MILLIONMANNEN: USAs tidligere president, Bill Clinton, under sitt foredrag på «EAT - Stockholm Food Forum» i mai i fjor. Foto:Eatforum.org,NTB scanpix

Bill Clinton fikk 3,5 millioner for denne timeslange talen: Stordalen er Clintons største enkelt-bidragsyter

De har holdt taler og foredrag i alle verdenshjørner. Men ingen steder har Bill og Hillary Clinton fått et høyere honorar det siste året enn det de fikk av Petter Stordalen.

  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

Petter Stordalen - ingen over ingen ved siden - når det gjelder bidrag til The Clintons:

New York Times og Wall Street Journal (du må betale for å se denne siden) skriver om inntektene til Hillary og Bill Clinton de siste 16 månedene.

Samlet har de fått minst 25 millioner dollar i følge oversikten Hillary Clinton har oppgitt til myndighetene. Det dreier seg hovedsakelig om inntekter fra betalte foredrag fra bedrifter, banker og andre organisasjoner.

3,5 millioner

New York Times skriver at Hillary Clintons største enkeltinntekt i 2014 og 2015 er på 350 000 dollar.

Og at mannen topper det klart, med et honorar på 500 000 dollar, som i fjor utgjorde rundt 3,5 millioner kroner: «Fra EAT Stockholm Food Forum», oppgir Hillary Clinton i sin oversikt som hun har signert og overlevert myndighetene i forbindelse med sitt presidentkandidatur.

30 MILLIONER: Her er skjemaet Hillary Clinton har sendt inn for å redegjøre for familiens inntekter, som hun signerte 15. mai. Kilde: Wall Street Journal. Foto: ,

EAT-Forumet er det Petter Stordalens kone, Gunhild Stordalen, som er initiativtaker og pådriver for.

– Det var det han skulle ha

– Jeg skjønner at det går an å reagere på beløpet, men det var det han skulle ha. Vi prøvde å få det billigere. Men de ga seg ikke, så vi betalte. Hadde det gått til Bill Clinton personlig hadde vi nok tynt endel mer, men når pengene gikk til et veldedig formål, altså til Clinton Global Initiative, kom vi til at det var greit, sier advokat Henrik A. Christensen, talsmann for Petter Stordalens egen veldedige pengebinge: Stordalen Foundation.

Petter Stordalen har ikke vært tilgjengelig for kommentar 17. mai.

Korrigerte

New York Times skrev at pengene kom fra EAT Stockholm Food Forum, men EAT-pressetalskvinne, Beate Nossum, fremholder at det ikke var EAT som betalte. Det var det derimot Stordalen Foundation som gjorde.

TØFF: Bill Clinton skulle ha 500 000 dollar for dette foredraget. Han fikk det. Foto:Eatforum.org,NTB scanpix

– Vi vil bare presisere at bidraget til Clinton ble gitt av Stordalen Foundation, ikke av EAT Stockholm Food Forum, slik det feilaktig fremgår av saken, skriver hun i en mail til VG.

Bill Clinton var hovedattraksjonen på EAT-konferansen for et årsiden og dro altså med seg 3,5 millioner kroner for en times tale og deltakelse på konferansen. Han talte mandag 26. mai 2014, fra klokken 13.45 til 14.45.

– Dette var den første EAT-konferansen og Petter var villig til å hjelpe til for å få et stort navn. Det endte med Bill Clinton. Han var ønsket og da det var prisen, var vi villige til å betale. De fleste kjenner Clintons engasjement for klima og miljø og at han har vært den mest karismatiske presidenten siden John F. Kennedy, sier Christensen.

– Ble en suksess

– Og det viste seg å bli en suksess. Clinton bidro til at det ble stor oppmerksomhet om konferansen og om EAT, så det ble den starten de ønsket. Vi ser det jo i år, sier han og viser til et omfattende program 1. og 2. juni i Stockholm i år, hvor både den svenske og norske statsministeren deltar, sammen med blant andre kronprinsesse Mette-Marit og en rekke ledende fagfolk.

– Så egentlig var det en fornuftig investering?

– Om det var fornuftig vet jeg ikke, men den var i hvert fall god. Petter Stordalen er ganske god på å vite hva som skal til for å skaffe oppmerksomhet og han traff godt også denne gangen. Det er svært vanskelig å få etablert slike konferanser og starten har vært bra.

Ny konferanse i juni

Han fremholder at Stordalen Foundation også stilte opp overfor den første EAT-konferansen, for å dekke underskudd.

– Det var nødvendig oppstarthjelp. Nå har EAT fått mange sponsorer, blant annet Rema, som gjør at det er kommet godt i gang.

Artikkelen fortsetter under bildet

IDEEL BASE: Gunhild Stordalen er initiativtaker både til Stordalen Foundation og EAT. Foto:Tor Erik Schrøder,NTB scanpix

Det er ikke bare statsminister-deltagelse som kan komme til å gi fokus til årets konferanse i begynnelsen av juni.

Gunhild Stordalen har helt siden hun ble alvorlig syk i høst,sagt at målet er å komme tilbake i virksomhet, slik at hun kan få delta på årets Eat-konferanse på mannens Clarion Sign-hotell i den svenske hovedstaden. Hun gledet seg blant annet forrige helg over å kunne løpe Holmenkollstafetten.

913 millioner kroner

New York Times har også lagt sammen alle inntekter ekteparet Clinton har hatt siden Bill gikk av som president i 2001: 125 millioner dollar - 913 millioner kroner ut i fra dagens kronekurs, er det de i stor grad har snakket seg til, gjennom slike taler Bill Clinton holdt på EAT i fjor.

Det har de siste månedene vært et sterkt fokus i USA på Clintons økonomiske bidrag, og hva som er inntekter, ideelle intekter og sponsorinntekter. Nylig kom en bok som stiller store spørsmål ved om Clinton greier å skille sine personlige inntekter fra de ideelle inntektene.

– En personlig historie

Nossum fremholder at Stordalen Foundation har fulgt Clinton Global Initiative og deres arbeid innenfor klima og helse gjennom flere år.

– Stordalen Foundation inviterte Bill Clinton til lanseringen av EAT, både på bakgrunn av hans store internasjonale innsats innenfor klima- og helsefeltet og fordi han har en personlig historie som er relatert til kosthold og helse. Det at han deltok under Stockholm Food Forum under lanseringen i fjor, bidro til at EAT ble en stor suksess, fremholder hun.

På hjemmesiden til Stordalen Foundation, fremkommer det at EAT er et av initiativene til Stordalen Foundation.

Flere artikler

  1. Pluss content

    Denne talen kostet 3,5 mill

  2. Kronprinsesse Mette-Marit skal lede debatt for Gunhild Stordalen

  3. Gunhild Stordalen skal dele scene med Obama: – Utrolig stolt

  4. Nye Wikileaks-dokumenter: Ba donorer om å betale for Clinton-taler

  5. Gunhild Stordalen åpnet EAT-konferansen - Fortalte om oppveksten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder