Ap om kaoset på ID-feltet: – En skandale

Politiet vil gjerne avsløre mer ID-juks blant asylsøkere – men får ikke regjeringen med på en gjennomgang av hele ID-feltet. Ap kaller det oppsiktsvekkende.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ikke alle kriminelle som er ulovlig i Norge blir sendt ut av landet. VG har vært med politiet ut på aksjon mot en straffedømt mann som har vært ulovlig i Norge i åtte år – men som trolig ikke blir sendt til hjemlandet.

Politiets utlendingsenhet mener det avsløres for lite ID-juks blant asylsøkere i Norge – at det er for enkelt å jukse med identitet. Derfor har de bedt om en totalgjennomgang av feltet.

les også

Politiet: Det avsløres for lite ID-juks blant asylsøkere i Norge

Tirsdag kom svaret fra justisdepartementet – og det inneholder ingen lovnader om en utredning.

Ap mener svaret er oppsiktsvekkende.

– Det er et sikkerhetsproblem at så mange som enten jukser med identitet eller ikke klarer å fremskaffe det. Dette gjelder veldig mange – og jeg tror det hadde vært en god idé med en gjennomgang, sier Lene Vågslid, justispolitisk talsperson i Ap, til VG.

– Det er utrolig passivt av justisministeren å ikke egentlig klare å svare på spørsmålet om han vil ha en gjennomgang engang. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at justisministeren ikke bare omfavner det forslaget, sier Vågslid.

UTFORDRES: Ap mener det er oppsiktsvekkende at justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ikke har gitt et blankt ja til en totalgjennomgang av ID-feltet. Wara sier de er ferdig med utredningene – og nå skal starte med tiltak. Foto: Line Møller

Krise for nytt ID-prosjekt

Både politiet og Nasjonalt ID-senter mener Norge må bli bedre på å avdekke juks med pass, førerkort og bankkort. Og at de nye nasjonale ID-kortene som Norge kan få, kan bidra til det.

Men det er krise for prosjektet med de nye ID-kortene. Prosjektet skulle være ferdig i 2016, men har blitt utsatt fire ganger. Da Sylvi Listhaug (Frp) var justisminister, innrømmet hun dårlig styring.

– Det er en skandale at Frp ikke har klart å få på plass det ID-prosjektet og styrke ID-sikkerheten. Det er noe regjeringen, og særlig Frp, har lovet å få på plass. Det skulle vært på plass i 2016, men nå er det helt i det blå, sier Vågslid.

Både politiet og Nasjonalt ID-senter advarer om at ingen har totalansvaret for ID-feltet i Norge dag, og sistnevnte mener feltet er kaotisk og fragmentert.

– Prosjektet med ID-kort handler ikke om retur, men det handler om at vi skal vite hvem folk er, å hindre ID-juks og at vi ikke har sikre systemer for nasjonal ID. Det er for enkelt å jukse i dag, og ansvaret ligger litt her og der. Nå har vi hatt fire Frp-statsråder på fire år som har snakket mye om dette prosjektet, og så strander det helt, sier Vågslid.

– Hva ville du gjort annerledes?

– Det er et krevende spørsmål. Vi ville fått på plass prosjektet som gjør at vi vet hvem folk er, slik at de ikke kan utnytte systemet og begå kriminalitet. I tillegg mener jeg som PU sier at vi trenger en utredning. I tillegg til å få på plass ID-prosjektet.

Regjeringen: – Vi er ferdig med utredningene

Justisminister Tor Mikkel Wara viser ingen tegn til å ville gi politiet og Nasjonalt ID-senter totalgjennomgangen de ber om. Han lister opp enkelttiltak regjeringen skal komme med:

– Vi er ferdig med utredningene, og arbeider nå med tiltakene. Til høsten legger vi frem et lovforslag som gir politiet bedre hjemmel til personundersøkelser ved asylregistrering, som er viktig for å klarlegge ID, skriver Wara i en e-post til VG.

Han sier de også ser på et forslag om strengere regler for kriminelle de ikke får returnert til hjemlandet fordi de ikke vet hvem de er – og at arbeidet for å avsløre asylsøkere med opphold på feilaktig grunnlag er styrket.

– I tillegg vil vi gjennomføre mer omfattende registrering av fingeravtrykk i alle utlendingssaker, og se på muligheten for utvidet lagringstid av de fingeravtrykkene som blir registrert. Begge deler tar vi sikte på å få på plass i løpet av høsten, skriver Wara.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder