DREPT I FJOR - HEDRET I ÅR: Flere år etter at Trond André Bolle ble innstilt til Norges høyeste utmerkelse, blir han tildelt Krigskorset med sverd. Her er den erfarne marinejegeren på et av sine mange oppdrag i Afghanistan. - Det er akkurat slik vi husker Trond, sier en av hans medsoldater om bildet VG har fått eksklusiv tilgang til. Foto: PRIVAT

Trond Bolle får Krigskorset med sverd

Flere års medaljekamp er over

Hedres for Afghanistan-operasjoner

(VG Nett) Som første soldat etter andre verdenskrig blir marinejegeren Trond Bolle tildelt Krigskorset med sverd for sin heltemodige innsats for Norge.

  • Tom Bakkeli
  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Forsvarsminister Grete Faremo kunngjorde tildelingen av landets høyeste utmerkelse til Trond Bolle nå i formiddag - like etter at tildelingen ble bestemt av Kongen i statsråd.

- Trond André Bolle gjorde en bemerkelsesverdig innsats som skvadronsjef i Afghanistan. Jeg er stolt av å kunne ære ham med Norges høyeste utmerkelse. Det er samtidig med tungt hjerte jeg står her i dag, siden jeg ikke kan gi ham medaljen selv, sa Faremo til pressen under en seremoni på Akershus festning.

Bakgrunnen kunne knapt være mer dramatisk: Krigshelten Trond Bolle får Krigskorset med sverd post mortem.

27. juni i fjor ble han drept av en veibombe i Afghanistan sammen med kollegene Christian Lian, Simen Tokle og Andreas Eldjarn.

- Med denne medaljen håper jeg å kunne hedre og ære hans minne, sa Grete Faremo da hun offentliggjorde avgjørelsen.

Bakgrunnen for tildelingen av Krigskorset er imidlertid Bolles innsats under hemmelige operasjoner i den sørafghanske provinsen Helmand i 2005.

Under amerikansk kommando i operasjon «Enduring Freedom» ledet Trond Bolle en styrke med norske marinejegere, etterretningsagenter og afghanske kolleger langt inne i Talibans kjerneområde.

I talen sin på Akershus festning fredag, gjorde statsråden som mange før henne: Tegnet et bilde av en moderne krigshelt som gang på gang har blitt fremhevet som en av Norges beste soldater.

- Viste fremragende lederskap

HØYTHENGENDE UTMERKELSE: Krigskorset med sverd. Foto: FORSVARET

- Han opptrådte som en meget god representant for norske verdier og rettsoppfatninger i ekstremt krevende situasjoner under kamp. I rapporter fra Helmand- og Uruzgan-provinsene i Afghanistan dokumenteres det at orlogskaptein Trond André Bolle utøvde fremragende lederskap over tid under ekstremt vanskelige oppdrag, sa Faremo.

- Selv om den enkelte situasjon kan være sammenliknbar med andres innsats i operasjonsområdet, er det i dette tilfelle antall episoder som er unikt og vitner om spesielt fremragende lederskap, sa Faremo.

Generalinspektøren for Sjøforsvaret, Haakon Bruun-Hansen, var en av dem som støttet innstilingen på Krigskorset til Bolle.

- Trond ledet styrken fra Marinejegerkommandoen (MJK) i Helmand over en periode på tre-fire måneder. De var veldig mye i strid. Trond var svært kreativ og brukte kapasitetene våre på nye måter, og han behandlet afghanerne som var med på en fremragende måte, har Bruun Hansen tidligere sagt til VG.

- Trist å få den post mortem

Flere har kritisert regjeringen for at de ikke fremmet tildelingen av Krigskorset til Bolle mens han levde. Allerede i 2006 innstilte daværende forsvarssjef Sverre Diesen på dette.

BAKGRUNN: Regjeringen nektet helten Krigskorset

- Vi i familien synes at det er trist at han eventuelt først kan få denne medaljen post mortem, og ikke mens han var i live, sa Trond Bolles bror, Freddy Bolle, til VG etter brorens død i fjor.

- At saksbehandlingen av Norges høyeste utmerkelse tar lang tid, har vi full forståelse for. Imidlertid undres vi over at det nå har gått over fire år uten at en avgjørelse har blitt fattet, sa Freddy Bolle.

Massiv støtte

Norges høyest dekorerte krigshelt, Gunnar «Kjakan» Sønsteby (92), som er den eneste med Krigkorset med tre sverd, har støttet tildelingen av Krigkorset til Bolle.

Det har også Ombudsmannen for Forsvaret, Kjell Arne Bratli.

- Bolle var en fenomenal soldat og person, som har utført mange bragder i Norges tjeneste. Trond burde definitivt vært tildelt Krigskorset med sverd for lenge siden. Om noen skulle hatt det, var det han, har Bratli tidligere sagt til VG.

20 år som marinejeger

Trond André Bolle vokste opp i Vestby sør for Oslo, med tre eldre brødre hvorav to var elitesoldater. Selv passerte han opptaket til Marinejegerkommandoen i 1990, og levde opp til forventningene for spesialstyrkene.

- Han var en svært dyktig offiser, som har deltatt i alle våre operasjoner med fantastisk innsats og usedvanlig selvoppofrelse, sier Haakon Bruun-Hansen.

Saken fortsetter under bildet!

I AFGHANISTAN: Et av de siste bildene som er tatt av Trond Bolle, dagen før han ble drept av en veibombe i Almar-distriktet i Afghanistan i 2010. Foto: PRIVAT

Etter seks år som elitesoldat hoppet marinejegeren av den militære løpebanen. I det sivile var han med på å etablere et firma som drev en barnevernsinstitusjon, og salg av eiendom.

Han var også en periode tilknyttet Etterretningstjenesten, før han kom tilbake til Marinejegerkommandoen tidlig på 2000-tallet.

Hentet Skah-barna

I fjor deltok Bolle i jakten på pirater utenfor Somalia med base på fregatten KNM Fridtjof Nansen.

Bare noen uker senere medvirket han i den private aksjonen for å hente barna til friidrettsstjernen Khalid Skah til Norge.
Barna til norske Anne Cecilie Hopstock og Skah ble hentet ut av Marokko 22. juli etter at de tre dager tidligere rømte fra faren i Rabat.

Den private operasjonen var organisert av en vestlending i 30-årene som hadde jobbet som undercoveragent i politiet før han ble rekruttert til Etterretningstjenesten. I boken til Hopstock ble eksagenten kalt «Petter».

«Petter» tok kontakt med en av de to marinejegeroffiserene for å skaffe hjelp til å få barna ut av Marokko i all hemmelighet.
I et VG-intervju beskrev «Petter» sitt forhold til Bolle og hans kollega:

- For meg er dette gode venner, modige mennesker som baserer sine avgjørelser på samvittighet, sier han i intervjuet.

- Stilte opp på flekken

Han beskrev Bolle og den andre spesialsoldatens innsats som en nødrettssituasjon.

- De var i sivilt, og på ferie, og responderte på en telefonsamtale som førte til at de stilte opp på flekken. Det var ikke snakk om noen form for betaling ut over dekning av egne utlegg. Ingen våpen var involvert. For oss er dette snakk om å handle etter samvittighet, sa «Petter».

34-åringen tok en telefon til en av de to offiserene i marinejegerkommandoen.

- Heldigvis finnes det gode mennesker der ute som stiller opp. Dette handler om kameratskap. De er mine venner. Vi har jobbet sammen under vanskelige forhold, sa han i intervjuet.

FÅ SISTE NYTT OM NORGES DELTAKELSE I INTERNASJONALE OPERASJONER! BLI TILHENGER AV VG NETTs FACEBOOK-GRUPPE NORGE I KRIG!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder