MOR OG SØNN: Kronprinsessen og Maris Borg Høiby på tribunen under ski-VM i Holmenkollen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Mette-Marit hyller Marius på 20-årsdagen

Livet er skjørt, skriver Mette-Marit, og ber mediene holde seg unna sønnen.

Artikkelen er over tre år gammel

«Helt siden jeg for 20 år siden så Marius åpne øynene for første gang,
har jeg først og fremst vært mor,» skriver kronprinsesse Mette Marit åpenhjertig torsdag kveld.

Det står i et åpent brev publisert av slottet dagen før sønnen fyller 20.

Men alt har ikke vært fryd og gammen de siste 20 årene. Særlig oppmerksomheten sønnen har fått etter hvert som han er blitt eldre, er noe kronprinsessen beklager.

«De siste par årene har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse, jeg mener ikke er dem verdig», skriver kronprinsessen.

Les også: Nå er lille Marius voksen og myndig

VOKSEN: Bildet er tatt like etter Borg Høibys 19. fødselsdag under en gudstjeneste i slottskapellet. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Vanskelig rolle

«Da Marius var liten hadde vi stort sett journalister som fast sto utenfor huset der vi bodde. NRK Dagsrevyen fulgte oss når vi lekte i Frognerparken om ettermiddagen. Marius var 3 år. Ikke engang Se og Hør ville finne på å gjøre det mot et barn i dag,» fortsetter brevet.

Til tross for at han ikke har kongelig status har Marius Borg Høiby hatt en sentral plass i kronprinsfamilien. I sitt åpne brev skriver Mette-Marit at Borg Høiby har hatt en rolle som ikke har vært så lett å definere.

«Marius ble et symbol på det uvanlige valget vi gjorde da vi giftet oss, samtidig skal han ikke bære offentlige plikter som sine søsken. Han skal ikke ha en offentlig rolle og er ikke en offentlig person».

– Langt tilbake i tid

Nyhetsdirektør i NRK, Alexandra Beverfjord, kjenner seg ikke igjen i kritikken i brevet.

– Hun referer til en enkeltstående episode – en 17 år gammel episode – som fant sted den dagen det ble kjent at Mette Marit og kronprins Haakon var kjærester. Det ligger lang tilbake i tid, sier Beverfjord til VG.

– Utover det må jeg si at NRK har vært særdeles varsomme og opptatte av å ha en åpen dialog med kongehuset om dekningen av barna. Vi har ingen interesse av å eksponere barna mot deres vilje, legger hun til.

Husker du?: Vil verne lille Marius mot pressen

Håper pressen møter motstand

Nå når Borg Høiby blir 20, har Mette Marit et ønske for fremtiden:

«Livet er skjørt, dere. Og vakkert. Hvis vi tar det på alvor så prøver vi vel å se nyansene, og menneskene som hele, med muligheter, istedenfor at vi prøver å presse dem inn i små rom av fordommer. Jeg håper inderlig at de arketypene som ser ut til å prege en liten del av medie-Norges tolkning av en 20-årings liv får motstand».

17. januar flytter Marius til USA for å starte på et studie i økonomi og administrasjon i California. En av årsakene til at han reiser skal være for å slippe unna norsk presse.

Taler for seg selv

Kommunikasjonssjef ved Kongehuset, Marianne Hagen, sier til VG at hverken kronprinsessen eller Marius ønsker å kommentere brevet.

– Brevet svarer nok på de fleste spørsmål, sier Hagen til VG.

Hun understreker at Marius ikke ønsker å ha være i media.

– Jeg håper det fremgår at han ikke ønsker å ha en medieprofil. Det er selve poenget med brevet, sier Hagen videre.

Les også: Brukte slottets adresse i Finn.no-annonse

Sletter Marius fra nettsiden

Kongehuset opplyser at Marius Borg Høiby ikke skal ha egne offisielle oppdrag for Kongehuset, kun være til stede når det er naturlig av familiære årsaker.

«På bakgrunn av Marius Borg Høibys ønske om å få leve et liv utenfor offentligheten, vil han ikke lenger ha egne sider på Kongehusets nettsted», skriver kongehuset.

Altså blir han ikke lenger presentert under fanen «kongefamilien», sammen med søsknene, moren og stefaren.

FRIKJENNER PRESSEN: Medieforsker Carl-Erik Grimstad. Foto: Patrick Da Silva Sæther VG

Mener pressen har oppført seg

– Først og fremst er dette en mor som ber for sin sønn, og det må vi bare respektere. Det er helt naturlig å ville skjerme sine nærmeste for medias søkelys, sier medieforsker Carl-Erik Grimstad til VG.

–Når det er sagt synes jeg ikke at norsk presse har vært ufin mot hverken Marius eller kongefamilien for øvrig. Når de alltid har kalt ham et fullverdig medlem av kongefamilien følger det med oppmerksomhet, fortsetter han.

Grimstad sier Norges mest offentlige familie ikke kan kreve privatliv på samme måte som folk flest.

Marius Borg Høiby har i all hovedsak valgt å holde en lav profil. I fjor dukket han imidlertid opp i en episode i NRK-serien «Skam».

At Borg Høiby ved anledning selv har oppsøkt offentligheten underbygger argumentet, mener Grimstad.

– Man kan ikke tre inn og ut av rollen som offentlig person etter eget forgodtbefinnende, sier han.

Dersom formålet med å reise utenlands er å skjermes tror ikke medieforskeren det er noe klokt valg.

– Han må nok forvente å bli jaget av paparazzi som er langt mer hensynsløse enn norske journalister.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder