BRANN FLERE STEDER: Ved Elgsjø på Notodden i Telemark jobbet sivilforsvaret torsdag kveld iherdig med å slukke skogbrann. Foto: Helge Mikalsen

Ekstremsituasjon i Telemark – alle mannskaper kalt ut

ELGSJØ (VG) 50 branner har det siste døgnet herjet i Telemark og brannvesenet har jobbet gjennom hele natta. Men flere branner kan blusse opp.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Dette er unntakstilstand, den størrelsesordenen her. Det er så vanvittig tørt nå og det er meldt lignende vær i dag i store deler av Telemark, sier underbrannmester Stian Frislie ved 110-sentralen i Telemark.

Det er ikke erklært offisiell unntakstilstand, men det er slik brannvesenet beskriver hvor uvanlig vanskelig denne situasjonen er.

– Vi håper virkelig at folk er forsiktige og varsler så fort de ser noe, så vi får tatt det tidlig, understreker Frislie.

De har kalt inn alle ekstra brannmannskaper for å takle brannene som rammer nesten alle kommunene i hele Telemark. Sivilforsvaret er også på plass.

– Det er fortsatt mange mannskaper ute, vi har en rundt en ti til femten hendelser. Det er ikke over ennå, plutselig kommer det igjen, operatør Jørn Halvor Ufs ved 110-Telemark til VG klokken 13.
les også

Kaller inn flere helikoptre for å bekjempe skogbranner

Rammes av branner - men det tennes fortsatt bål

Fædrelandsvennen melder om 18 branner i Agder fredag. Brannvesenet der opplyser til VG at de må sette inn «massivt med ressurser» i Setesdal.

– Det er fremdeles Vest-Agder og Midt-Agder som har det tøffeste. For vår del i øst har vi kontroll nå, vi har kun én aksjon pågående. Vi har slukket tre andre banner i natt, sier brannsjef Dag Svindseth i Østre Agder til VG.

Brannvesenet i Mandal kom utpå formiddagen med en lite fornøyd melding. Noen hadde nemlig tent opp bål i et område nord for Mandal. Både politiet og brannvesenet måtte rykke ut.

– Brannvesen og politi er lite fornøyd med å få slike meldinger nå. Bålforbudet burde være godt kjent, understreker de.

VG i Telemark: Her kjemper de mot flammene

Frykter enda en ekstremdag

Fredag morgen er de fleste av de 50 brannene i Telemmark under kontroll og i etterslukkingsfasen. Men de må likevel hente inn flere mannskaper for å få kontroll på fem branner som fortsatt er aktive.

Bruk av helikopter blir vurdert fortløpende. Så håper de at ikke flere oppstår.

– Vi kalte inn ekstramannskap og måtte ta i bruk gamle tavler som vi skrev på for å holde oversikt over alle brannene i de ulike kommunene, i stedet for å skrive på data. Telemark hadde også ute alt av mannskap og utstyr i løpet av dagen. Alle som ikke var på ferie, ble kalt ut, sier operatør Arne Momrak ved 110-sentralen i Telemark til NTB.

les også

Over 100 skogbranner i Sør-Norge

– Om det blir det samme i morgen med lyn og torden i 14-tiden, så er det ikke utelukket at dagen blir lik som den i dag, sa operatøren torsdag kveld.

MÅTTE STOPPE FLAMMENE Ved Elgsjø på Notodden torsdag kveld. Foto: Helge Mikalsen

– Det som har vært bra, er at folk er flinke til å varsle tidlig så vi kommer kjapt i gang. Og vi setter pris på at folk tar seg tid til å sjekke om det er røyk eller brann de ser. Også er det klart det koker litt i toppen når vi får meldinger om at folk har tent bål, sier Momrak.

Tørken i Sør-Norge førte torsdag til over 100 skogbranner i Sør-Norge, fordelt på Agder-fylkene, Vestfold, Østfold, Buskerud, Hedmark, Oppland og Rogaland i tillegg til Telemark. Politiet opplyser likevel at det ikke har vært fare for folk eller bygninger.

Advarer: De to neste dagene blir kritiske

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mener de neste to dagene blir kritiske.

MOT FLAMMENE: Sivilforsvaret ble kalt inn for å hjelpe til med flammene ved Elgsjø. Foto: Helge Mikalsen

les også

Fare for mer lynaktivitet - flere tusen lynnedslag torsdag

– Heldigvis er Brann-Norge og beredskapen så god at om vi går tomme for folk i Telemark, har sivilforsvaret lovet folk fra nabofylker. Det kan komme folk fra Finnmark, og i Telemark har vi en egen stor tropp med spesialtrente skogbrannfolk, sier Momrak.

Vann en utfordring

Momrak sier mannskap ikke er et problem, men at slanger og vann kan bli en utfordring.

STOR INNSATS: Ved Elgsjø på Notodden jobber sivilforsvaret iherdig med å slukke skogbrann. Foto: Helge Mikalsen

– Fortsetter det sånn her, og vi må legge tusenvis av meter med slange, kan det begynne å skorte på slange. Vanligvis kommer brannvesenet med en mannskapsbil med opp til 3500 liter vann og en tankbil med 11.000 liter vann. Hvis de klarer å legge slanger ut fra bilene, gjør de det. Hvis ikke må en hente fra elver, vann og sjø, sier operatøren.

les også

Skogbrannen i Froland er under kontroll

les også

Tog med bremsene på forårsaket brann ved Gjøvikbanen

Lyn i vente

I tiden fremover er det ventet enkelte lokale regnbyger i Sør-Norge, men sannsynligvis vil ikke disse bli kraftige nok til at skogbrannfaren minker. Og fredag kan det bli nye lynnedslag.

– Det er ventet bygevær framover, og særlig fredag kan det bli gode sjanser for regn og torden flere steder. Det er skummelt når det er lynaktivitet i sammenheng med tørke, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder