Av TOM BAKKELI, FRANK GANDER, ERIK TUMYR, ROLF WIDERØE HEGE LYNGVED ODINSEN, ANNE-ELISABETH NÆSS (foto), WERNER JUVIK (foto) og NILS BJÅLAND (foto)
Av TOM BAKKELI, FRANK GANDER, ERIK TUMYR, ROLF WIDERØE HEGE LYNGVED ODINSEN, ANNE-ELISABETH NÆSS (foto), WERNER JUVIK (foto) og NILS BJÅLAND (foto)

Torpedo funnet død i varebil

INNENRIKS

ROA/OSLO (VG) Skjult i en varebil ved Roa stasjon på Hadeland fant politiet i natt liket av torpedoen Eivind Johansen (30). En 27-åring tilsto samtidig å ha skutt Johansen i klubblokalene til Untouchables MC på Alnabru tirsdag kveld.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:22

-Handlet raskt

Ifølge advokaten har 27-åringen avgitt en omfattende og grundig forklaring hvor han innrømmer å ha avfyrt drapsvåpenet. Han erkjenner ikke straffskyld.

Drapet på den kjente torpedoen Eivind Johansen ser dermed ut til å være langt på vei oppklart, etter bare to døgns etterforskning av det som i utgangspunktet var en forsvinningssak.

- Jeg er svært fornøyd med at drapet ser ut til å ha funnet sin løsning så raskt. Det skyldes et godt samspill mellom de ulike seksjonene i Oslo politidistrikt og at vi torde å gå så kraftig til verks fra første dag, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt.

Rykter i underverdenen

Etter savnetmeldingen fattet politiet raskt mistanke til at forsvinningen var et resultat av en kriminell handling:

* Da politiet tok seg inn i klubblokalene til Untouchables MC på Alnabru onsdag kveld på bakgrunn av savnetmeldingen, fant kriminalteknikerne til dels store blodspor i byggets tredje etasje. Fire personer ble pågrepet samtidig.

* Flere detaljerte rykter om at den beryktede torpedoen var drept, verserte i Oslos underverden og nådde til slutt politiet.

* I går ettermiddag sendte politiet ut en etterlysning av Eivind Johansen og bilen hans. Like etter ble bilen, en sølvgrå Audi A8, funnet hensatt i Radarveien på Lambertseter. Politiet la overfor de pårørende ikke skjul på at det var et illevarslende tegn.

* Rundt midnatt kom bekreftelsen på de stadig sterkere ryktene om at Eivind Johansen var tatt av dage: Bak i en uregistrert, hvit Volkswagen kassevogn ved Roa stasjon, syv mil nord for Oslo, fant politiet liket av Eivind Johansen. Bilen ble funnet på grunnlag av flere vitneavhør.

Sikret spor

Bilen - som kan knyttes til MC-klubben på Alnabru - skal ha stått innerst på parkeringsplassen i skogområdet siden natt til onsdag. Flere hundre togreisende må ha passert den på vei til eller fra stasjonen uten å vite noe om det grufulle innholdet.

Åstedsgranskerne fra Oslo politidistrikt jobbet i natt med å sikre spor i og rundt bilen.

Etterforskerne understreker at det mangler en rekke brikker før det helhetlige bildet er på plass.

Men allerede nå fremstår et relativt klart bilde av de ytre omstendighetene rundt drapet:

Eivind Johansen ble sist sett i live da han gikk inn i lokalene til MC-klubben Untouchables i Strømsveien 223 i Oslo tirsdag ettermiddag. Han kom sammen med en annen mann, som stakk fra stedet da han været alvorlig trøbbel.

Lånte penger

Utgangspunktet for visitten skal ifølge flere kilder ha vært en langvarig krangel om penger. Eivind Johansen skal for to år siden ha lånt bort ca. 10 000 kroner til en Oslo-mann i midten av 20-årene. Mannen klarte ikke å tilbakebetale med renter innen fristen.

Dialogen mellom låntageren og Johansen skal først ha vært god, men den fryktede torpedoen skal senere ha opptrådt med trusler og vold for å inndrive pengene.

Noen måneder etter at han fikk lånet, skal 25-åringen endelig ha klart å tilbakebetale det dobbelte av lånesummen til Johansen.

Uoverensstemmelsene skal av uvisse årsaker likevel ha fortsatt, med påfølgende bruk av vold og trusler. Kilder i miljøet sier til VG at 25-åringen og hans kamerater følte seg så truet at de anskaffet seg våpen.

Skutt i hode og bryst

En av dem var den nå drapssiktede 27-åringen, som befant seg i Untouchables-lokalene da Eivind Johansen kom dit tirsdag kveld.

Ifølge 27-åringens forklaring skal Eivind Johansen ha tatt seg inn i motorsykkelverkstedet i underetasjen i det ombygde industribygget. MC-medlemmene som oppholdt seg i leilighetene i bygningens tredje etasje skal ha advart Johansen mot å komme opp til dem.

Eivind Johansen ignorerte advarselen, og gikk likevel opp i tredje etasje. Det ble fatalt.

Like etter skjøt 27-åringen tre-fire skudd med et grovkalibret håndvåpen, og prosjektilene traff Johansen i brystregionen og i hodet.

- Det oppsto en der- og da-situasjon hvor min klient følte seg svært truet. Situasjonen fikk dessverre en tragisk utgang, sier 27-åringens forsvarer.

La liket i varebil

Advokaten opplyser at 27-åringen er tilknyttet MC-klubben på Alnabru, men at han ikke er noen lederprofil.

Drapsmannen og hans kamerater skal ha fått panikk da alvoret i situasjonen gikk opp for dem. I stedet for å ringe politiet, skal de ha buksert liket ut i en stor Volkswagen LT kassebil, uten skilter.

I ly av nattemørket kjørte de riksvei 4 nordover til Roa på Hadeland, hvor de satte fra seg bilen med liket. De fjernet også Eivind Johansens bil, men i motsatt retning - på Lambertseter øst i Oslo.

Etter det VG kjenner til, skal også avdødes mobiltelefon ha blitt fjernet for å unngå at den avsatte elektroniske spor om ferden fra Alnabru til Hadeland.

27-åringen har samtykket i varetektsfengsling, og avhørene av ham fortsetter i dag.

- Jeg utelukker ikke flere pågripelser i saken, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen.

Her kan du lese mer om