SNØDD INNE: Leila Korsmoe trodde våren hadde kommet og ble derfor svært overrasket over dette synet så sent i april. Hun forteller at det er nesten 70 cm snø etter det hun har målt. Foto: Laila Korsmo

Ekstreme snømengder på Østlandet

Ikke siden midt på 1980-tallet har det kommet like mye april-snø i hovedstadsområdet som i år.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Leila Korsmoe på Brandbu i Gran kommune var en av dem som fikk en overraskelse da hun tittet ut vinduet tirsdag morgen.

VINTER i APRIL?: Leila Korsmoe på Brandbu i Gran kommune melder om ekstrem snømengde på Østlandet. Da hun målte nå i morges var det nesten 70 cm snø ved veien utenfor huset, opplyser Korsmoe. Foto: Leila Korsmoe

– Vi er snødd inne. Det har aldri vært så mye snø her. Bilen står parkert litt lengre oppe og det er snø til over hjulene, forteller Korsmoe.

Hun forteller at hun var ute og målte 48 cm snø i natt som hadde kommet på under ett døgn. Da hun målte ingen i morges viste måleren nesten 70 cm snø ved veien.

Les også: Det dårlige været fortsetter

– Vi trodde våren hadde kommet så det kom veldig brått på. Alt utstyret vårt har snødd ned og kommunen har ikke vært her og brøytet.

En tipser til 2200 forteller også om rundt 40 cm snø i Bjoneroa ved Randsfjorden i dag.

32 år siden liknende snømengder

VINTER WONDERLAND: – Noen høyere? spør tipseren som sende inn bildet av det han tror er rundt 40 cm snø utenfor huset i Bjoneroa. Foto: Tipser

Jan Inge Hansen, meteorologikonsulent ved Meteorologisk Institutt, forteller at det slett ikke er usannsynlig at Brandbu har mye snø nå på morgenkvisten etter alt snøfallet natt til i går og i dag.

– Det er sjeldent. Det er 32 år siden man hadde liknende snømengder i Oslo, forteller Hansen.

Les også hvorfor salget av rødvin stuper

Han forteller at målestasjonen i Asker hadde fått rundt 20 cm snø fram til i går og Lunder på Hadeland hadde fått 20 cm i går. Hansen anslår at det godt kan ha kommet 10 cm mer snø siden sist måling.

– Det er mye så sent i april. Det er ikke vanlig at snøen legger seg i slike mengder her i sør på denne tiden av året, forteller Hansen.

Snøværet skapte også kaos i flytrafikken i går. Om lag 150 av 800 flyvninger ble innstilt og timelange forsinkelser skapte den verste trafikkdagen på Gardermoen på flere år, skriver Dagbladet.

– Vi har ikke opplevd slikt på våren og har ikke hatt så massive problemer siden askeskydagene i april 2010, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor til Dagbladet.

Glatte veier på Vestlandet

Meteorologisk institutt sendte mandag ut OBS-varsel om lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av snø flere steder på Østlandet.

Slik så det ut på veien mellom Asker og Lier mandag:

Statens vegvesen kan opplyse om mange glatte veier på Vestlandet også i morgentimene tirsdag.

– Det har frosset på spesielt i området rundt Haugesund og området rundt Stavanger. Vi har fått inn mange meldinger så mannskapene er nå ute for å salte og strø, forteller Tommas Eriksen, trafikkoperatør.

Også politiet i Haugesund advarer mot glatte veier på Twitter:

Anbefaler: Ikke bruk sommerdekk

På Østlandet forteller han at det ligger en del snøslaps på fylkesveiene i Akershus og E6 nordfra inn mot Oslo, men at de største hovedveiene inn mot Oslo skal være normale. Også veiene i Hedmark og Oppland har hatt mye nedbør i natt som har fryst.

– Det er bedre enn i går men det er fortsatt noen utfordringer og vi anbefaler derfor ikke å kjøre med sommerdekk på store deler av Østlandet, Eriksen.

Les også: Langfredag var den travleste dagen for Røde Kors

Grunnen er plasseringen av lavtrykket i kombinasjon med kjølig luft. Meteorologkonsulenten forteller at snøfallet kommer til å fortsette utover dagen.

– Etter det har vi varslet noen gode dager fremover. Det blir noe nedbør, men perioder med sol og gradvis stigende temperaturer, forteller Hansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder