DYRE SMERTER: Helge Kronborg forteller at han har brukt 100.000 kroner av egen lomme for å kurere smertene han har slitt med i 14 år – uten at det har hjulpet. Foto: Brian Cliff Olguin VG

Helge (79) sliter med smerter: – Jeg har ikke kunnet sitte lenge på 14 år

79 år gamle Helge Kronborg har slitt med smerter i sittemuskelen i 14 år. Legene har så langt ikke kunnet hjelpe ham.

– I vår var jeg i kontakt med en lege i Drammen, og han hadde jeg veldig tro på fordi det virket som om han tok meg på alvor. Veldig mange av de andre legene jeg har vært hos har ikke skjønt hvor jævlig det er, sier Helge Kronborg til VG.

79-åringen er bosatt i Vikersund i Buskerud sammen med samboeren Anne Berit. Da paret var på ferie i Thailand for snart 14 år siden, fikk han med ett store smerter i isjiasnerven i venstre ben, som går fra korsryggen og ned langs baksiden av låret og helt ned til foten.

– Han klarte nesten ikke å gå, så vi måtte brette ham inn i en tuk-tuk for å kjøre ham til legen, forteller samboeren.

Etter at smertene oppsto i Thailand, merket ikke Krongborg noe mer til nerven, før han en ukes tid senere begynte å slite med store smerter i sittemuskelen. Smertene har siden blitt værende, og etter over 30 undersøkelser har ikke 79-åringen fått noe svar på hva som plager ham.

Fikk kreft

For rundt seks år siden fikk Kronborg påvist kreft i endetarmen og ble senere operert. I etterkant fortsatte smertene å plage ham. I årene som gikk ble han behandlet av en rekke ulike leger, og fikk blant annet trykkbølgebehandling av fysioterapeut Fredrik Bekken i 2011. Dette hjalp heller ikke på smertene.

– Noen ganger er det svært vanskelig å fastsette en klar diagnose. Det ble foreslått trykkbølgebehandling av en fysikalsk medisiner, noe jeg var enig i:

– Når en pasient kommer inn til oss, ser vi alltid på tidligere behandlinger, og ettersom vi ikke kunne fastsette noen diagnose hos Kronborg, gjennomførte vi en prøvebehandling. Dette hadde noe effekt, men ikke ønskelig effekt hos pasienten, forklarer Bekken til VG.

Les også: 150.000 nordmenn rammet av ukjent svettesykdom

79-åringen har så langt brukt 100.000 kroner av egen lomme på å betale for behandlinger, uten resultat.

Krongborgs fastlege opplyser til VG at han så langt ikke har fått fastsatt noen diagnose på smertene han sliter med.

Må bruke sovemedisin

Legen Kronborg kontaktet i vår, begynte kort tid etter å arbeide ved Kongsberg sykehus i Drammen, der han ble innkalt til ytterligere undersøkelse. Legen satte blant annet en spinalbedøvelse i ryggen til Kronborg for å undersøke hvor smertene satt.

– Jeg kunne ikke kjenne store deler av underkroppen min, men sitteknuten kunne jeg fortsatt kjenne, alt annet var bedøvet, forteller han.

Sitter han lenge av gangen, kjenner 79-åringen smerter på samme punkt hele tiden. På kveldstid er han avhengig av sovemedisiner for å få nok søvn.

– Jeg må alltid ligge på høyre side av kroppen. Å slappe av om dagen nytter ikke, det er vondt hele tiden, men når jeg står oppreist eller går kjenner jeg ingen verdens ting, forteller han.

Les mer: Da vergen kom på sykehus ble demente Grethe (78) en kasteball i systemet

Kunne ikke hjelpe

Videre ble Kronborg sendt til rektoskopi ved Kongsberg sykehus – en undersøkelse av endetarmen og deler av tykktarmen. Der ble det foreslått at han skulle gjennomgå en ny operasjon.

Etter en stund kom han i kontakt med en lege ved sykehuset, som fortalte ham at de ikke ville gjennomføre noen operasjon likevel.

– De sa de ikke kunne hjelpe meg, fordi de ikke hadde kompetanse eller kapasitet til det. Men da lurer jeg jo på hvorfor jeg ikke har blitt sendt til noen som har rett kompetanse, spør han.

STÅR MANGE TIMER DAGLIG: Helge Kronborg (79) bruker store deler av dagen på å stå og løse kryssord hjemme i stua i Vikersund. – Jeg trener og går tur flere ganger i uken, å legge seg ned og slappe av nytter ikke, for det gjør for vondt, forteller han. Foto: Brian Cliff Olguin VG

– Kan ikke alltid stille en presis diagnose

Fagdirektør ved Kongsberg sykehus, Halfdan Aas, skriver i en e-post til VG at de ikke alltid kan stille en presis diagnose hos pasienter som sliter med smerter, utover at det er en smertetilstand.

– Pasienten har vært til vurdering hos ulike spesialister ved flere sykehus, både i Vestre Viken og ved Oslo universitetssykehus (OUS). Det er gjort ulike billeddiagnostiske undersøkelser. Han har også fått gjennomført en operasjon på grunn av den aktuelle problemstillingen ved et annet behandlingssted, skriver Aas.

– Slike pasienter må behandles med ulike smertelindrende tiltak, skriver han videre.

Etter at VG tok kontakt med Kongsberg sykehus, der Kronborg sist var inne til behandling på sykehusets smertepoliklinikk, er Kronborg på ny innkalt til en samtale med legene på sykehuset.

–Vi ønsker å hjelpe pasienten på best mulig måte. Pasienten får derfor tilbud om en ny vurdering på smertepoliklinikken ved Kongsberg sykehus, skriver Aas.

Samboer: – Vi holder på å gå på veggen

I dag er Kronborg mest oppgitt over at han ikke har fått noe tydelig svar på hva som feiler ham etter 14 år med undersøkelser.

– Jeg mener at legene må gi meg klar beskjed hvis de vet at det ikke er noe mer de kan gjøre. Slik at jeg ikke blir sendt som en kasteball i hytt og vær, forteller han.

Også samboeren, Anne Berit, er oppgitt over situasjonen.

– Dette påvirker ikke bare ham, men også meg. Vi kan ikke reise på ferie lenger, og det går ut over det sosiale. Når vi skal på kino, må vi sitte i nærheten av veggen slik at han kan reise seg opp med jevne mellomrom. Det må jo finnes en lege i Norge som kan hjelpe ham:

– Vi holder på å gå på veggen begge to, sier hun.

Fikk du med deg? Smerter svekker hukommelsen

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder