortingspresidenten.

9. Hvordan kunne Olemic Thommessen stole på at stortingsdirektør Ida Børresen, som er uten byggherre-kompetanse, ville ha nødvendig styring og oppfølging med prosjektets økonomi?

Bakgrunn: Thommessen har slått seg til ro med følgende organisering – til tross for at staten har egen byggherrekompetanse i Statsbygg:

– Vi har hatt en etablert kommandolinje. Det er direktøren som rapporterer til presidentskapet. Vi har også hatt medlemmer fra prosjektet til stede på presidentskapsmøter. Jeg mener vi har fulgt de rutinene man kan forvente, og som vi bør ha, sier Thommessen.

Mer om

 1. Olemic Thommessen
 2. Stortinget

Flere artikler

 1. Thommessen vil ikke svare på om han ba om informasjon

 2. Olemic Thommessens svarte hull – avsløring om nytt møte skaper trøbbel i forklaringen

 3. Støre etter Olemic Thomessens redegjørelse: – Mange hull i forklaringen

 4. Krever forklaring fra Thommessen: Kan felles av egen tale

 5. Olemic Thommessen (H) trekker seg som stortingspresident

Fra andre aviser

 1. Thommessen: Mange ting vi kunne gjort annerledes

  Bergens Tidende
 2. Thommessen legger ansvaret for informasjonssvikt på direktøren

  Bergens Tidende
 3. Thommessen etter krisemøtet: -Ble ikke godt nok informert av Ida Børresen

  Aftenposten
 4. Stortingets tidligere direktør beklager uttalelser i byggesaken: – Jeg var upresis

  Bergens Tidende
 5. Onsdag må han svare: Her er fire spørsmål som kan felle stortingspresidenten

  Aftenposten
 6. Stortingspresident Olemic Thommessen trekker seg etter Stortingets byggeskandale

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder