Hevdet han takket nei i 2013: Sandbergs reise til statsrådposten

Ja. Nei. Tja, forresten. Innenriks. Vet ikke. Fisk!

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Frp-nestleder Per Sandbergs vei til å bli fiskeriminister må være i norgestoppen i medieomtale frem og tilbake. Da han til slutt endte utenfor regjeringskollegiet etter valget i 2013, uttalte han noen uker senere til TV 2 at han hadde sagt nei til å bli både justisminister og samferdselsminister.

– Hvis man skal gå inn som statsråd i en regjering så må man være 100 til 110 prosent motivert for å kjempe for Frps kjernesaker. Jeg er ikke så motivert i dag at jeg synes jeg kan være med å bidra så sterkt som jeg burde, sa han da.

– Ikke motivert nok

I november 2013 utdypet Sandberg i sin egen bok «Mot min vilje»: Frykten for støy rundt hans egen person, sammen med hensynet til familien, var avgjørende for at han da ikke ville sitte ved Kongens bord.

Ifølge Sandberg selv, ble beslutningen om at han ikke ønsket det, tatt allerede 4. oktober 2013. Under fire øyne fortalte Sandberg til Siv Jensen at han ikke var motivert nok, og at det ville koste partiet for mye å ha ham med som statsråd.

Se også: Stort VGTV-intervju med Sandberg fra 2013

I et intervju med VG samme måned, svarte Sandberg:

– Det er interne prosesser som har vært vanskelig. Jeg var også sliten. Det er en samling av årsaker til at jeg ikke valgte det, sier Sandberg.

Comeback kid

I januar 2014 var nei blitt tja, motivasjonen var på vei tilbake.

– Jeg avviste det heller ikke i fjor høst. Jeg var sliten, og jeg er fortsatt i en situasjon der jeg bygger opp motivasjon og krefter. Men fire år er lang tid, og jeg ser ikke bort fra at jeg på den tiden samler opp så mye krefter at jeg vil signalisere det dersom jeg ser at det er behov for meg, uttalte Sandberg til NRK.

I boken gjør han det også klart at han ikke er politisk død.

«Det er ikke ukjent med rokeringer etter hvert. Jeg tenker på Stoltenbergs regjeringer – det har vært flust av justeringer og utbyttinger der. Jeg håper jo det ikke vil trenges, at denne regjeringen står støtt, men hvem vet hva som skjer i framtiden. Kanskje er konfliktene innad i partiet færre da, kanskje er presset på kona mi mindre da, kanskje jeg har fått samlet krefter. Dette toget har gått, ja – men det kommer som kjent alltid et til. Jeg sa til Siv for et par dager siden at om et år eller to er jeg sikkert blitt hyperaktiv igjen, og det kommer hun nok til å merke! Vi lo godt av den.»

Lanserte innenriksdepartement

Og i september i år var han klar, men ville ha opprettet et eget superdepartement.

– Jeg har mer lyst til å være statsråd nå enn høsten 2013. Da må det konstrueres et nytt departement. Et innenriksdepartement, sa Sandberg leende i et intervju med TV 2.

Et slikt departement kan ta seg av samordningen av regioner, turisme og reiseliv – og muligens deler av justisdepartementets ansvarsområder, ifølge TV 2.

– Om du blir tilbudt en statsrådspost, hva sier du da?

– Da blir jeg kjempeglad, sa Per Sandberg til TV 2 i september.

Men når rokeringen nå endelig kommer er det ikke akkurat som innenriksminister: Han blir etter alle solemerker fiskeriminister. Men likevel sier han altså ja, sier kilder som er tett på prosessen.

Blir han statsråd, vil han sikkert få råd om å bli en smule mer diplomatisk dersom samarbeidet med regjeringspartner Høyre skulle butte imot, og for eksempel ikke gjenta det han sa høsten 2008.

Da gikk han nemlig hardt ut mot Høyre i Dagsavisen og betegnet partiet som «desperat og usaklig». Han var etter eget utsagn «dritt lei Høyre».

Nå er åpenbart ikke lei hverken Høyre eller fisk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder